Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Úžeh vs. úpal? Čím se liší a co na ně pomůže

Úžeh vs. úpal? Čím se liší a co na ně pomůže

Úžeh vs. úpal? Čím se liší a co na ně pomůže

29. června 2021 od Eva Šarfová

29. června 2021 2 minuty čtení
Připravil/a Eva Šarfová

Být na slunci je příjemné, ale když to přeženete, můžete se dočkat nepříjemných problémů. Může totiž dojít k přehřátí a přetížení organismu a vy dostanete úpal nebo úžeh. Jak je od sebe rozeznat a co na ně pomáhá?
Rozdíl mezi úpalem a úžehem mnozí lidé neznají a často si tyto pojmy pletou. V obou případech se jedná o poškození organismu vlivem přehřátí, ke kterému dochází většinou v létě.
Jak se od sebe liší

Jak se od sebe liší?

Zatímco úžeh je přímou reakcí na opalování a dlouhý pobyt na slunci, úpal se sluncem vůbec souviset nemusí. „Pokud za problémy může kombinace pobytu v horkém, nevětraném prostředí s vysokou vlhkostí a nedostatkem tekutin, jedná se o úpal, tedy přehřátí organismu. Je-li příčinou pobyt na přímém slunci, jde o sluneční úžeh, tedy přehřátí mozku,“ vysvětluje lékárnice PharmDr. Ivana Lánová.  
Příznaky úpalu a úžehu

Příznaky úpalu a úžehu

Jsou si velmi podobné, zejména v těch lehčích případech. Člověk se cítí unavený, stěžuje si na bolest hlavy, nevolnost, mohou se přidat i zvracení a zvýšená teplota. V těžších případech se u úpalu můžou objevit i zmatenost, zrychlené dýchání a křeče. Úžeh zase může provázet i ztuhnutí šíje. Rozeznat tyto problémy vám pomůže stav pokožky. Je-li opálená, nebo dokonce spálená, jde spíše o úžeh. V každém případě je organismus dehydratovaný, chybí mu minerály a bojuje se špatnou termoregulací.      
rychlé řešení

Rychlé řešení

Problémy s přehřátím těla je třeba řešit hned a nečekat, že samy odezní. V první řadě je potřeba se ochladit. První pomoc spočívá v zamezení dalšímu přehřívání a přenesení postiženého na chladnější místo. Důležité je okamžitě začít s ochlazováním tak, že se podávají chladné nápoje a aplikují studené zábaly. V případě úžehu se doporučuje přikládat obklady přímo na hlavu,“ objasňuje Ivana Lánová. Rychlým způsobem, jak tělu doplnit ztracené minerály, je rozpustit ve studené vodě Vitar Multivitamin šumivé tablety (koupit v e-shopu) nebo Samaritan Antacidum nápoj v prášku (koupit v e-shopu). Případně si dát alespoň vychlazenou minerálku Magnesia Extra (koupit v e-shopu).
Myslete na prevenci

Myslete na prevenci

Abyste předešli úpalu či úžehu, je potřeba dodržovat základní preventivní opatření. Omezujte pobyt na přímém slunci, minimálně v době kolem poledne. Dodržujte také pitný režim. V parných horkých dnech totiž snadno hrozí dehydratace – tělo se nadměrně potí a ztrácí tekutiny. „Při vysokých teplotách doporučuji pít po malých dávkách a i tehdy, když nemáte pocit žízně,“ radí odbornice. Průběžně se ochlazujte, noste pokrývku hlavy a zvlhčujte vlasy i pleť, třeba pomocí termálních vod ve spreji. Osvěží vás také Floré Květová pleťová voda růže (koupit v e-shopu)
Tip redakce:
Při bolestech hlavy sáhněte po účinném analgetiku, kterým je například
Paralen 500 (tablety 12 ks, perorální podání, obsahuje účinnou látku paracetamolum), pro děti se hodí Nurofen pro děti pomerančová příchuť (20 mg/ml, perorální suspenze 100 ml, obsahuje léčivou látku ibuprofenum). Vždy pozorně čtěte příbalovou informaci a poraďte se s lékařem nebo lékárníkem.

TIP: Další osvěžující produkty pro pleť koupíte také v e-shopu Teta drogerie (přejít na e-shop).

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Eva Šarfová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít