Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo 8 mýtů o saunování

8 mýtů o saunování

8 mýtů o saunování

3. ledna 2022 od Karolína Hornová

3. ledna 2022 4 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Julie Bauer Šnoblová

Sauna jako místo, kde se zbavíte ekzémů nebo nachlazení! Omyl! Pojďme společně vyvrátit několik nejznámějších polopravd a užít si ten pravý dokonalý relax naplno.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Sauna je místem, kde si odpočineme, nabereme novou energii, posílíme imunitu a dokonce i zkrásníme. Účinky saunování jsou nepopiratelné a uznávané i mezi odborníky na kosmetiku a dermatologii. I o této wellness proceduře koluje ale spousta mýtů, kvůli nimž někdy s návštěvou váháme. Pojďme si je uvést na pravou míru.


Mýtus 1.: Čím déle, tím lépe

Přístup k saunování by měl být přesně opačný. Odborníci doporučují pobývat v sauně po dobu kolem patnácti minut. Ani zkušení návštěvníci si tuto dobu o více než pět minut neprotahují. Záleží i na aktuální teplotě v sauně, na tom, kolikátý cyklus absolvujete a jak horko snášíte.

Tip odborníka: 

„Osobně vydržím v sauně nejdéle při prvním cyklu. Při opakované návštěvě už jsem prohřátá a stačí mi čas od deseti do patnácti minut. Ale každý to může mít nastavené jinak. Základním pravidlem by mělo být: zůstávejte v sauně tak dlouho, dokud vám to není nepříjemné,“ shrnuje kosmetička Julie Bauer Šnoblová a dodává, že příliš dlouhé vysedávání v sauně také nadměrně vysušuje pokožku. Po odchodu ze sauny nezapomeňte na pořádnou hydrataci. Zkuste  Neutrogena Hloubkově hydratační tělové mléko (koupit v e-shopu), které se okamžitě vstřebává a až trojnásobně zvyšuje hydrataci v pokožce. 


Mýtus 2.: Sauna je skvělou léčbou kožních chorob

„Naopak. V sauně se vlivem vysušování pokožky a střídavého máčení ve vodě pokožka vysušuje a stává se více náchylnou pro rozsev vyrážek a ekzémů. Do sauny radím chodit jen tehdy, pokud na sobě žádnou kožní nepříjemnost nepozorujete,“ radí kosmetička a dodává: „Doporučit v tomto ohledu můžu infrasaunu, která jen příjemně prohřívá a nemusíme se po ní máčet ve vodě – stačí se na závěr osprchovat. Ta pomáhá třeba při atopickém ekzému, akné či lupénce.“

Tip:
Relaxační a zkrášlující účinky sauny podpoří správná kosmetika. Zkuste s sebou příště přibalit peeling - Ziaja Cupuacu Krystalický cukrový peeling (koupit v e-shopu), saunový krém nebo vlasový zábal.

saunovací výbava


Mýtus 3.: V sauně vyléčíte nachlazení

Návštěva sauny při nachlazení je nevhodná hned ze dvou důvodů: sauna je kvůli kombinaci vlhka a tepla ideálním prostředím pro šíření bacilů a virů. Sami bychom přece nechtěli, aby na nás při pobytu v sauně někdo „naprskal“ virózu. Dalším důvodem je vysoká teplota: v sauně se nám přirozeně zvyšuje tělesná teplota, a pokud ji už tam máme zvýšenou, jen se nám přitíží. To platí i o bolavých dutinách.

Tip odborníka: 
„Horký vzduch v sauně roztahuje cévy, což i laik pozná na červené, prokrvené pokožce. V tomto směru je to v pořádku, ale při nachlazení tento efekt jen znásobí nepříjemné pocity,“ dodává odbornice.


Mýtus 4.: Saunování v plavkách nevadí

„Vadí a hodně,“ říká rezolutně kosmetička a pokračuje: „Možná jste se párkrát v plavkách saunovali a nic se vám nestalo. To ale neznamená, že si příště nemůžete odnést nepříjemné podráždění kůže nebo intimních partií,“ dodává.

Tip odbornice: 
V mokrých plavkách se v horku snadno množí bakterie, které mohou zanést infekci především do intimních partií či citlivé pokožky. Dalším efektem je, že se neprohřejeme dostatečně. „Mokré plavky nebo silná vrstva zavlhlého prostěradla působí jako obklad i izolace, která podporuje termoregulaci těla – a to při saunování není zrovna žádoucí,“ říká Julie Bauer.


Mýtus 5.: Z posilovny rovnou do sauny

Sauna uvolňuje svaly a celkové napětí. Po namáhavém dni, stresu v práci a sportu určitě pomáhá. Rozhodně bychom ale neměli „skočit“ do sauny bezprostředně po sportovní aktivitě, kdy tělo ještě není přirozeně zregenerované. Lepší je se ještě před saunou vyplavat v bazénu, posedět půl hodinky ve vířivce nebo se třeba jen natáhnout na lehátko se sklenicí vody nebo přírodní limonády.


Mýtus 6.: Saunování a kojení nejde dohromady

Návštěva sauny během kojení není problém. Vysoká teplota nemá na tvorbu mléka vliv, odborníci doporučují většinou jen dodržovat pitný režim – tedy dát si v době odpočinku mezi jednotlivými cykly sauny třeba o skleničku vody více, než bychom si normálně daly. Dbát by se mělo samozřejmě také na důkladnou hygienu po saunování – je to opět kvůli zamezení přenosu bakterií.

Tip odborníka: 
Horko v sauně naopak nejde příliš dohromady s těhotenstvím ani menstruací. V prvním případě proto, že tělesná teplota nad 38 stupňů může v těhotenství působit komplikace. A sauna krátkodobé zvýšení tělesné teploty způsobuje. Přísný zákaz sauny v těhotenství ale neplatí – vždy je na místě poradit se se svým lékařem a pro uvolnění svalů navštěvovat třeba chladnější typ sauny. V případě menstruace jde především o hygienu, ale také opět o působení vysokých teplot, které mohou zbytečně zesílit krvácení.


Mýtus 7.: Sauna není pro děti

Ve Finsku je saunování dětí (samozřejmě v doprovodu rodičů) běžné. U nás ještě tolik ne, ale není to důvodem, proč děti do sauny nebrat. Doporučují se ale sauny o nižších teplotách a pozvolné zvykání si na tuto proceduru: „Začínejte v prohřívací infrasauně, která funguje na trochu jiném principu a je v ní spíš příjemné teplo než horko. Z vlastní zkušenosti vím, že také dobře zabírá na atopický ekzém,“ radí Julie Bauer.

Dalším krokem může být návštěva bylinkové sauny s nižší teplotou (kolem 65 stupňů) a pak návštěva sauny pro dospělé, kde by ale dítě mělo pobývat na nejnižší lavici. Důležitým faktorem je samozřejmě také to, zda se dítě v sauně cítí dobře a zda ho procedura baví.

rodinné saunování


Mýtus 8.: Šampaňské v sauně je ten pravý relax

Častou součástí relaxačních pobytů je návštěva wellness s láhví šampaňského. Jde přitom o naprostý protimluv. Šampaňské si můžete vychutnat třeba ve vířivce, ale při saunování se konzumace alkoholu rozhodně doporučit nedá, a to ani v odpočinkové zóně během jednotlivých cyklů.

Tip odborníka: 
Horko v sauně roztahuje cévy a alkohol má stejný efekt. Následkem může být mnohem rychlejší nástup opilosti a jejích „vedlejších účinků“, jako jsou pády, malátnost a bolení hlavy. Nikdo z nás přece nechce přijít domů ze sauny s kocovinou nebo úrazem či popáleninami – pamatujme třeba na to, že kamna v sauně jsou opravdu hodně rozpálená a navíc téměř nechráněná. Raději myslete na vhodný pitný režim a volte raději bylinkové čaje, vodu ochucenou citrusy, která osvěží nebo minerálky obohacené o minerály - třeba Magnesia Go přírodní minerální voda neperlivá (koupit v e-shopu)


Nezapomínejme na to, že sauna je tu především proto, abychom si ji v klidu užili a podpořili své zdraví. Při dodržování základních pravidel a také zásad správné relaxace (nikam nepospíchat a na chvíli "vypnout") se nám vrátí v podobě uvolněných svalů, ozdravené pokožky a prevence nachlazení. A pokud náhodou byste chtěli vyzkoušet i něco jiného, můžete zvolit jako úplný opak třeba kryoterapii. Divili byste se, ale i léčba chladem má své výsledky. 
 

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Julie Bauer Šnoblová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Julie Bauer Šnoblová
Kosmetička a manikérka
4904
"Krása, zdraví a štěstí jdou ruku v ruce."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít