Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Ženské tabu: SOS zapařené intimní partie

Ženské tabu: SOS zapařené intimní partie

Ženské tabu: SOS zapařené intimní partie

10. července 2021 od Eva Šarfová

10. července 2021 2 minuty čtení
Připravil/a Eva Šarfová ve spolupráci s expertem MUDr. et Bc. Lucie Jarešová

Potíme se všude a intimní partie nejsou výjimkou. Zejména v létě se pak může lehce stát, že se kvůli tomu dočkáme nepříjemných opruzenin – lidově se říká, že jsme „chytili vlka“.
Tyto kožní potíže máme sice obvykle spojené s miminky, ale trápí i dospělé. Vznikají zejména v místech, kam nemůže vzduch, je zde dostatečně vlhko a kůže je zde zraňována třením o sebe či o oblečení. To vysvětluje, že se opruzeniny objevují nejčastěji právě v intimních partiích, okolí konečníku a tříslech, ale i na vnitřní straně stehen, někdy i v kožních převisech na jiných částech těla, například pod prsy.

Hledá se viník

„Nadměrné pocení, teplo a nedostatek vzduchu způsobí zapaření kůže. Tím vznikne biologická nerovnováha, jež naruší přirozenou obranyschopnost pokožky. Začnou se na ní tvořit bakterie, kvasinky či plísně. Postižená místa zarudnou a mohou se na nich vytvořit drobné podlité pupínky a prasklinky, kůže pálí a svědí,“ vysvětluje dermatoložka MUDr. Lucie Jarešová. Mezi hlavní faktory, které se podílejí na vzniku nepříjemné a pálivé vyrážky, patří zejména upnuté a syntetické oblečení. Riziko vzniku vyrážky se zvyšuje také při menstruaci, během dlouhého sezení na kožené sedačce nebo při sportu, například při cyklistice. Svůj podíl na vzniku opruzenin mají také nadváha a inkontinence.

Léčba opruzenin

Postižená místa je třeba omýt teplou vodou a opatrně osušit. „Následovat by mělo promazání mastí s nemastným základem a s obsahem účinných látek, jako jsou zinek, kalcium či bílý ichtyol. Jedná se látky, které podporují hojení a regeneraci kůže,“ radí MUDr. Jarešová. Zkuste použít například Bepanthen Baby (koupit v e-shopu). Vhodný je také Sudocrem Krém pro každodenní péči (koupit v e-shopu). Dbejte, aby byla postižená místa v suchu a na vzduchu, aby se kůže dále nezapařila. „V případě, že se opruzeniny nehojí a kůže je stále zarudlá, případně se vyrážka rozšiřuje, vyhledejte dermatologa,“ doplňuje lékařka.

Dbejte na prevenci

Vzniku opruzenin můžete předejít především správnou volbou spodního prádla a oblečení. Vyhněte se syntetickým materiálům a dejte přednost bavlněným, které dobře sají pot. Pro sport si vybírejte funkční oblečení. Máte-li kůži citlivější, můžete preventivně aplikovat masti s obsahem zinku či kalcia a vitaminu E. Oceníte to i v případě, trápí-li vás úniky moči a nosíte-li inkontinenční vložky. Při výběru intimních pomůcek používejte ty, jež mají povrchovou vrstvu ze 100% bavlny, například Always Dailies Cotton Protection Intimky Large (koupit v e-shopu) nebo Always Cotton Protection Ultra Normal Vložky s křidélky (koupit v e-shopu). Případně vybírejte ty, jež prokazatelně pomáhají předcházet podráždění pokožky, například Naturella Ultra Normal Plus Hygienické vložky s křidélky (koupit v e-shopu). Jedná se o jediné výrobky dámské hygieny se suchým krémem Dermacrem, který prokazatelně pomáhá předcházet podráždění pokožky.
Tip redakce:
Dáváte-li přednost produktům intimní péče ze 100% organické bavlny, je tu pro vás novinka
Tampax Tampony Cotton Protection (koupit v e-shopu). Neobsahují parfémy ani barviva a nejsou běleny chlórem.

Připravil/a pro vás Eva Šarfová ve spolupráci s expertem MUDr. et Bc. Lucie Jarešová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

MUDr. et Bc. Lucie Jarešová
všeobecná dermatovenerologie, estetická a laserová dermatologie
50
"Každý může vypadat dobře."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít