Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo 5 tipů, jak si usnadnit žehlení

5 tipů, jak si usnadnit žehlení

5 tipů, jak si usnadnit žehlení

24. února 2022 od Martina Hrušková

24. února 2022 3 minuty čtení
Připravil/a Martina Hrušková

Žehlíte rádi? Někdo o této domácí činnosti relaxuje, pro jiné to může být nutné zlo. Každopádně, existuje pár triků, které můžete udělat, aby vám žehlení šlo snadněji. Napovíme vám, vše začíná už u praní prádla a pokračuje to jeho sušením. Co tedy dělat, abyste se při žehlení nenadřeli?
Pojďme si to říct na rovinu, buď dáte vypraný koš prádla vyžehlit někomu jinému, nebo se s ním budete muset poprat sami. Sice pro vás nemáme žádný zázračný prostředek, po kterém byste vyndali oblečení z pračky vyžehlené, ale existuje pár tipů a triků, jimiž si můžete tuto nepříjemnou domácí činnost usnadnit.
1. tip:

Pozor na otáčky

Většina praček má v nabídce výběr množství otáček. Je lákavé použít 1400 nebo někdy i 1600 otáček. Prádlo pak vyndáte z pračky skoro suché. Ale pozor! Tím, že si zkrátíte dobu sušení tímto způsobem, pouze způsobíte, že oblečení bude mnohem více pomačkané, a tudíž vám dá i mnohem větší práci ho vyžehlit.
Tip redakce:
Pokud žehlení nechcete věnovat zbytečně čas navíc, nepřekračujte nikdy číslici 1200. Jen tak máte záruku, že nedojde k přílišnému pomačkání. Pokud máte menší kusy oděvu, které ale zaslouží následné žehlení, dejte je do bubnu pračky v sáčku, zkuste třeba
Q-Home Síťka na praní jemného prádla (koupit v e-shopu). Její výhoda? Je na zip, tudíž se vám nikde nebudou motat šňůrky a vydrží vám roky.
2. tip:

Aviváž může hodně pomoci 

Aviváž prádlo změkčí a vyhladí, proto je následné žehlení mnohem snazší. Prádlo není díky ní tak pomačkané a záhyby nejsou tak výrazné. Zkuste třeba eko variantu Frosch Ecological Aviváž květ bavlny (koupit v e-shopu), která je navíc hypoalergenní, nebo Lenor Aviváž fresh air effect fresh wind (koupit v e-shopu), díky které bude vaše prádlo po vyprání vonět stejně, jako byste ho sušili venku, i když sušíte vevnitř. Bohužel, bez aviváže vás čekají další minuty u žehlicího prkna navíc.
Tip redakce:
Pokud se bojíte o citlivou pokožku svou nebo svých dětí, sáhněte po
Silan aviváž Sensitive (koupit v e-shopu). Je hypoalergenní a prádlo je po vyprání krásně měkké a nadýchané.
3. tip:

V čem pomůže škrob

Dnes už možná zapomenutá záležitost. Protože košile, prostěradla i ložní prádlo už dnes asi každý  neškrobí. Každopádně je to stále účinná vychytávka, která usnadní žehlení. Po naškrobeném oblečení či vypraném prádle žehlička mnohem lépe klouže. Dříve se škrobilo ručně, ale v dnešní době se škrob na prádlo nejčastěji přidává do praček. Použití je velmi jednoduché. Stačí při praní přilít trochu tekutého škrobu do poslední nádobky na máchací lázeň. Zkuste třeba Q-Soft Přírodní škrob tekutý (koupit v e-shopu), který ochrání vlákno, sníží špinivost a žehlení vám půjde  daleko rychleji a snadněji. Navíc je tento škrob ekologicky přiznivý.
4. tip:

Správné věšení je základ

Pokud vlastníte sušičku, tak tento odstavec můžete přeskočit  – pokud z ní prádlo vyndáte a ihned poskládáte, většinu žehlit nemusíte. Pokud ale nepatříte mezi ty šťastlivce, musíte správně věšet.

Zásadní je vyndat prádlo co nejdříve po doprání. To dělejte nejen kvůli nepříjemnému zatuchnutí, které hrozí, ale také proto, aby zbytečně nebylo mokré a zmuchlané. Každý kus důkladně protřepejte a pak teprve pověste. I když spěcháte, tak to udělejte. Sice vám to zabere o trochu více času, ale mnohem víc minut vám sebere žehlení zmuchlaného suchého prádla.
Tip redakce:
Košile, halenky a trička ideálně pověste na širší ramínka (na tenkých by se vám mohla vytahat látka na ramenou). Prádlo nepřesoušejte! Jakmile je suché, je ideální ho hned vyžehlit. Pokud nemáte čas, rozhodně vše jen nenaházejte na jednu hromadu. Tím byste zkazili celý efekt úspěšného věšení.
5. tip:

Žehlení bez námahy

Pokud úspěšně dodržíte všechny předchozí rady, pak samotné žehlení už bude úplná hračka. Na trhu existuje nepřeberné množství napařovacích žehliček, ze kterých si určitě každý vybere. Záleží víceméně jen na vaši preferencích a cenových možnostech. Neméně důležitý je i správný výběr žehlicího prkna. Musí být s nastavitelnou výškou tak, aby vám akorát sedělo a mělo by mít dostatečně širokou žehlicí plochu. Existují i tzv. nafukovací prkna, která využívají páru ze žehličky. V praxi to vypadá tak, že vy žehlíte prádlo seshora a pára zespodu.

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Martina Hrušková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít