Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Aromaterapie: Komplexní masáž, která dostane tělo i mysl do pohody

Aromaterapie: Komplexní masáž, která dostane tělo i mysl do pohody

Aromaterapie: Komplexní masáž, která dostane tělo i mysl do pohody

2. září 2017 od Karolína Hornová

2. září 2017 4 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová

Cítíte se někdy bez nálady, unavená, nebo si naopak ani na chvilku neodpočinete kvůli stresu v práci? Víme, jak proti tomu bojovat: vyřešte problémy těla i mysli pomocí aromaterapeutické masáže. Přečtěte si, na co se před masáží připravit a jaké oleje vám pomohou.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Vonné éterické oleje mají až překvapivý vliv na psychiku – dovedou vás uklidnit, uvolnit, ale i povzbudit. Podstatou aromaterapeutické masáže ale není „jen“ působení vůně. Jde o komplexní relaxační proceduru, která působí celkově na celé tělo i mysl. Působí tak způsobem, který vyzdvihovali už staří Řekové a Římané, kteří odhalili způsob, jak být v dokonalé pohodě: bez čisté a zdravé mysli nemůže být zdravé tělo.


Aromaterapie není jen vůně

V profesionálních masážních salonech je zvykem, že si s vámi terapeutka napřed popovídá a zjistí, co právě potřebujete. Pak vybere éterický olej na míru vašim potřebám. Samotná masáž neprobíhá pouze éterickým olejem, to by byla opravdu omamná procedura – tyto vonné oleje se míchají s oleji rostlinnými, které jednak usnadňují masáž, jednak prostupují do spodnějších vrstev pokožky a působí blahodárně na kůži i svaly.

Aromaterapeutická masáž také často využívá práci s akupresurními body a jiné poznatky z východní medicíny. Jejím cílem je aktivovat lymfatický a oběhový systém, uvolnit bolestivá místa a dostat vás do stavu hluboké relaxace, kdy se nejen uvolní naše namožené či bolavé svaly, ale i mysl. Ideální je, abychom během procedury nevnímaly nic jiného než vůni a samotnou masáž, nikam nepospíchaly a soustředily se samy na sebe. Mělo by dojít ke snížení mozkové frekvence na takzvanou hladinu alfa, kdy tělo začíná regenerovat, podobně jako ve spánku.


Ptejte se na kvalitu aromaterapeutických olejů

Důležitá je – kromě znalostí maséra – také kvalita éterických olejů. Mělo by jít o kvalitní přírodní, nesyntetické, ideálně za studena lisované oleje. To je jeden z dotazů, které byste měly před masáží terapeutovi položit. Stejně tak byste si měly uvědomit, že kvalitní aromaterapeutická masáž trvá alespoň 60 minut, ale klidně i hodinu a půl – aby mohlo dojít k dokonalému uvolnění mysli. Po masáži byste se neměly hned mýt – oleje se dobře vstřebávají a pokožka není mastná, ale naopak vláčná a hydratovaná. Účinky olejů navíc působí ještě dlouhou dobu po masáži. Po masáži je také dobré hodně pít (abyste ještě více podpořily uvolňování toxinů) a už nikam nepospíchat.

Samotných éterických olejů je takřka bezpočet. Některé jsou ale tak oblíbené pro své účinky, že je možná škoda zkoušet něco jiného. Pojďte se podívat na ty nejpoužívanější a připomenout si, jak působí.

Aromaterapie: komplexní masáž, která dostane tělo i mysl do pohody


Éterické oleje, které zklidňují

Levandule působí jako přírodní antidepresivum. Má krásnou bohatou vůni a je šetrný i k pokožce. Kromě toho, že působí proti bolestem hlavy, má i antiseptické a hojivé účinky.

Jalovec je vhodný pro ty, které si na masáž zašly kvůli bolavým a namoženým svalům, a pro revmatiky. Uvolňuje svaly, pomáhá od bolesti a čistí krev.

Růže je oblíbenou ingrediencí pro aromaterapeutickou masáž. Uvolňuje (ale neuspává), působí antistresově a má i afrodiziakální účinky. Proto se využívá i pro společnou partnerskou masáž.

Bergamot je oblíbený pro svou výraznou vůni, kvůli které se přidává i do parfémů. Zklidňuje organismus a působí proti stresu.

Ylang-ylang je exotický olej, který je vhodný použít při nespavosti. Uvolňuje mysl i svalové napětí a zlepšuje náladu.

Cypřiš působí opět proti stresu a depresím, uvolňuje mysl a zároveň posiluje nervy. Je vhodný pro zmírnění premenstruačního syndromu nebo trémy z nadcházejícího důležitého okamžiku.

Meduňka má hojivé a zklidňující účinky na kůži. Uvolňuje organismus a zároveň je vhodná i pro citlivou a ekzematickou pokožku.


Aromaterapie pro povzbuzení

Máta peprná je snad nejznámějším povzbuzujícím olejem. Podporuje hojivé procesy v těle, ulevuje od bolesti svalů a kloubů a stimuluje mozkové funkce. Hodí se tak i v případě, že jdete na masáž ráno a potřebujete získat energii.

Rozmarýn stimuluje nervovou činnost, tlumí bolesti hlavy a svalů. Mírně zvyšuje krevní tlak, posiluje paměť a soustředění, takže se opět hodí i na ranní masáž před náročným dnem.

Grapefruit je dalším z povzbuzujících olejů. Působí proti únavě a stimuluje nervový systém. Má také přirozeně antiseptické účinky, a působí tak protizánětlivě.

Citron také patří k olejům, které dodávají energii. Působí proti únavě a pro zvednutí nálady. Má čisticí účinky a ničí mikroby, takže působí i proti zánětům na pokožce.

Eukalyptus výrazně proniká do dýchacích cest a uvolňuje je. Působí proti bolesti hlavy a migrénám a má na většinu lidí povzbuzující účinky. Masáž tímto olejem je ideální, pokud jste unavení a bez nálady.
 

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Karolína Hornová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít