Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Alergie na slunce: Znáte nejčastější mýty?

Alergie na slunce: Znáte nejčastější mýty?

Alergie na slunce: Znáte nejčastější mýty?

13. května 2019 od Helena Hladíková

13. května 2019 3 minuty čtení
Připravil/a Helena Hladíková

Kdo by chtěl prožít vytouženou dovolenou se zarudlou kůží posetou svědivými a bolestivými pupínky? Propuknutí sluneční alergie se přitom dá zabránit, stačí jen vědět, jaké (ne)pravdy se o ní šíří…

1. Preventivní pobyty v „solárku“

Chcete se na letní dovolenou u moře či na horách pořádně připravit, a tak si rezervujete hned několik návštěv v nejbližším soláriu? Zabrzděte. V prevenci sluneční alergie, ale i dalších potíží spojených s působením sluníčka na kůži vám totiž nepomůže. Dermatologové před tím naopak varují, protože rizika „solárek“ nad jejich přínosy významně převažují. Máte-li se sluneční alergií velké potíže, zkuste raději léčebnou kúru pomocí UV lampy, která probíhá pod dohledem odborníků. Dobrou prevencí vám bude především postupné zvykání pokožky na sluneční paprsky ideálně ještě před tím, než odjedete na dovolenou. I na místě pak myslete na to, že pobyt na slunci je třeba prodlužovat postupně.
solárium

2. Všemocný betakaroten

Samotnou mě překvapuje, kolik lidí si i v dnešní době myslí, že je před problémy plynoucími ze slunečního záření ochrání pouhé pojídání pilulek „nabušených“ betakarotenem. Vynechme teď fakta o vztahu slunce a rakoviny kůže, ale ani v případě „pouhé“ sluneční alergie neplatí, že by vás betakaroten zaručeně ochránil. Je však pravda, že jeho pravidelným užíváním rozhodně nic nezkazíte, ba naopak. Spolu s lykopenem, vitaminem E a C patří k látkám, které zvyšují fotoprotektivitu kůže, proto se jeho užívání určitě vyplatí. Nikdy ale nezapomeňte svou pokožku chránit i pomocí dalších ochranných prostředků.
 
Tip redakce:
Betakaroten lze tělu preventivně dodávat i v doplňcích stravy. Kromě ochrany si tak můžete zajistit i zdravější opálení, a to například díky
MaxiVita Premium Beta-karoten plus vitaminovým tabletkám s obsahem extraktu z mrkve.
doplňky stravy

3. Kopřivka není alergie

Termínem kopřivka se označuje výsev svědících pupenců, které mohou mít velikost od nepatrných skvrnek až po doslova slité mapy po těle. Příčinou jejich vzniku je alergická reakce, v tomto případě tedy reakce kůže na sluneční paprsky. Ačkoli se tedy sluneční alergie často nazývá sluneční kopřivkou, je kopřivka vlastně jen jedním z jejích projevů.

4. Po prvním osypání bude klid

Může, ale také nemusí. Sluneční alergie probíhá u každého jedince jinak. Zatímco vaše kamarádka „sezobne“ jeden Zyrtec, použije zklidňující krém a má vyhráno, vy se můžete s alergickými projevy potýkat ještě týdny, a klidně i opakovaně. Důležité je:
  • pokračovat v léčbě až do úplného vymizení příznaků,
  • chránit postižená místa před dalším sluněním,
  • v případě silnějších projevů se vydat za lékařem
Tip redakce:
Pamatujte, že zklidňující krém nepatří na mokvající, ale jen na zaschlou vyrážku. Mokvavé pupínky ošetřete pomocí neparfemovaného
dětského pudru.
ochrana před sluncem

5. Se sluneční alergií se narodíme. Nebo snad ne?!

Alergická reakce na slunce nás může postihnout kdykoli během života, ale také se s ní nemusíme setkat nikdy. Ano, největší pravděpodobnost vzniká u lidí se světlou či citlivou pletí, kteří by měli být již při prvních jarních paprscích obzvlášť opatrní, ale vznik alergie ani u nich není stoprocentně jistý. Záleží totiž i na dalších faktorech, jako jsou dostatečná ochrana opalovacími prostředky, postupné přivykání na slunce apod.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Helena Hladíková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít