Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Rituály, které vám zlepší usínání

Rituály, které vám zlepší usínání

Rituály, které vám zlepší usínání

12. října 2020 od Jana Kantorová

12. října 2020 3 minuty čtení
Připravil/a Jana Kantorová

Kvalitní spánek je pro nás důležitý fyzicky i psychicky. Jenže mnoho z nás si dostatek spánku nedopřává. Někteří z vlastní vůle, jiným se nedaří usnout a nebo je jejich spánek trhaný! Jak to změnit?
Někdy jsou problémy s usínáním jenom krátkodobé a na vině jsou nějaký akutní stres nebo třeba změna času, jindy jde o dlouhodobější potíže, způsobené nemocí, depresemi nebo nezdravým životním stylem. Pamatuji si, že mi už moje babička kladla na srdce, abych svým malým dětem hned od narození dopřávala před spaním rituály, které je uklidní a ony pak budou mít kvalitnější spánek. Stejně tak to může fungovat i v dospělosti. A proto než sáhnete po lécích na spaní, zkuste spánkové rituály, které vás odnesou do říše snů rychleji, než napočítáte sto oveček.

1. Začněte vyváženou večeří

Jídelníček, zvláště pak večeře, ovlivňuje kvalitu spánku možná víc, než si chcete připustit. Dobré je tak večer volit lehce stravitelná jídla s vyšším obsahem bílkovin (mléčné výrobky, drůbeží maso) a zdravých tuků. Spánku a usínání neprospívá velké množství jednoduchých sacharidů. Kromě výše zmíněného jsou k večeři ideální:
  • libové hovězí maso,
  • ryby a mořské plody,
  • vařená vejce,
  • sójové výrobky,
  • dušená a čerstvá zelenina,
  • komplexní sacharidy, jako jsou pohanka nebo quinoa,
  • avokádo.

2. Každý večer ve stejný čas

Pravidelnost má na usínání a kvalitu spánku velký vliv. Máte-li možnost, choďte spát ve stejnou dobu každý večer (a to i o víkendu). A pokud možno ulehněte ještě před půlnocí. Naše biologické hodiny jsou ovlivňovány světlem, jakmile se tedy neřídíme přírodou (čili soumrakem a úsvitem), mohou u nás nastat spánkové potíže. Pamatujte na to, že průměrně by člověk měl spát 8 hodin denně (někdo více, někdo méně), a proto choďte spát tak, aby byla doba spánku dodržena co možná nejvíce.

3. Relaxace je důležitá

Uklidněte před spaním svoji mysl. Nesnažte se v noci dohnat pracovní resty, odložte počítač a jen odpočívejte. Pomoci k tomu může aromaterapie za pomoci aromalampy, esenciálních olejů a bylinek, relaxační masáž (někdy stačí masírovat jen plosky nohou, které jsou po celém dnu nejvíce bolavé), při níž skvěle využijete Floré Bylinný masážní olej levandule (koupit v e-shopu), nebo zklidňující vonná koupel například s Naturalis Dvousložkovou relaxační pěnou do koupele s levandulí (koupit v e-shopu).

TIP: Další pěny do koupele nebo relaxační oleje můžete koupit také na e-shopu Teta drogerie (pokračovat na e-shop).

4. Nepijte a nejezte těsně před spaním

Stejně jako mně se možná i vám stává, že právě večer vás nejvíc honí mlsná. Zkuste na to ale jít opravdu jinak. Poslední jídlo dne byste si měli dát zhruba 3 hodiny před spaním. Takže pokud chodíte spát kolem půlnoci, určitě vám nebude stačit večeře v šest hodin večer. Jako druhou večeři si tak můžete dopřát třeba trošku oříšků nebo mléčné výrobky. Stejně tak se před spaním vyhýbejte alkoholu, kofeinovým nápojům (černému čaji, Coca-Cole apod.) nebo kávě. Raději si dopřejte bylinkový čaj s meduňkou nebo heřmánkem, které mají uklidňující účinky. Vyzkoušejte například TEEKANNE Bylinný čaj Nature's Best (koupit v e-shopu).  
Tip redakce:
Před spaním si můžete dát i sklenku teplého mléka s trochou medu. Mléko obsahuje aminokyselinu tryptofan, která navozuje usínání. Máte-li problémy s laktózou, můžete mléko nahradit třeba
Alpro Sójovým nápojem (koupit v e-shopu).

5. Vyhýbejte se obrazovkám

Obrazovky telefonů nebo tabletů produkují tzv. modré světlo, které zpomaluje uvolňování melatoninu, tedy hormonu spánku. Jestliže před spaním koukáte do mobilu, je možné, že právě proto máte problém s usínáním nebo nekvalitním spánkem.

Připravil/a pro vás Jana Kantorová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít