Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Jak doma zvládnout covid a zase nabrat sílu

Jak doma zvládnout covid a zase nabrat sílu

Jak doma zvládnout covid a zase nabrat sílu

22. ledna 2021 od Tereza Špačková

22. ledna 2021 5 minut čtení
Připravil/a Tereza Špačková

Čísla aktuálně nakažených covid-19 jsou stále velmi vysoká, a tak je bohužel i větší pravděpodobnost, že se tato nemoc může dostat také k vám domů. Pokud se to stane, je dobré být připraven. Poradíme vám, jak na to.
Na covid-19 sice zatím neexistuje žádný lék, ale je možné tlumit potíže, které onemocnění doprovází. Nejčastěji to bývají bolest hlavy či kloubů a vysoká teplota. Podle doporučení Ministerstva zdravotnictví České republiky lze od těchto příznaků nemoci ulevit léky s obsahem ibuprofenu nebo paracetomolu.
na skle napsaný covid-19
Je dobré opatřit si je dopředu tak, aby byly připraveny ve vaší lékárničce. Ostatně hodí se i na běžné nachlazení s příznaky, jako jsou zvýšená teplota či bolest. Jde například o Panadol Novum (500 mg, potahované tablety 12 ks, perorální podání, obsahuje účinnou látku paracetamolum), další z možností je Ibalgin 200 (potahované tablety 12 ks, perorální podání, obsahuje účinnou látku ibuprofenum). Pro děti je vhodný Nurofen pro děti pomerančová příchuť (20 mg/ml, perorální suspenze 100 ml, obsahuje léčivou látku ibuprofenum). U všech těchto vyhrazených léčivých přípravků samozřejmě čtěte pozorně příbalové letáky, nepřekračujte doporučené dávkování a v případě potřeby se poraďte se svým lékařem či lékárníkem.

Myslete na vitamíny

Také doplněním chybějících vitamínů pomůžete svému imunitnímu systému nemoci buď předcházet, nebo ji později lépe překonat. Dopřejte proto tělu dostatek vitamínu C, a to díky doplňku stravy Celaskon® s propolisem, aloe vera a zázvorem, jenž podporuje imunitu a přispívá ke snížení únavy a vyčerpání. Nelze opomenout vitamín D, který v zimě tělu vinou nedostatku slunečního záření obzvláště chybí. Tento vitamín podporuje obranyschopnost a správnou funkci imunitního systému. Najdete jej mimo jiné v doplňku stravy GS Vitamin D3+K2 (koupit v e-shopu).

Navařte si do zásoby a zařiďte vše potřebné

Pokud by vás onemocnění skutečně postihlo, je dobré být připraven. Navařte si dopředu nějaké vydatné jídlo a dejte si ho zamrazit. Mnoho užitečného do těla dostanete například konzumací domácího vývaru, především kuřecího. Zahřeje vás a dodá tělu živiny a dokáže i ulevit při ucpaných dýchacích cestách.

Pokud máte doma malé děti a dělá vám starost, kdo by se o ně v případě vašeho onemocnění postaral, domluvte se předem se svými známými nebo širší rodinou. Nejvhodnější jsou samozřejmě ti, kteří nemoc v posledních 90 dnech už absolvovali, protože ty by vaše děti nemohly případně ohrozit či nakazit. Samozřejmě záleží na tom, jak silné by u vás onemocnění bylo a zda by děti byly pozitivní (ať už s příznaky, nebo bez), nebo negativní. Pokud se u vás objeví jen lehčí příznaky, zvládnete být všichni doma pohromadě. I tak ale budou děti vyžadovat vaši pozornost a zábavu.

koronavirus postihující matku a děti - distanční výuka

Když jste pozitivní

Máte po antigenním nebo RT-PCR testování a výsledek je pozitivní na koronavirus? Nezoufejte, lehčí a středně těžké příznaky, kterými trpí naprostá většina nemocných, zvládnete doma. Začněte tím, že si dopřejete klidový režim s dostatečným množstvím spánku. Pokud se u vás objevují příznaky chřipky, tedy teplota či kašel, užívejte zmíněné léky proti horečce a bolesti a zvyšte příjem vitamínu C. Kromě nich vás mohou postihnout ztráta čichu a chuti, střevní potíže, velká únava, ale i rýma. Nemocí však lze projít i bez jakýchkoliv příznaků. Uvolnit ucpaný nos můžete i díky aromaterapii s použitím éterických olejů. Nakapejte do aromalampy pár kapek tea tree oleje nebo Eukalyptus vonného oleje (koupit v e-shopu). Doporučuje se také navýšit pitný režim, a to kvůli rychlejšímu odvádění škodlivých látek z těla.
žena dívající se na teploměr

Kdy s covid-19 k lékaři?

Pokud se vám hůře dýchá nebo máte horečku a současně suchý kašel, doporučuje Ministerstvo zdravotnictví ihned volat linku 155. Operátoři na lince vám poradí, co dělat. V případě, že máte jen horečku, která trvá déle než dva dny, nebo suchý kašel bez horečky, obraťte se telefonicky na svého praktického lékaře či pohotovost.

Karanténa a jak nenakazit ostatní členy domácnosti

Jakmile zjistíte, že jste vy sami nebo někdo z rodiny pozitivní, je nutné, abyste se nechali všichni otestovat, potom vás čeká 10denní karanténa. Pokud jsou někteří členové domácnosti negativní, pokuste se podpořit zpomalení či minimalizování přenosu nemoci a chraňte se všichni navzájem nošením roušky EVONA bavlněná (koupit v e-shopu) nebo ještě lépe  respirátoru Royax FFP2 (koupit v e-shopu). Pravidelně také používejte desinfekční gel na ruce, třeba Ameté Hygienický gel na ruce (koupit v e-shopu). Pokud to jde, snažte se nemocného separovat v jedné místnosti.
žena v roušce si čte knížku
Nezapomínejte na vyšší nároky na úklid domácnosti. Pravidelně měňte ručníky, které perte na teplotu min. 60 °C spolu s dezinfekcí, například Sanytol Dezinfekcí na prádlo s vůní bílých květů (koupit v e-shopu). Dezinfikujte veškeré plochy od nejčastěji používaných klik dveří přes vypínače, různá madla v domácnosti až po TV ovladače a další elektroniku Dettol Antibakteriálními ubrousky na povrchy (koupit v e-shopu). Doporučuje se rovněž nesdílet s nemocným nádobí, tedy talíře, příbor... Po každém použití toalety je nutné WC řádně dezinfikovat třeba Lysol Dezinfekčním sprejem svěžest vodopádu (koupit v e-shopu), který zabíjí 99,9 % bakterií, plísně a specifické viry, a navíc příjemně voní.

Získaný čas využijte

Pokud už je vám lépe nebo máte lehký průběh nemoci, snažte se využít volný čas získaný povinnou karanténou pro sebe. Zabavte se tím, co máte rádi, protože aktivitou přijdete na jiné myšlenky. Věnujte se činnostem, jako jsou četba nebo online kurz, uvařte si něco dobrého, co vám vykouzlí úsměv na rtech, nebo se dejte do úklidu či třídění šatníku.

Připravil/a pro vás Tereza Špačková

Související články

3 komentářů k článku
Irena Vráblíková 2.února 2021
V dnešní době velmi aktuální téma. Děkuji za počteníčko.
Irena Vráblíková 2.února 2021
V dnešní době velmi aktuální téma. Děkuji za počteníčko.
Irena Vráblíková 26.ledna 2021
Moc pěkně napsaný článek, děkuji za inspiraci.

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít