Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Kryoterapie: Posílí imunitu a zrychlí metabolismus

Kryoterapie: Posílí imunitu a zrychlí metabolismus

Kryoterapie: Posílí imunitu a zrychlí metabolismus

15. ledna 2022 od Anna Šťastná

15. ledna 2022 4 minuty čtení
Připravil/a Anna Šťastná

Kryoterapie je skvělý způsob, jak využít terapii chladem k tomu, aby se celý organismus dokonale probudil, posílil imunitu a urychlil metabolismus. Co byste měli o kryoterapii vědět, než strávíte prvních pár minut v totálním mrazu?
Jakmile na nás působí velký chlad, organismus zareaguje tím, že rozproudí krevní oběh. Díky tomu se tkáně zásobí kyslíkem, aktivuje se metabolismus a škodlivé látky se začnou z těla odplavovat pryč. Stejně jako u otužování i kryoterapie aktivuje imunitní systém i regenerační procesy. Zima tímto způsobem také podpoří tvorbu hormonu štěstí, a tak máme hned lepší náladu.

Co je to kryoterapie?

Kryoterapie je léčba opravdu velkým chladem, která ale trvá jen chviličku. Může být lokální, která se obvykle používá v kožním lékařství nebo revmatologii, protože dokáže přesně zaměřit postiženou tkáň. Tlumí tak záněty, otoky i bolest, urychluje hojení, v kosmetice se používá v boji proti akné, jemným vráskám i celulitidě.

Jak terapie mrazem probíhá?

Celková kryoterapie je mnohem více rozšířená. Někdy se jí také říká polarium, kryosauna či kryokomora. Vždy strávíte několik minut ve speciální kabině, kde na vás po dobu několika minut působí teploty mezi –110 °C až –150 °C. Než se těch teplot zděsíte, je dobré vědět, že vzduch uvnitř je upravený a zbavený vlhkosti, proto nedochází ke snížení vnitřní teploty těla, ochladí se jen jeho povrch. Díky tomu se urychlí metabolismus a zahájí hojivé procesy.

Pro koho je kryoterapie vhodná?

Lidé vyhledávají kryoterapii, pokud se chtějí zbavit bolesti kloubů či svalů nebo dlouhodobých bolestí hlavy. Doporučuje se také po operacích zad, při artróze, po náročných fyzických výkonech či v rámci jiné rehabilitace. Chlad totiž nejen hojí, ale třeba také zvyšuje pohyblivost. Také výrazně zlepšuje imunitu, působí příznivě i na kůži, proto ji vyhledávají lidé s lupénkou. Vyrazit sem ale můžete třeba i v případě, když se chcete zbavit celulitidy. Dobrou zprávou je, že tahle ledová komora zpomaluje stárnoucí procesy, a tak budete při pravidelných návštěvách pozorovat celkový omlazující efekt.

Jak to funguje?

  • Při léčebných pobytech v lázních se doporučuje kryoterapie jako dlouhodobý program, během něhož je dobré podstoupit klidně i dvě terapie denně s nejméně tříhodinovým odstupem.
  • Jindy to bývá zhruba čtrnáctidenní kúra, kdy docházíte do kryokomory každý den. Po této kúře pak můžete zajít už jen občas na „udržovací“ terapii.
  • Výhodou také je, že je kryoterapie vhodná pro každého. Při teplotě –100 °C ji mohou na dvě minuty absolvovat dokonce i děti od čtyř let. Horní hranice se někdy uvádí 75 let, ale v takovém případě záleží na radě lékaře.

Před vstupem do kryokomory:

  • Před samotným vstupem do kryokomory je nutné se pečlivě osušit, hlavně v místech kožních záhybů, jako je například podpaží či třísla.
  • Oblečeni budete do lehkého sportovního úboru, kterým jsou bavlněné šortky, tričko nebo tílko, důležité jsou ponožky nad kotníky a také čelenka přes uši, rouška přes ústa a rukavice. Na sobě můžete mít i plavky, samozřejmě suché.
Pro koho je kryoterapie vhodná?
Co je to kryoterapie?

Pobyt v kryokomoře:

  • Většinou dostanete speciální dřeváky a vcházíte do předkomory s teplotou zhruba –60 °C, kde se během pár minut aklimatizujete.
  • Poté můžete do hlavní kryokomory, kde zůstanete většinou 2 až 3 minuty. Odejít však můžete i dřív, kdyby vám to bylo jakkoli nepříjemné.
  • Jakmile jste naopak pokročilí a otužilí, může se doba strávená v komoře prodlužovat.
  • Během ochlazování se doporučuje soustředit se na dýchání, tedy pomalý nádech nosem, výdech ústy.

Po opuštění kryokomory:

  • Hned po terapii chladem byste měli okamžitě zamířit do tělocvičny, která je vždy součástí center provádějících kryoterapii.
  • Po jejím působení je totiž potřeba tělo procvičit a soustředit se přitom hlavně na bolavé partie.
  • Kombinujte přitom aerobní cvičení i posilování a na závěr nezapomeňte na protažení.
  • Pak už ucítíte jen příjemně teplý pocit po celém těle, lehkost a jakákoli bolest se ihned zdá výrazně menší, záhy možná zjistíte, že jste mnohem pohyblivější.
  • Tento stav trvá 6 až 8 hodin, během nichž je vedení nervových vláken pomalejší a vyplavuje se více endorfinů.
  • Po návštěvě kryokomory není nutný žádný odpočinek, ale naopak si klidně můžete dát do těla nebo absolvovat nějakou rehabilitaci.
Tip redakce:
Po absolvování terapie chladem a následném cvičení je dobré absolvovat také rychlou sprchu. Použijte třeba
Floré Bylinný sprchový gel avokádo & citronová tráva (koupit v e-shopu), který pokožku zvláční a hydratuje. Smyjete z těla  nečistoty a pot a díky tomu se budete cítit jako znovuzrození. Na závěr je dobré použít tělové mléko či gel na zpevnění pokožky, abyste podpořili působení chladové terapie a zmírnili tam projevy celulitidy. Zkuste třeba Nivea Q10 Plus Zpevňující gel proti celulitidě (koupit v e-shopu).

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Anna Šťastná

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít