Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo První pomoc v létě: Jak na úpal, úžeh a spáleniny od slunce

První pomoc v létě: Jak na úpal, úžeh a spáleniny od slunce

První pomoc v létě: Jak na úpal, úžeh a spáleniny od slunce

8. července 2022 od Martina Hrušková

8. července 2022 4 minuty čtení
Připravil/a Martina Hrušková

Léto s sebou kromě teplého počasí a slunečních paprsků přináší i mnohé zdravotní problémy. Pokud se před sluncem dostatečně nechráníte, můžete si snadno přivodit úpal, úžeh nebo nepříjemné spáleniny od slunečních paprsků. Všechny tři komplikace mohou vypadat banálně, ale pravdou je, že obzvlášť první dvě vás mohou ohrozit na životě. Jak poznáte, že tyto problémy trápí zrovna vás?
Na celé léto jsme si pro vás připravili  manuál, jak vyřešit drobné zdravotní problémy, komplikace či nehody. Pěkně přehledně, krok za krokem. Tentokrát se zaměříme na horko, později se můžete těšit také na to, jak zvládnout trable s hmyzem, drobné úrazy, nevolnosti nebo problémy, které si odneseme od bazénu.

1. Jak zvládnout úpal a úžeh        

I když mnozí úpal a úžeh zaměňují či jim přisuzují stejné příznaky, jde o dva rozdílné zdravotní problémy, které se navíc mohou i odlišně projevovat. Jenže je rozdíl, jestli jste celý den strávili v autě bez klimatizace, nebo jste se váleli přes poledne na přímém slunci s naprostou absencí jakékoliv ochrany hlavy. 

Jaký je rozdíl mezi úpalem a úžehem?

Úpal je přehřátí organismu, když selže vlastní termoregulace.
  • Je to reakce na nadměrné vystavení se teplu a nedostatek tekutin. 
  • Mezi hlavní příznaky úpalu patří bolest hlavy, závratě, zvýšená teplota nebo horečka, pocení, nevolnost od žaludku a únava. U některých jedinců, zvláště u starších lidí, malých dětí nebo nemocných, se může snížit tlak či se může objevit stav podobný šoku. 
Úžeh je podráždění mozku a jeho blan přímým slunečním zářením.
  • Jestli jste strávili celý den na sluníčku a málo jste pili, potom vás budou trápit zvýšená teplota, dokonce až horečka, nevolnost doprovázená zvracením, křeče, známky dráždění mozkových obalů, což jsou bolest hlavy, ztuhlá šíje, křeče, nebo dokonce i ztráta vědomí.
Takže zatímco k úžehu přijdete raz dva při dlouhodobém pobytu na přímém sluníčku, úpal si uženete klidně i v případě, že budete jen zavřeni delší dobu v přehřáté tramvaji nebo jiném dopravním prostředku. 

Jak na první pomoc při úpalu a úžehu?

  • V případě úpalu i úžehu je ze všeho nejdůležitější snížit teplotu těla.
  • Je nezbytné přesunout se do stínu nebo do klimatizované místnosti.
  • Pomůže i mokrý ručník na čelo, vlažná sprcha nebo kbelík s studenou vodu na nohy.
  • Postižený by se měl striktně vyhýbat slunci, a to nejméně po dobu 24 hodin.
  • Velmi důležité je doplnění chybějících tekutin a minerálů.
Tip redakce:
doplnění tekutin se hodí zejména čistá voda, černý čaj či mineralizované nápoje – zkuste  Magnesia Neperlivá přírodní minerální voda ( koupit v e-shopu). Případně až vám bude o něco lépe, můžete zkusit OSHEE Izotonický nápoj Pomeranč (koupit v e-shopu).

2. Spálená pokožka od sluníčka nebo sluneční alergie

U moře se asi každý z nás pečlivě natírá krémem, aby si z dovolené přivezl krásné opálení a ne jen spálenou kůži. Doma na to ale velmi často zapomínáme a to je chyba. I slunce v Česku dokáže napáchat velké škody a vy si můžete odnést nepříjemné spáleniny.
  • Proto se nezapomínejte mazat krémem s vysokým ochranným faktorem. Nebojte se ani ochrany  SPF 50+ a výše, např. Nivea Sun Protect & Moisture Hydratační sprej na opalování OF 50+ (koupit v e-shopu). Jako bonus je, že složení respektuje oceány - je ze 73 % biologicky rozložitelné.
  • Pokud mazání podceníte, můžete si snadno přivodit sluneční alergii nebo akné Mallorca. A jaký je mezi těmito dvěma nepříjemnými problémy rozdíl?
  • Sluneční alergie je reakcí na slunce po delší pauze, např. po zimě nebo při pobytu u moře nebo po delší pauze, kdy pokožka nebyla vystavena slunci a není ještě zvyklá na UV záření. Alergie ve formě svědivé vyrážky postihuje především ty části těla, které jsou nejvíc vystaveny slunci: ramena, obličej, dekolt, paže.
  • Akné Mallorca je způsobené kombinací slunce a kosmetiky nebo krémů na opalování s obsahem mastných látek. Následně pak na pokožce vznikají bolestivé svědivé skvrny, které vypadají jako akné.
  • Pokud si chcete být opravdu jistí, že se nespálíte, můžete zařadit také beta karoten, což je žlutočervené barvivo rostlin a naše tělo jej využívá jako provitamin vitamínu A. Jako antioxidant hraje důležitou roli při ochraně kůže před poškozením nadměrným slunečním zářením. Napomáhá také snadnějšímu a rovnoměrnějšímu opálení.  Zkuste MaxiVita Vaše Zdraví Beta-karoten 30 tablet (koupit v e-shopu)

Jak o podrážděnou či spálenou pokožku pečovat?

Foto: Shutterstock
 

Připravil/a pro vás Martina Hrušková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít