Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Sauny s dětmi se nebojte: Můžete tam vzít i miminka

Sauny s dětmi se nebojte: Můžete tam vzít i miminka

Sauny s dětmi se nebojte: Můžete tam vzít i miminka

13. listopadu 2018 od Pavla Maříková

13. listopadu 2018 3 minuty čtení
Připravil/a Pavla Maříková ve spolupráci s expertem Petra Zajíc Czabeová

Máte rádi saunu a chcete si jí užívat společně s dětmi? Pak vás možná budou zajímat pravidla a rady, jak dětem saunování co nejvíce zpříjemnit, kdy s ním vlastně začít a co vše dodržovat, aby saunování bylo nejen zábavné, ale i zdravé. Na to vše jsme se zeptali Petry Zajíc Czabeové z plavecké školy Žabička, která se specializuje na plavání a saunování nejmenších.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Ve Finsku berou rodiče své děti do sauny již dva týdny po porodu, u nás se začíná o něco později. Některé plavecké kluby zaměřené na kojenecké plavání nabízejí saunování již od tří měsíců. Kdy je tedy ta správná doba dítěti saunu představit?

Petra Zajíc Czabeová: S těmi nejmenšími je opravdu možné se začít saunovat od druhého nebo třetího měsíce, podle toho, zdali má miminko zahojený pupíček, je zdravé a prospívá. U nás se však zpravidla začíná okolo šestého měsíce, kdy děti již lépe reagují na různorodé podněty.
 

Má saunování dětí v některých zemích větší tradici a proč?

Petra Zajíc Czabeová: Určitě právě v již zmíněných severských zemích. Saunování zde patří k běžnému životu a lidé se zde saunují pravidelně i několikrát týdně. Saunování je v těchto kulturách vnímáno nejen jako fyzická očista, je mu přisuzována také očista duchovní. A jedná se samozřejmě o společenskou událost.
 

Slyšela jsem dokonce i o porodech v sauně… Jaký je váš názor?

Petra Zajíc Czabeová: Ano, například ve Finsku opravdu probíhaly, a snad i probíhají porody v sauně. Je to z toho důvodu, že sauna byla považována za nejčistší místo. Já osobně si porod v sauně neumím představit. Co se však týče saunování dětí v brzkém věku jejich života, pokud bude sauna a celý proces saunování správně přizpůsoben jejich potřebám, nevidím v tom problém.

děti v sauně

Jaká jsou specifika a pravidla pro saunování dětí? Je vhodné je brát do nějaké speciální sauny, nebo je možné s nimi jít i do klasické sauny s teplotou okolo 90 ºC?

Petra Zajíc Czabeová: Záleží na věku, ve kterém s dětmi začínáme saunovat. Pokud bereme v úvahu 6měsíční děťátko, není vhodné jej brát do veřejné sauny, kde bude 90 °C. Ideální je soukromá sauna, kde je možné nastavit nižší teplotu. Stejně tak je dobré brát ohledy na ostatní saunery, kteří si jdou do sauny vyloženě zarelaxovat a nechtějí mít kulisu brečícího dítěte. To si pak saunu neužije žádný zúčastněný.
 
Tip redakce:
Domluvte se s partou přátel rodičů s podobně starými dětmi a pronajměte si saunu jen pro vás. Budete si moci přizpůsobit teplotu vyhovující vám i dětem a zároveň si dopřejete soukromí, které je pro saunování dětí vhodné.

 

Jaký by měl být správný postup saunování dětí?

Petra Zajíc Czabeová: Pokud se budete saunovat v jiném než domácím prostředí, je třeba dorazit na místo ideálně 30 minut před zahájením saunování, a to z důvodu aklimatizace na jinou teplotu (především v zimních měsících). Taky je třeba upozornit, že se do sauny nechodí s plným bříškem. Je vhodné mít k dispozici zmiňovanou privátní saunu, kde bude nastavená vhodná teplota okolo 70 °C. Před vstupem do sauny se rodič s dítětem společně umyjí a osuší – je třeba setřít veškerou vodu z tělíčka dítěte. V sauně se pohodlně posadí, miminko se drží v klubíčku, batolata mohou sedět na klíně, starší děti si rády sedají vedle rodiče či si v sauně lehnou. Pod děti vždy rozprostřete prostěradlo či osušku, aby nedošlo k popálení o rozehřáté lavice. Děti se snažte udržet v klidu, vyprávějte jim pohádky, kreslete na záda obrázky...  A samozřejmě sledujte, jak reagují. Ze začátku saunujte 3-5 minut, vždy podle aktuálního stavu dítěte, později při pravidelném saunování je možné dobu pomalu prodlužovat, třeba až na 8 minut. Po saunování následuje ochlazení, kdy děti osprchujeme vlažnou vodou – celé tělo včetně hlavičky. Zabalíme do osušky a jde se na relaxaci, která by měla trvat minimálně 15 minut, než vyrazíte na další „kolečko“.
 
Tip redakce:
Ideální místo je pro děti v sauně na spodních lavicích, kde je nižší teplota, a tak se tam budou cítit příjemněji.

miminko v sauně

Co dělat, když si děti stěžují, že jim je v sauně příliš horko nebo nemohou dýchat?

 Petra Zajíc Czabeová: Můžu doporučit namočit například růžek ručníku a nechat dítě dýchat přes něj. Ovšem pokud je dítě nervózní, saunování se mu už nelíbí, určitě dobu v sauně neprotahovat a okamžitě jít ven.
 

Je vhodné brát děti do ochlazovacího bazénku nebo stačí jen sprcha?

Petra Zajíc Czabeová: Pro nejmenší saunery postačí sprcha, mělo by se ochlazovat pozvolna od nohou. Rodiče by neměli zapomínat na hlavu, kterou je velmi důležité zchladit. Pro citlivější děti můžu doporučit i ochlazení na vzduchu a poté v mlžení či pod vlažnější sprchou.
 

Máte nějaký tip, jak na to, aby si děti saunování zamilovaly stejně jako dospělí?

 Petra Zajíc Czabeová: Udělejte si ze saunování rituál. Choďte společně a pravidelně, v odpočívárně si povídejte pohádky či hrajte hry. Některá zařízení dokonce nabízejí i speciální saunové rituály pro děti, kde je celým pobytem v sauně provedou například pohádkové bytosti apod.
 
Do sauny s dětmi se vám budou hodit:

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Pavla Maříková ve spolupráci s expertem Petra Zajíc Czabeová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Petra Zajíc Czabeová
Specialistka na plavání a saunování nejmenších v plavecké škole Žabička
17
"Když nemůžeš, tak přidej."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít