Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Intimní hygiena v létě: Na tohle si dejte pozor!

Intimní hygiena v létě: Na tohle si dejte pozor!

Intimní hygiena v létě: Na tohle si dejte pozor!

27. června 2019 od Helena Hladíková

27. června 2019 3 minuty čtení
Připravil/a Helena Hladíková ve spolupráci s expertem MUDr. Radka Gregorová

Letní radovánky u vody často končí návštěvou gynekologa kvůli intimním potížím. Musí to tak ale být vždycky? A co vlastně ženy ohledně intimní hygieny v létě trápí nejvíce? Zeptali jsme se gynekoložky MUDr. Radky Gregorové z Lékařského domu Praha 7.
Prostředí ženských intimních partií je za běžných podmínek v rovnováze, potřebné pH v něm udržují zdraví prospěšné bakterie. Když ovšem tuto rovnováhu něco naruší, změní se pH a problémy jsou na světě. Právě léto bývá obdobím, kdy se ženy potýkají s nepříjemnými intimními obtížemi častěji než ve zbytku roku. K nejčastějším problémům, s nimiž ženy v tomto období přicházejí do gynekologické ordinace, patří pálení, svědění a výtok jako příznak kvasinkové nebo bakteriální infekce,“ upřesňuje odbornice. Co je způsobuje?

Z mokrých plavek rychle ven 

Především koupání a nesprávný režim po něm, kdy se ženy nepřevléknou z mokrých plavek, neomyjí se čistou vodou a dostatečně neosuší. Vznikne tak teplé a vlhké prostředí, které je pro rozvoj infekce ideální. Vše ale nelze svádět jen na mokré plavky. Potíže může způsobit také užívání antibiotik, nezdravé stravování s nadměrným množstvím cukrů, rizikové sexuální chování či nošení neprodyšného oblečení, zejména spodního prádla ze syntetických materiálů. A jak vlastně poznat, že se „tam dole“ něco děje?
intimní hygiena

První pomoc proti kvasinkám             

Sekret v pochvě je přirozeně hlenovitý, bezbarvý a nezapáchá, proto by žena měla zbystřit při jakékoli kvalitativní změně výtoku, zvlášť když se k tomu přidá svědění, zarudnutí či pálení. První pomocí u kvasinkových zánětů mohou být dezinfekční výplachy a čípky, případně přípravky upravující poševní prostředí. U některých žen se tyto záněty stále opakují, těm bych pak doporučila antimykotické krémy či globule,“ radí gynekoložka. Pakliže domácí léčba nezabere, nebo se k potížím dokonce přidá bolest při močení či pohlavním styku, horečka nebo krvácení, rozhodně co nejdříve vyhledejte lékaře. Zanedbání by totiž mohlo způsobit následný zánět pohlavního nebo močového ústrojí.

Tip expertky:
Až se budete balit na dovolenou, přihoďte do kufru dezinfekční čípek nebo výplach, popřípadě protikvasinkový přípravek.

Dodržujte správnou hygienu

Vhodnou prevencí těchto nepříjemných potíží je určitě dodržování zásad správné intimní hygieny. K těm rozhodně patří již zmiňované převlečení se z mokrých plavek a pečlivé osušení, ale také používání neparfemovaných vložek a tamponů či správné utírání po použití toalety. Zcela mylnou je pak představa, že vás před infekcí ochrání tampony. Naopak mohou situaci ještě zhoršit, protože kvůli nim se nečistoty dostanou hlouběji do pohlavního ústrojí.
vlhčené ubrousky

Vlhčené ubrousky: Ano, nebo ne?

Samostatnou kapitolu pak tvoří používání speciálních přípravků určených pro intimní partie. Různé gely, pěny či mýdla na intimní hygienu samozřejmě můžete vyzkoušet, ale určitě to s nimi nijak nepřehánějte. Aplikujte je maximálně 1x denně, jinak bohatě postačí čistá, vlažná voda. A co tolik populární vlhčené ubrousky? „Doporučuji používat je skutečně jen nárazově, například na cestách, festivalech, prostě všude tam, kde se nemůžete normálně umýt. V takovém případě jsou vítanou pomocí, pro každodenní používání však vhodné nejsou. Nadměrná hygiena v intimní oblasti obecně není pro zdraví ženy příliš žádoucí,“ varuje expertka.

Když vás chytne „močák“

Kvasinkové či bakteriální infekce však bohužel nejsou jedinými letními strašáky všech žen. V závěsu za nimi stojí záněty močových cest, které mohou způsobit nejen mokré plavky, ale také prochladnutí či nedostatečná hydratace. Projevují se bolestivým, někdy dokonce i krvácivým močením, bolestí v podbřišku a zvýšenou teplotou. Osvědčeným přírodním pomocníkem je urologický, případně brusinkový čaj, dobře účinkuje také vřes, maliník nebo lichořeřišnice. Zkuste i volně prodejné doplňky stravy, buďte v klidu a teple, a pokud obtíže po dvou dnech nevymizí, určitě zajděte za lékařem.
intimní potíže

Léto nemusí být (v)opruz…

Další letní nepříjemností jsou bezpochyby opruzeniny neboli zapářka v místech, kam špatně proniká vzduch, kde se tře kůže a hromadí se maz a pot. Typicky tedy oblast stehen, genitálií, konečníku, ale také v podpaží nebo pod prsy. Pokožka se pak lehce zapaří, zrudne a začne pálit a svědit. Co s tím? Vsaďte na zásypy, pudry, speciální masti či koupele. Dobrým pomocníkem jsou také obklady, například z odvaru z dubové kůry nebo velmi zředěného hypermanganu. Důležité je v takové situaci udržovat pokožku čistou a suchou a zabránit vzniku dalšího zapařování. Pokud obtíže ani po pár dnech nezmizí, nebo se naopak přidá mokvání, zanícení a bolest, vydejte se za dermatologem.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Helena Hladíková ve spolupráci s expertem MUDr. Radka Gregorová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

MUDr. Radka Gregorová
gynekoložka
31
"Carpe diem"

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít