Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Nedejte žízni šanci! Co a kolik v létě pít?

Nedejte žízni šanci! Co a kolik v létě pít?

Nedejte žízni šanci! Co a kolik v létě pít?

25. července 2020 od Eva Šafrová

25. července 2020 4 minuty čtení
Připravil/a Eva Šafrová

Že je potřeba hlídat si hlavně v letních vedrech pitný režim, ví už každý. Má to totiž vliv nejen na zdraví, ale i na náš vzhled. Co je nejlepší pít a kolik tekutin potřebujeme?
Bez vody žít nemůžeme, vždyť tvoří zhruba 60 % našeho těla. Její nedostatek pocítíme už za chvíli, hlavně v horkém počasí nebo při zvýšené fyzické aktivitě. Organismus se nejprve začne hlásit pocitem žízně, který záhy doplní únava, bolesti hlavy a nevolnost, což už jsou příznaky přehřátí a úpalu. 

První pomoc

Když už dojde k dehydrataci, snažte se co nejrychleji dostat do chladnějšího prostředí a dát si vlažnou sprchu. Je také potřeba doplnit chybějící tekutiny a minerály. Ideálním způsobem jsou minerálky, například Magnesia Neperlivá přírodní minerální voda (koupit v e-shopu) a iontové nápoje, ale pozor, pijte je postupně a jen po malých doušcích. Větší množství tekutin najednou by totiž zatížilo ledviny a kardiovaskulární systém. Ostatně pít po menších dávkách je vhodné i tehdy, když jste v pořádku. Věděli jste, že naše tělo je schopné v pohodě zpracovat maximálně litr tekutin za hodinu?
první pomoc

Správné množství přesně pro vás

Problémům s nedostatkem tekutin je lepší předcházet. Běžně se uvádí, že by měl člověk vypít 2 litry vody denně, ale mnohem přesnější je řídit se potřebami vlastního tělaVypočítat si je můžete podle následujícího vzorce:
 

Váha (kg) x 0,035 = denní potřeba tekutin (v litrech)

Za každý šálek kávy, který za den vypijete, si ale připočítejte 0,3 l vody navíc. Přidejte také, když sportujete nebo chcete zhubnout. Dobrou zprávou je, že tekutiny doplňujete i prostřednictvím zdravé stravy. Hodně jich mají šťavnaté ovoce a zelenina. Zaměřte se proto na konzumaci druhů, které obsahují hodně vody. Skvělý je v tomto případě třeba meloun, který obsahuje 93 % vody. Podobně je na tom například i salátová okurka.

Osvěžující okurková limonáda

Potřebujete:
1 okurku
1 citron
6 snítek meduňky
špetku soli
Agávový sirup, například Allnature Bio agávový sirup (koupit v e-shopu)
Postup:
  1. Okurky nakrájejte na tenká kolečka. Ve džbánu je zalijte vodou, přidejte omyté citrony nakrájené na kolečka, 4 snítky meduňky, špetku soli a nechte odležet 1 hodinu v chladu.
  2. Okurku a citron rozdělte do sklenic. Přidejte lístky meduňky, citronovou šťávu a po lžíci sirupu. Zalijte okurkovým výluhem a promíchejte.

Pití jako rituál

  • Hned po probuzení si dejte sklenici vody, stejně tak k odpolední kávě. Pořiďte si třeba krásnou láhev a noste ji stále při sobě, v práci si ji například postavte na stůl, ať vám nutnost pití stále připomíná.
pitný režim jako rituál


Voda dodá pleti krásu

Když málo pijete, je to vidět i na vaší pleti. Je najednou mdlá, bez jasu a tvoří se na ní drobné vrásky. Kromě toho, že budete hodně pít, dopřejte pokožce hydratační péči, například v podobě NIVEA Rozjasňujícího denního krému Naturally Good (koupit v e-shopu), který se rychle vstřebává a osvěžuje pleť, a navíc obsahuje i 99.9 % přírodních ingrediencí. Pokud máte extrémně dehydratovanou a hodně suchou pleť, vyzkoušejte Mixa Intenzivní krém Senstive Skin Expert Hyalurogel (koupit v e-shopu). 
stále krásná
Jednou týdně aplikujte Garnier Skin Naturals Textilní pleťovou maska fresh-mix s kyselinou hyaluronovou (koupit v e-shopu). Jde o hydratační textilní pleťovou masku s kyselinou hyaluronovou, která je uchovaná odděleně až do aktivace s textilií. Smícháním získáte čerstvý mix pro účinnou hydrataci. Obsahuje vysokou koncentraci hydratačních aktivních látek přírodního původu.

Připravil/a pro vás Eva Šafrová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít