Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo 5 důvodů, proč používat esenciální oleje

5 důvodů, proč používat esenciální oleje

5 důvodů, proč používat esenciální oleje

16. listopadu 2018 od Helena Hladíková

16. listopadu 2018 4 minuty čtení
Připravil/a Helena Hladíková ve spolupráci s expertem Renata Bílá

Ať už vás trápí častá podráždění, vrásky nebo rozšířené póry, esenciální oleje jsou ideálním pomocníkem, jak dostat vaši pleť (a nejen ji) zpátky do kondice. Nevěříte? Spolu s kosmetičkou Renatou Bílou vás o tom přesvědčíme!
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Esenciální nebo také éterické oleje či silice jsou vysoce koncentrované látky získané extrakcí z různých částí rostlin. Nejčastěji se jedná o parní destilaci, kdy se po smísení s vodou a zahřátí začnou vypařovat právě esenciální oleje. Jako vedlejší produkt destilace pak vznikají hydroláty neboli květové vody. Druhým způsobem je lisování, které je vhodné zejména pro citrusy. Dost ale teorie, pojďme se podívat na to, proč byste si tyto přírodní poklady vlastně vůbec měli pořizovat.
 

100% příroda

„Esenciální oleje mají mnoho skvělých účinků a obsahují jen látky v té nejčistší podobě. Složení olejů je tak stoprocentně bez syntetických látek,“ objasňuje expertka jeden z nejdůležitějších důvodů jejich používání. Oleje neobsahují chemické přísady, konzervanty ani jiné „uměliny“, o něž na své pleti rozhodně nestojíte. Naopak jsou plné složek, jež dokážou napravit celou řadu specifických problémů, pokožku omladit, hydratovat, zpevnit a celkově zlepšit vzhled kteréhokoli typu pleti.
 
Tip redakce:
Pokud chcete esenciální oleje používat k ošetření pokožky, dávejte vždy pozor právě na jejich vysokou koncentrovanost, kterou je potřeba ředit. Proto se poohlédněte po již zředěných výrobcích, anebo se pečlivě seznamte s používáním konkrétního oleje a nařeďte jej přesně podle pokynů.

 
esenciální olej

Pro všechny typy pleti

Každý esenciální olej má v sobě tolik pozitivně působících vlastností, že v podstatě s žádným nemůžete šlápnout úplně vedle. Složení některých, například arganového, konopného nebo kokosového oleje, je navíc tak „nadupané“, že je lze považovat takřka za univerzální zázraky. Nicméně proto, abyste pro svou pleť udělali naprosté maximum, je třeba konkrétní olej pečlivě vybírat. V souvislosti s tím se traduje i jeden velice rozšířený kosmetický omyl pokud mám mastnou pleť, esenciální oleje jsou pro mě tabu, jelikož by se mi pokožka ještě více mastila. Zapamatujte si jednou provždy, že je to špatně. „Esenciální oleje se běžně používají i u mastné pleti. Základem je jen najít správné složení oleje tak, aby pomohl napravit kožní problémy tohoto typu pleti. Nejvíce se používá olej z citronu, jalovce, grapefruitu či pelargonie,“ uvádí odbornice na pravou míru. A jak je to s dalšími typy pleti? Jaký olej se pro kterou hodí?
 
Suchá pleť: šípkový, avokádový, olivový, mandlový, neroli
Citlivá pleť: levandulový, růžový, heřmánkový
Smíšená pleť: hroznový, brutnákový, pupalkový, pačuli, jojobový
Problematická, aknózní pleť: Tea Tree, vetiver, bergamotový, jalovcový, mandarinkový
Stárnoucí, vrásčitá pleť: olej z pšeničných klíčků, palmarosa, šalvějový
 
Vyzkoušejte například Allnature Kokosový olej panenský BIO nebo Cannabis Zvláčňující čisticí odličovací pleťové tonikum s konopným olejem, bez obsahu parabenů a silikonů. Pro nejmenší členy vaší rodiny se zase bude určitě hodit HiPP Babysanft Pleťový olej s přírodním BIO mandlovým olejem, který spolehlivě ochrání citlivou dětskou pokožku.
 
esenciální olej

Vhodné pro DIY kosmetiku

Také jste propadli vlastnoruční výrobě a míchání kosmetických přípravků? V takovém případě vám esenciální oleje doma rozhodně nemohou chybět. Svou pleť znáte nejlépe, a tak si můžete pomocí vhodně vybraných olejů a dalších přírodních ingrediencí připravit krémy, masky aj. přesně podle aktuálních potřeb své pleti.
 
Tip redakce:
Trpíte na alergie? Myslete na to i během přípravy vlastní kosmetiky a jednotlivé ingredience na sobě raději předem otestujte.

 

Léty prověřená tradice

Čínská medicína, ájurvéda, staří Egypťané… Ti všichni používali esenciální oleje již před staletími a tisíciletími, takže se rozhodně nejedná o výdobytek současnosti, kdy přírodní kosmetika zase tak „frčí“. Už v dřívějších dobách prostě věděli, že příroda pomáhá a různé rostliny se hodí na nejrůznější potíže. To jen my jsme pro samou přetechnizovanost moderní doby trochu pozapomněli vnímat a řídit se zkušenostmi předků. Tak to zkuste změnit a vsaďte právě na blahodárné účinky esenciálních olejů.
 
aromaterapie

Nejen pro krásu

A závěrem nelze nezmínit ani další výhody esenciálních olejů, a to nejen v samotné péči o pleť. Vonné silice báječně působí i na pohodu vaší duše a dokážou pomoct také s různými zdravotními obtížemi. Aromaterapie neboli věda zabývající se působením esenciálních olejů na všechny složky osobnosti je vskutku mocná čarodějka, proto se nebojte využít jejích poznatků a aplikovat je na svoje aktuální potřeby. Než tedy příště opět sáhnete po prášku na spaní, vyzkoušejte raději nejdřív pár kapek levandulového oleje.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Helena Hladíková ve spolupráci s expertem Renata Bílá

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

3 komentářů k článku
Šárka Burianová 2.prosince 2018
Suchá pleť: šípkový, avokádový, olivový, mandlový, - rostlinný nosný, neroli - esenciální

Citlivá pleť: levandulový, růžový, heřmánkový - všechny jsou esenciální

Smíšená pleť: hroznový, brutnákový, pupalkový - rostlinné nosné ol., pačuli - esenciální, jojobový - rostlinný

Problematická, aknózní pleť: Tea Tree, vetiver, bergamotový, jalovcový, mandarinkový - esenciální oleje

Stárnoucí, vrásčitá pleť: olej z pšeničných klíčků - rostlinný nosný, palmarosa, šalvějový - esenciální ol.
Šárka Burianová 2.prosince 2018
Dobrý den, článek směšuje nosné rostlinné oleje (argan apod.) a koncentrované esenciální oleje. Proto je tento článek velmi zavádějící, neprofesionální a může i uškodit.
Šárka Burianová 2.prosince 2018
Dobrý den, článek směšuje nosné rostlinné oleje (argan apod.) a koncentrované esenciální oleje. Proto je tento článek velmi zavádějící, neprofesionální a může i uškodit.

Expert z článku

Renata Bílá
kosmetička a pedikérka
45
"Jak řekl J. W. Goethe: Krása je všude vítaným hostem."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít