Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Jak na správnou intimní hygienu? 4 tipy, jak předejít v létě problémům!

Jak na správnou intimní hygienu? 4 tipy, jak předejít v létě problémům!

Jak na správnou intimní hygienu? 4 tipy, jak předejít v létě problémům!

9. srpna 2022 od Marta Pušová

9. srpna 2022 3 minuty čtení
Připravil/a Marta Pušová

Léto je časem sluníčka, dovolených, ale také některých nepříjemných onemocnění. Ženám ve zvýšené míře hrozí vaginální mykóza, které je pak často velmi těžké se zbavit. Jak problémům tohoto rázu předejít a dopřát si správnou intimní hygienu?

1. Vaginální mykóza: Pozor na mokré plavky a nechlorovanou vodu

V letních vedrech se daří obzvláště kvasinkovým infekcím (mykózám), jež jsou v tomto období až dvakrát častější než během zbytku roku. Jednou z nejběžnějších je vaginální mykóza, kterou dle odborníků alespoň jednou v životě prodělá většina žen. Kvasinková infekce pochvy se projevuje nepříjemným svěděním či pálením intimních partií, výtokem a bolestí při sexu či močení.
Vaginální mykóza vzniká v důsledku přemnožení kvasinek v pochvě. Tyto mikroorganismy milují teplo a vlhko, proto je léto tolik rizikovým obdobím kvasinkových infekcí. Pravděpodobnost vzniku tohoto problému se zvyšuje i v důsledku stresu či konzumací velkého množství sladkého. Cukr totiž k množení kvasinek též přispívá,“ popisuje gynekolog a sexuolog MUDr. Pavel Turčan.

Jak se mohou ženy před vaginální mykózou bránit?

Především se doporučuje:
  • dbát na důslednou intimní hygienu,
  • nosit prodyšné – nejlépe bavlněné – spodní prádlo,
  • nezůstávat dlouho ve zpoceném či mokrém oděvu.
Rovněž se vyplatí vyhýbat se veřejným bazénům a koupalištím s nedostatečně chlorovanou vodou.
Rizikové mohou být také termální bazény či vířivky, protože v teplé vodě se mikroorganismy obecně množí snáze.
Tip odborníka:
Jako preventivní opatření proti kvasinkové infekci slouží zvýšený příjem probiotik, ale i vitaminů a minerálů pro posílení obranyschopnosti,“ upozorňuje MUDr. Pavel Turčan.  V tomto ohledu pomohou doplňky stravy, například Vitar Forte Probiotika (koupit v e-shopu) nebo Cemio Laktobacily 9+ (koupit v e-shopu).

2. Zdravé tuky jako prevence zánětu

Vhodné je také zařadit do jídelníčku potraviny s prebiotickými účinky, tedy například obiloviny, ovoce a zeleninu, ale i probiotické potraviny, jako jsou jogurty, zelí, nebo Captain Kombucha Original (koupit v e-shopu). Takto vyváženou stravou podpoříme rovněž rovnováhu vaginální mikroflóry, jejímž úkolem je právě zamezit přemnožení kvasinek nebo nepřátelských bakterií.

V jídelníčku by se neměly opomíjet ani oříšky. Mandle a jiné druhy ořechů obsahují vitamin B a vápník a právě tyto látky jsou prospěšné při prevenci takzvané vaginitidy neboli zánětu vaginy. Zdravé tuky v oříšcích, olivovém oleji nebo avokádu dokážou regulovat cholesterol a udržet v rovnováze hladinu estrogenu, který napomáhá vytvářet zdravé prostředí na sliznici, díky čemuž lze předcházet infekci.

3. Pozor na cukr a alkohol

Veškerou stravu je třeba konzumovat s mírou. To se týká jak potravin obsahujících cukry, tak i konzumace alkoholu. Jak již bylo zmíněno, právě nadměrný příjem cukrů může mít nežádoucí vliv na kvasinky, které se přirozeně nacházejí v intimním prostředí, a může tak snadno dojít k jejich přemnožení. Takovéto narušení rovnováhy přirozené mikroflóry může způsobit nejen trávicí, ale i gynekologické problémy. To platí i pro nadměrnou konzumaci alkoholu, který rovněž obsahuje cukry.

4. Klasické mýdlo vyměňte za intimní

Důležitá je i správná hygiena a používaní přípravků, které jsou pro ni určeny. Klasická parfémovaná mýdla totiž mohou spíše uškodit. Parfémovaná mýdla jsou pro přirozenou mikroflóru těchto partií škodlivá, oslabují je a nepřátelské bakterie nebo kvasinky se mohou přemnožit a způsobit nepříjemnosti.

Foto: Shutterstock
 

Připravil/a pro vás Marta Pušová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít