Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Šok: Modré světlo z počítačů škodí zdraví i kráse

Šok: Modré světlo z počítačů škodí zdraví i kráse

Šok: Modré světlo z počítačů škodí zdraví i kráse

8. února 2019 od Anna Adlerová

8. února 2019 3 minuty čtení
Připravil/a Anna Adlerová

Určitě jste už v poslední době zaznamenaly fenomén tzv. modrého světla, kterým na lidi působí mobilní telefony, počítače a tablety. Strašák zrozený z tempa moderní doby kazí spánek, pleť i zrak. I 2 hodiny denně mohou být problém. Jaké aktivity v souvislosti s modrým světlem škodí a jak se před jeho účinky chránit? Zeptali jsme se optičky Pavly Vedralové.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Co je modré světlo?

Modrofialové světlo označované také jako HEV záření je každodenní součástí našich životů, ať už ho vnímáme, nebo ne. Vyzařují ho digitální přístroje, ale i sluneční záření, proti kterému je již zvykem se chránit slunečními brýlemi s kvalitním UV filtrem. Napadlo vás, že byste podobnou ochranu dopřáli svým očím i v běžném pracovním tempu? Podíl modrého světla obsahuje i bílé světlo z LED lamp. Nebezpečí tedy číhá doslova na každém kroku.

modré světlo z mobilu

Modré světlo a digitální únava zraku

„Digitální únava je spojena až s naší generací, kdy se práce přesunula z velké míry k počítačům,“ říká optička a optometrička Pavla Vedralová. „S tímto počínáním je spojené i suché oko. To například vzniká, když jsme v klimatizovaných místnostech a soustředíme se na práci s počítačem. Oko vysychá a je málo smáčenlivé. Projevuje se to pálením nebo slzením oka. Častým používáním tabletů a mobilů se nám také zkrátila vzdálenost, na kterou čteme. Přibližujeme si text více k očím a pak je modrofialové světlo svítící z obrazovek o to intenzivnější a může dráždit oko,“ pokračuje expertka. Riziko, že se digitální únava projeví, narůstá už od 2 hodin používání digitálních zařízení denně. Týká se vás tedy, i když se prací za počítačem neživíte. Mezi příznaky digitální únavy patří primárně pálení očí a řezání víček nebo pocit unavených očí až rozmazané vidění, potíže se zaostřováním i bolesti ramen, krku a hlavy. Modré světlo může být i rizikovým faktorem pro řadu očních vad.

jak působí modré světlo na očiTip redakce:
Pokud tyto příznaky pozorujete, navštivte optometristu, což je odborník na korekci očních vad. Na vině může být jak digitální únava, ale taky oční vada, kterou odborník rozezná a poradí nejlepší postup. 


Nemůžete spát?

Pokud máte ve zvyku před usnutím koukat do mobilu nebo na oblíbený seriál, může to představovat ohrožení vašich sladkých snů. Lidské tělo je naprogramováno tak, aby vnímalo světlo a tmu a podle toho se cítilo probuzeně či ospale. Modré světlo posílá do mozku signály, díky kterým můžete mít problémy usnout ještě dlouho po odložení digitálního přístroje. Ovlivňuje také tvorbu melatoninu, jehož nedostatek zhoršuje celkovou kvalitu spánku. Zkuste nastartovat nové rituály, tablet vyměnit za knihu a alespoň hodinu a půl před usnutím si od jasu obrazovek vzít pauzu.

špatný spánek

Stárnutí pleti

Modré světlo urychluje stárnutí pleti podle některých odborníku ve větší míře než UVA a UVB záření. Proniká totiž do hlubších vrstev pokožky, kde poškozuje kožní buňky, jako je kolagen a elastin. Ruku v ruce s narušením pleti jde i hyperpigmentace, takže je možný výskyt většího množství pigmentových skvrn. Stejně jako se vám nechce spát, protože se vlivem modrého světla cítíte probuzeně, stejně tak se cítí i vaše kožní buňky, které správně nastartují noční režim čištění a obnovy pleti. To může vést také ke kruhům pod očima a urychleným projevům stárnutí pleti.


Jaká je nejúčinnější ochrana proti modrému světlu?

Ochrana proti modrému světlu naštěstí už existuje. „Je to kvalitní antireflexní vrstva na brýlích a filtry ve sklech brýlí, které chrání oko,“ uvádí Pavla a upřesňuje: „Tyto filtry pak zabraňují degeneraci sítnice.“ Pro lepší spánek stačí omezit před usnutím digitální technologie. Se svým řešením už přišli i dermatologové v podobě speciálních očních a pleťových krémů s ochrannými faktory, které mají bránit HEF záření pronikat do pokožky, působí proti stárnutí pleti a současně často už bojují i s následky modrého světla zajišťováním menší viditelnosti vrásek a pigmentových skvrn.

bolest očí

Jak se komplexně chránit před HEV zářením?

  • používat speciální brýle nebo kontaktní čočky chránící zrak před působením modrého světla,
  • udržovat rohovku vlhkou pomocí očních kapek či sprejů,
  • dobře a často větrat pracovní místnost,
  • dodržovat pitný režim,
  • při práci na PC dopřávat očím pravidelný odpočinek – zahledět se do dálky a častěji mrkat,
  • přizpůsobit si pracovní prostředí – snižte jas, aby vás počítač zbytečně neoslňoval,
  • používat aplikace na přenastavení barev na telefony či monitory počítačů nebo speciální „noční režimy“,
  • zařadit do péče o pleť krémy na pleť a oční okolí s vitaminy A, B, C a E nebo přímo určené jako ochrana před HEV.
Tip redakce:
Trpíte digitální únavou? Podle naší specialistky si sami nejrychleji dokážete ulevit, pokud při práci s počítačem do oka kapete umělé slzy a soustředíte se na to, abyste při práci více mrkali.

 

Připravil/a pro vás Anna Adlerová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít