Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Sluneční alergie: Vše, co byste o ní měli vědět!

Sluneční alergie: Vše, co byste o ní měli vědět!

Sluneční alergie: Vše, co byste o ní měli vědět!

6. května 2020 od Vanda Vízková

6. května 2020 4 minuty čtení
Připravil/a Vanda Vízková ve spolupráci s expertem MUDr. Jitka Kapounová

Silné jarní paprsky bývají zdrojem energie, lepší nálady – ale také sluneční alergie. Objevila se i na vaší pokožce a nevíte si rady? Můžete se s ní líčit a vonět? Musíte vynechat nějaké potraviny? Ve spolupráci s dermatoložkou MUDr. Jitkou Kapounovou přinášíme odpovědi.

Co vlastně je sluneční alergie?

Sluneční alergie je běžné kožní onemocnění vyvolané působením UV záření. Objevuje se většinou s prvním jarním sluncem na osluněných částech těla, někdy i s odstupem 1-2 dnů. Odborně se nazývá polymorfní světelná erupce a u každého člověka může vypadat jinak. Ale jedna osoba má většinou projevy sluneční alergie stejné po celý život. Forma může být od mírné vyrážky až po puchýře a doprovází ji svědění.
 

Je sluneční alergie vrozená jako některé jiné alergie nebo ji získáme až během života?

Predispozice k alergiím je vrozená. Ale častější vystavování se alergenu může vznik alergie uspíšit. Sluneční alergie může trápit i děti, ale nejvíce postiženy jsou ženy středního věku.


Existuje nějaký spouštěč, po kterém se mi sluneční alergie objeví? 

Spouštěč není přesně znám. Hraje zde ale roli opožděná reakce imunitního systému na UV paprsky. Po spálení pokožky sluncem se může stát, že další sezonu bude vaše pokožka na slunce citlivá a na první paprsky zareaguje alergickou reakcí.
Aplikace opalovacího krému

Můžu sluneční alergii nějak předcházet?

Úplně předcházet jí nejde. Ale pokud víme, že nás sluneční alergie trápí, volíme vhodnou fotoprotekci a kůži budeme na slunce připravovat.  Např. časně zjara můžeme začít konzumovat betakaroten a kůži tzv. otužovat odbornou fototerapií metodou PUVA. S těmito kroky je dobré začít cca 4-6 týdnů před předpokládanou expozicí.
Tip redakce:
Chcete udělat maximum pro to, aby vám letos sluneční alergie neznepříjemňovala život? Nepodceňte přípravu. Začněte užívat tablety betakarotenu, např.
MaxiVita Beta-Karoten s Aloe vera forte+ (koupit v e-shopu). Betakaroten a Aloe vera udržují normální stav pokožky a ochraňují její buňky před poškozením.

Zajímalo by mě, jestli sluneční alergie může během života vymizet, nebo když se u nás objeví, už nás bude trápit napořád? 

Během života sluneční alergie bohužel nevymizí. Její projevy se mohou časem mírnit, ale také naopak zhoršovat.


Mám světlé vlasy a špatně se opaluji. Znamená to, že jsem ke vzniku sluneční alergie náchylnější než lidé s tmavší pokožkou?

Náchylnější na vznik sluneční alergie jsou světlé fototypy – 1 a 2. Obecně tedy lidé se světlými, blond a zrzavými vlasy a světlou pokožkou.
Žena se opaluje
Tip redakce:
Tmavší fototypy sice nejsou ke sluneční alergii tolik náchylné, neznamená to ale, že se jich vůbec netýká. Ať už patříte k jakémukoli fototypu, nezanedbávejte ochranu pomocí opalovacích krémů. Vybírejte přípravky nedráždivé, bez parfemace a ideálně takové, které jsou přímo na pokožku trpící výskytem sluneční alergie určeny – třeba
NIVEA SUN Sprej na opalování Sensitive OF 50+ (koupit v e-shopu). A nezapomeňte chránit také děti. Právě jejich pokožka je na UV záření nejcitlivější. Spolehnout se můžete na NIVEA SUN Dětské mléko na opalování Protect & Sensitive 0F 50+ (koupit v e-shopu).

 

Můžu alergii na slunce předcházet nějakým medikamentem nebo ji expresně léčit tak, jak to funguje u alergií na pyl? Vzít si např. Zyrtec a podobně? 

Sluneční alergie většinou během několika dní na slunci samovolně ustoupí – pokožka si zvykne. Ale během výsevu nás trápí svědění, takže užití antihistaminik jako Zyrtec apod. není na škodu. Před plánovanou dovolenou lze naordinovat krátkodobě kortikosteroidy – buď ve formě depotní injekce (injekce, po níž je léčivo do těla uvolňováno po dlouhou dobu bez nutnosti aplikovat další injekci, pozn. red.) nebo tabletek. Překonáme tak krizové období začátku dovolené a budeme si moct užít sluníčka už od začátku pobytu. Kortikosteroidy utlumí reakci imunitního systému, a ten tak nebude reagovat na UV paprsky svědivou vyrážkou.

Ovlivňuje ji nějak jídlo nebo pití?

Jídlo a pití vznik solární alergie neovlivňuje. Pokud ale máme akutní výsev, doporučuji nekonzumovat dráždivé a alergizující potraviny – kyselé věci, tropické ovoce, mořské plody, ořechy apod. Mohou se tím zhoršit svědivé projevy.


Když ji máme, můžeme používat běžnou kosmetiku a parfémy? 

Během akutního výsevu bychom měli používat pouze minimum kosmetiky. Vhodné je krátké sprchování pouze vodou, bez mýdla.

 

Tip redakce:
Pokud se vám vyrážka způsobená sluneční alergií přeci jen objeví, osprchujte se buď jen čistou vodou, nebo nedráždivým sprchovým gelem bez parfemace a určeným pro citlivou pokožku, třeba
Palmolive Naturals Sprchový krém Sensitive with Milk Protein (koupit v e-shopu).

Jak se sluneční alergie léčí? 

Sluneční kopřivka se neléčí. Tlumí se pouze její akutní projevy.  


Hrozí mi nějaké následky, když alergii nebudu léčit a budu dál pobývat na slunci?

Negativní následky neléčení sluneční alergie nejsou. První dny se svěděním a vyrážkou, než si pokožka na slunce zvykne, jsou samozřejmě nepříjemné. Ale lidé se jinak opalují zcela normálně. Samozřejmě tím, že nejpostiženější jsou především světlé fototypy, musí se na slunci dostatečně chránit. Vhodné jsou opalovací prostředky s vysokým SPF faktorem – minimálně 30, lépe 50. Mezi 11.-15. hodinou se slunci raději vyhněte úplně. Chraňte se také pokrývkou hlavy a vhodným oděvem.

 

Tip redakce:
Neuděláte chybu, když kromě jemné kosmetiky na mytí a vhodných opalovacích přípravků použijete i šetrnou a tišící péči po opalování. Pokožku po umytí natřete tělovým mlékem po opalování se zklidňujícími a hojivými složkami, např.
Helios Herb Mléko po opalování s Aloe vera a D-panthenolem (koupit v e-shopu).

Připravil/a pro vás Vanda Vízková ve spolupráci s expertem MUDr. Jitka Kapounová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

MUDr. Jitka Kapounová
Dermatoložka a dermatoveneroložka
192
"Na mé práci mě těší rozmanitost pacientů."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít