Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Bylinky, které vám v zimě udělají dobře

Bylinky, které vám v zimě udělají dobře

Bylinky, které vám v zimě udělají dobře

16. prosince 2018 od Jana Kantorová

16. prosince 2018 4 minuty čtení
Připravil/a Jana Kantorová

Bylinky mají odpradávna blahodárný vliv na naše zdraví, to už věděly babky kořenářky. Jsou skvělým pomocníkem při mnoha zdravotních i psychických obtížích. Zároveň pozitivně působí i na vaši krásu. Jak?
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Když nás stihne nachlazení…

Řeřicha: Vyniká výtečnou chutí, je velmi zdravá a její vypěstování zvládne v květináči za oknem i úplný začátečník. Je součástí detoxikační kúry, povzbuzuje činnost žlučníku a jater, užívá se při nachlazení a nemoci dýchacích cest, při kašli, při zánětu močového měchýře a ledvin.

Řepík lékařský: Trápí-li vás škrábání v krku, pak si připravte odvar z mateřídoušky, řepíku, heřmánku a šalvěje lékařské. Potřebujete polévkovou lžíci každé z těchto bylinek, půllitr vroucí vody a 15 minut času, během kterého se bylinky louhují. Čaj nechte vychladnout, ke kloktání je nejvhodnější vlažný.

Tip redakce:
Možná máte v zimě neustále studené ruce a nohy? Velkým pomocníkem jsou tzv. prohřívací bylinky, které zahřejí tělo zevnitř. Pokud je pak použijete jako přísadu do koupele nebo obkladu, pak i zvenku. Patří mezi ně zázvor nebo rozmarýn, které podporují lepší prokrvování. Zahřát vás může i Ameté Sprchový gel Zázvor a pomeranč.
 
bylinky doma

Když nás trápí žaludek…

Kontryhel: Známý jako zázračná ženská bylina. Pomáhá při poruchách menstruace, při potížích s otěhotněním, při výskytu výtoku, onemocnění v oblasti podbřišku, k posílení dělohy před porodem, při potížích v přechodu, pomáhá při průjmech, špatném trávení, zánětech močového měchýře.

Pažitka: Chutná a voní jako jemná cibulka. Není náročná na pěstování, a protože se jedná o trvalku, vydrží vám i několik let! Povzbuzuje chuť k jídlu, podporuje trávení, usnadňuje zažívání a má protizánětlivé účinky.

Zázvor: Často se potýkáte s pálením žáhy? Pak nedejte dopustit na zázvorový čaj, jenž uklidní žaludek. Jakmile pocítíte ten známý pálivý pocit za hrudní kostí, uvařte si zázvorový čaj a k němu vypijte dvě sklenice čisté vody, která spláchne žaludeční šťávy z jícnu. Zázvor potlačuje nevolnost, uvolňuje svaly lemující stěny jícnu a stlačí žaludeční kyseliny zpět. Spařte 1 lžičku strouhaného zázvoru 1 šálkem horké vody a nechte 10 minut louhovat.
 
horký bylinný čaj

Když trpí pokožka a vlasy…

Mateřídouška: Tradiční bylinka, která je známá tím, že prokrvuje pokožku. Navíc účinná látka tymol pleť čistí, dezinfikuje a osvěžuje. Vhodná je také pro citlivou pokožku a pro pleť, kterou trápí akné, a zabraňuje stárnutí pokožky.

Tip redakce:
Umyjte a rozetřete lístky mateřídoušky a smíchejte s mlékem, až vznikne kašička. Tu naneste na obličej a nechte 15 minut působit.

Měsíček: Zklidňuje podrážděnou pokožku a silně regeneruje, hojí ekzémy, akné nebo alergické projevy. Působí protizánětlivě, a proto se přidává do koupelí pro nejmenší děti. O omlazujících účincích měsíčku věděli své už staří Egypťané. Krém z květů má dezinfekční účinky, proto je měsíček často součástí krémů na ruce a také léčí rozpraskané paty. Zároveň s ním můžete bojovat proti striím.

Heřmánek: Je takovým lékem, který na pleť a pokožku působí protizánětlivě. Proto se doporučuje na dětskou pokožku, ale také na mastnou pleť se sklonem k tvorbě akné. Pozor u heřmánku by si měli dávat ti, kteří mají suchou pleť. Koupel z heřmánku zklidňuje zarudnutí a vlažné obklady zklidňují unavené oči.

Tip redakce:
Pozor! Heřmánek je na druhou stranu také silným alergenem, a proto postupujte opatrně, pokud jím chcete ulevit pokožce u malých miminek. Někteří kojenci na něj reagují zarudlým ekzémem.


Šalvěj: Ze šalvěje se v kosmetice využívají listy i nať. Stahuje póry, a je tak skvělým pomocníkem při zabránění pocení. Skvěle voní, a proto funguje i jako deodorant. Tím, že stahuje póry, zabraňuje také maštění pleti, léčí akné a odstraňuje tukové cysty na obličeji. Skvěle pomáhá i při intimní hygieně, vyzkoušejte například Floré Bylinný intimní gel s Tea tree a šalvějí lékařskou

Rozmarýn: V případě, že máte lámavé a mdlé vlasy nebo často vlasy fénujete a žehlíte, začněte používat kosmetiku s přídavkem rozmarýnu. Odvar připravíte velmi jednoduše: lžíci sušené bylinky zalijte litrem vroucí vody a nechte 15 minut vylouhovat. Tímto odvarem pak stačí si vlasy pravidelně omývat. 
zahřívací bylinná lázeň

Když jsme ve stresu…

Bazalka: Pro svou chuť a vůni je oblíbenou bylinkou nejen v italské kuchyni. V květináči za oknem jí to moc sluší a nejen to, odpuzuje dokonce hmyz! Má zklidňující účinek na nervovou soustavu a navozuje dobrou náladu.

Levandule: Bylina, která je přímo určena pro péči o vaši krásu. Prospívá totiž každému typu pleti. Její hlavní předností je regenerace kožních buněk a omlazování pokožky. Pomáhá při spáleninách od slunce a má protizánětlivé účinky. Levandule se používá i jako lázeň – v takovém případě kromě léčby kožních problémů uvolňuje tělo a mysl a zbavuje stresu a napětí. Jestli nemáte čerstvou levanduli, vyzkoušejte například Ameté Levandulovou koupelovou sůl.

Tip redakce:
Připravte si 5 hrstí kvetoucí levandulové natě, spařte ji v pěti litrech vody a nechte zhruba 20 minut louhovat. Poté přeceďte a vlijte do koupele o teplotě zhruba 37 °C.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Jana Kantorová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

1 komentářů k článku
Petra Jindřichová 29.prosince 2018
Přehled bylinek a jejich praktického použití je to zajímavý, až na ten zázvor proti pálení žáhy. To jako vážně??? Mě pálí žáha právě po zázvoru, a to i po stopovém množství, a vím, že zdaleka nejsem sama.

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít