Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Fotoprotektivní potraviny: Ochrání vás před sluníčkem?

Fotoprotektivní potraviny: Ochrání vás před sluníčkem?

Fotoprotektivní potraviny: Ochrání vás před sluníčkem?

28. června 2018 od Karolína Hornová

28. června 2018 2 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová

Ovoce, salát nebo mořské řasy místo krému? Dermatologické studie z posledních let prokázaly, že přírodní látky obsažené v potravinách umí posílit přirozenou fotoprotekci pleti. Které to jsou a do jaké míry se jim to daří?
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Dvojnásobná ochrana před slunečním zářením


Vlivu některých potravin na zlepšení přirozené fotoprotekce lidské kůže (tedy odolnosti vůči slunečnímu záření) se v posledních letech věnovaly i mnohé lékařské studie z oblasti dermatologie. Lékaři v nich vysvětlují, že ochrana před slunečním zářením se dělí na vnější (ve formě krémů) a vnitřní neboli systémovou, kterou si tělo tvoří samo.

Systémová fotoprotekce je ovlivněna mnoha faktory – kromě fototypu pokožky také stavem metabolismu a celkovým zdravím. Snižuje se také s věkem. Zhruba po čtyřicítce je pleť a pokožka více náchylná k projevům vedlejších účinků expozice na slunci, jako jsou pigmentové skvrny, suchá místa a samozřejmě také vrásky.

Prevencí těchto projevů jsou pak podle lékařů nejen opalovací krémy, ale i potraviny, které dokážou do vrstev kůže distribuovat látky, díky nimž se přirozená fotoprotektivní funkce posílí. Pojďme se podívat, které to jsou.

karotenoidy

Látky, které chrání před následky UV záření

Karotenoidy jsou asi nejznámější fotoprotektivní látkou z rostlinné říše. Lze je konzumovat ve formě doplňků stravy, ale i v čerstvých potravinách. Typickým příkladem je mrkev a také rajčata, která byla předmětem německé studie: zúčastnění konzumovali po dobu 10 dnů 40 gramů rajčatové pasty denně, přičemž na konci pozorování vykazovala jejich pokožka o 40 % lepší ochranu před nežádoucími změnami, způsobenými UV zářením. Velké množství karotenoidů najdete i v plodech goji, které lze sehnat v obchodech se zdravou výživou.

Isothiokyanáty jsou látky s těžko vyslovitelným názvem, které se ale vyskytují v mnoha běžně dostupných potravinách: v brokolici, zelí, květáku, růžičkové kapustě, vodnici (zvané také ředkev) či ředkvičkách. Tato látka nezabraňuje vstupu UV záření do pokožky, pracuje ale uvnitř buněk, kde stimuluje tvorbu ochranných enzymů. Ideální jsou tak jako prevence pigmentových skvrn, ale i pro ty, kteří trpí solární dermatitidou (vyrážkou po expozici na slunci).

Antioxidanty působí proti volným radikálům v buňkách, a zpomalují tak jejich stárnutí. Kromě mnoha příznivých vlivů zvyšují i fotoprotekci pokožky. Jde o známé látky jako vitamin A, E a C, koenzym Q10, kyselinu alfa-lipoovou a další antioxidanty, které jednak mírně zvyšují ochranný faktor pokožky, jednak ji chrání před následky slunečního záření.

Tyto tři zmíněné látky se v oblasti fotoprotekce osvědčily nejvíc. Před následky působení UV paprsků ale pomáhají chránit i polyfenoly (najdeme je třeba v jahodách, malinách, granátovém jablku a dalším červeně a fialově zbarveném osvěžujícím ovoci a také v červeném víně) nebo beta-glukan, který je obsažen v droždí, houbách nebo ovsu. Především jako součást péče po opalování jsou pak vhodné esenciální mastné kyseliny (třeba z tučných ryb nebo plodů acai).

antioxidanty

Zelené superpotraviny pro silnější a mladší pokožku

Výrazně posílit zdraví naší pokožky umí i takzvané superpotraviny, které jsou oblíbenou ingrediencí různých zdravých koktejlů, ale lze je často užívat i v tabletkách jako doplněk stravy. Konkrétně na pokožku působí nejpříznivěji tzv. green foods, tedy zelené potraviny.

Patří mezi ně třeba zelená řasa chlorella nebo mladý ječmen. Oba tyto přírodní produkty zlepšují výživu a posilují obranné schopnosti pokožky – za zmínku stojí prevence vzniku fialových rozšířených žilek a pigmentových skvrn a právě také posílení fotoprotektivní funkce ve vrstvách pokožky.

Mladý ječmen obsahuje silný antioxidant glykosilvitexan a komplex karotenů a karotenoidů. Tento „koktejl“ se postará o prevenci stárnutí pokožky a zlepšení její obranyschopnosti vůči slunečnímu záření. Chlorofyl, obsažený v zelené řase zase účinně detoxikuje pokožku a stimuluje metabolické procesy v buňkách, čímž se významně podílí na jejich regeneraci.

chlorella

Na krém nezapomínejte

Za závěr je nutné si připomenout, že jakkoli pestrá konzumace těchto potravin nenahradí kvalitní krém s ochranným faktorem a pobyt ve stínu. To ostatně zdůrazňují i dermatologové ve svých studiích – jde především o dodatečnou ochranu, která vnitřně bojuje proti poškození buněk. Samotné potraviny nás před spálením rozhodně neochrání. Ideální je tedy oba způsoby ochrany kombinovat.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Karolína Hornová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít