Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo 5 důvodů proč pravidelně navštěvovat saunu

5 důvodů proč pravidelně navštěvovat saunu

5 důvodů proč pravidelně navštěvovat saunu

2. listopadu 2016 od Martina Hühneová

2. listopadu 2016 5 minut čtení
Připravil/a Martina Hühneová ve spolupráci s expertem MUDr. Olga Shalamová

Sauna je synonymem pro zdraví a péči o tělo. Kdo by si myslel, že je objevem třeba posledního století, je na omylu. Archeologické vykopávky totiž dokládají, že léčbu podobnými rituály si lidé ordinovali už před mnoha tisíci let. Pro Finy je kulturním dědictvím, ale sauny, respektive parní lázně nazývané stuby, využívali i staří Slované.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Sauna, jak ji známe dnes, představuje jeden z velmi účinných prostředků, jak příznivě ovlivnit fungování celého organizmu a zvýšit jeho imunitu. Samotný proces saunování není složitý. V sauně zaujmete pohodlnou pozici vsedě nebo vleže a necháte na sebe působit horký vzduch. Čím vyšší místo si vyberete, tím tepleji vám bude. Doporučená doba pobytu je zhruba 10-15 minut. Pak následuje ochlazení. Nemusíte nutně do ledové vody, postačí i vlažná sprcha. Důležitý je odpočinek na lůžku, který by měl trvat stejně dlouho jako pobyt v sauně. Pravidelné návštěvy sauny přinášejí našemu tělu mnoho benefitů a my vám představujeme ty nejvýznamnější z nich.


Odpočinete si

Dopřejete si alespoň jednou týdně dvě tři hodinky jenom pro sebe? Sauna vám přesně tyto chvíle odpočinku dokáže ideálně naplnit. Kromě regenerace vám navíc zvedne i náladu. „Při správném postupu dochází v těle při této termoterapii k vylučování určitého množství hormonů. Mezi nimi i hormonů štěstí čili endorfinů. Jejich účinek se pak projeví v navození radostných pocitů,“ vysvětluje Pavel Hofrichter, zakladatel Asociace saunérů a mezinárodní porotce. Díky pobytu v horkém prostředí se zklidníte, zaplašíte stres, nervozita a neklid ustoupí. Atmosféru uvolnění může podpořit i relaxační hudba nebo vonné esence s aromaterapeutickými účinky.


Vyléčí vás

Pobyt v sauně je účinný při prevenci některých chorob. Není sice samospasitelný, ale v mnoha případech je pro léčbu celého těla jako stvořený. Při pobytu v sauně tělo prohřejete, a to ocení nejen vaše bolestivé klouby. Ustoupí také křeče ve svalech. „Řadu potíží s pohybovým aparátem dokáže sauna skvěle minimalizovat,“ říká saunový mág a vypočítává: „Pobyt v horkém vzduchu zvyšuje výkon srdce. Tím se více prokrvují vnitřní orgány, svaly i kůže.  Pocením se z těla navíc odplavují škodlivé látky. Pokud saunu navštěvujete pravidelně, posílíte tím imunitní systém a vaše tělo bude mnohem odolnější vůči respiračním chorobám a dalším jiným onemocněním.“ Sauna je podle něj výtečným prostředkem ke zvyšování kondice a funguje i jako prevence proti alergiím. Zmírňuje revmatické bolesti, pomáhá při zánětech šlach a poúrazových stavech.


Omládnete a zkrásníte

„Na zahřívání v sauně reaguje organizmus zvýšením tepové frekvence, roztažením cév pod povrchem pokožky a zrychlením cirkulace krve. Dochází ke zvýšenému pocení, které ochlazuje pokožku, a zároveň jsou vyplavovány nečistoty z otevřených pórů. Návštěva studené vody pak v kůži póry opět stáhne. Pravidelným saunováním se zlepšuje prokrvení kůže, elasticita a její celkový vzhled," říká MUDr. Olga Shalamová z pražské kliniky Mediestetik. Navíc pobyt v sauně dává prostor růstu nových buněk. Vaši pleť tak velmi jednoduchým a šetrným způsobem omladí. Působí také jako peeling, který pokožku zbaví všeho nežádoucího včetně odumřelých částic na pokožce. Tuto vlastnost sauny můžete ještě podpořit a udělat si v sauně peeling celého těla. Pro očistu zvolte přírodní suroviny a sáhněte po směsi soli nebo cukru, kvalitního, např. olivového oleje, medu a kvalitních esenciálních olejích. Díky procedurám bude vaše pokožka časem pevnější a uhlazenější. Bude se rychleji obnovovat a zpomalíte proces jejího stárnutí. Sauna je spolu s kartáčováním také dobrým spojencem v boji proti celulitidě, akné a podobným problémům. I z okolí vlasových kořínků odstraní nežádoucí nánosy, nechá je dýchat, a podpoří tak přirozeně růst vlasů.


Naberete nové síly

Díky účinkům vysokého tepla a následného ochlazení v sauně naberete spoustu energie. Budete se cítit svěží, omlazená, odpočatá a plná síly. Budete mít pocit, že všechno lehce a hravě zvládnete.  Energie zrozená z tepla vás bude provázet dlouho. Budete zklidněná a vyrovnaná. Kromě toho, že vás ochrání od ataku chorob z nachlazení, dá vám i sílu překonat všechny nástrahy spojené s duševním vypětím. „Sauna je svým způsobem magická. Je to rituál, který uvolňuje v těle endorfiny a nastoluje duševní rovnováhu,“ vysvětluje Pavel Hofrichter a dodává: „Ozdravné účinky sauny jak na tělo, tak na duši jsou dnes již i vědecky potvrzené.“


Užijte si saunování naplno!

Sauna může představovat i nevšední zážitek.  Vyberte si takovou, která nabízí saunové ceremoniály. Začínají být velmi oblíbené a vyhledávané. „Jedná se o zpestření pobytu v sauně. Rituály provádí zkušený saunér, který polévá horké kameny vodou, víří horký vzduch nebo vytváří parní náraz. Zážitkové saunování přináší také aromaterapii v podobě aplikace 100% přírodních éterických olejů v koulích s ledovou tříští na saunové topidlo. Některé ceremoniály jsou relaxační, existuje i saunové divadlo a oblíbené jsou  peelingové a beauty procedury spojené s potíráním pokožky tělu prospěšnými látkami, například medem, jogurtem nebo solemi,“ objasňuje specialista na saunové zážitky.


Budete potřebovat

Do sauny nepotřebujete žádné zvláštní vybavení. Ve většině z nich dostanete prostěradlo, na kterém relaxujete. Přibalte si ale vlastní osušku, která ne vždy bývá součástí balíčku ceny vstupu do sauny. Před procedurami je nutné se osprchovat a omýt přírodním mýdlem nebo mycím gelem a následně se i dobře osušit. Nezapomeňte se také důkladně odlíčit, aby vaše pleť mohla dýchat. Vlasy ochraňte přírodním olejem, který do nich vetřete. Můžete je také zabalit do malého ručníku nebo ochránit klasickou saunovou čepicí. Praktickou pomůckou je saunový kartáč nebo masážní rukavice, které podpoří prokrvení pokožky. Vhod vám přijde lahev vody, mezi procedurami doplníte úbytek tekutin. Když skončíte saunování, máte pokožku čistou a ideálně připravenou pro efektivní péči. Dopřejte jí výživný pleťový krém na obličej a tělové máslo nebo pěsticí oleje, jež podpoří elasticitu kůže.


Co je dobré vědět

Ač je saunování obecně zdraví prospěšné, i tady platí určité zásady. Do sauny nechoďte hladová, ale ani příliš přejedená. Neměla byste být unavená nebo nevyspalá. "Pozor by si měli dát lidé trpící růžovkou nebo rozšířenými žilkami. I když na žilky netrpíte, dlouhodobé a pravidelné saunování může být příčinou jejich vzniku. Sauna se taktéž nedoporučuje osobám po podstoupeném laserovém zákroku a miniinvazivních procedurách po dobu alespoň 3 týdnů,“ říká MUDr. Shalamová. Návštěvu odborníci nedoporučují ani tehdy, pokud jste již silně nachlazená, máte horečku nebo trpíte chorobami srdce a krevního oběhu.

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Martina Hühneová ve spolupráci s expertem MUDr. Olga Shalamová

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

MUDr. Olga Shalamová
Dermatoložka kliniky Mediestetik
3
"Ke každému pacientovi je třeba přistupovat individuálně a zároveň komplexně."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít