Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Co vše jste (ne)věděli o spánku

Co vše jste (ne)věděli o spánku

Co vše jste (ne)věděli o spánku

16. ledna 2019 od Pavla Maříková

16. ledna 2019 4 minuty čtení
Připravil/a Pavla Maříková

Spánek bere většina lidí jako něco velmi přirozeného, nad čím ani není příliš proč přemýšlet. Přemýšlet začnou až ve chvíli, kdy se spánkem začnou mít problémy. Může jít o nespavost, časté probouzení, nebo naopak přílišnou ospalost. Víte, kolik spánku je tak akorát a proč mnohem důležitější než finální délka jsou fáze spánku a jeho hloubka? Poodhalíme vám pár mýtů, které kolem spánku panují.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Mnohým lidem se může zdát, že mají problém s nedostatkem spánku. To však může být někdy jen nepochopení, kolik spánku skutečně potřebujete. Potřeba spánku je totiž velmi individuální, a i v průběhu roku kolísá. V zimě například lidé spí automaticky více, v létě méně. Někteří si vystačí se čtyřmi hodinami spánku, jiným nebude stačit ani deset. Průměrný dospělý člověk však spí zhruba sedm až osm hodin denně. Děti a starší lidé mají většinou jiné návyky. Kojenci spí normálně 14 hodin denně. Přechod na dospělý režim nastává až okolo 12. roku. Později je tendence k rozdělení spánku do několika kratších úseků. Většina starších lidí se začíná budit dříve.

 
Spaní se sny nebo bez snů?

Mozek však během spánku neodpočívá úplně. Pokračuje elektrická aktivita mozku, kterou lze měřit elektroencefalogramem (EEG). Spánek je rozdělen do dvou rozdílných fází, které se nazývají REM (rapid eye movement – rychlý pohyb očí)  a non-REM. Během nočního spánku proběhne 4-5 fází REM, což je spánek se sny. Celkem tento spánek tvoří asi 90-120 minut. Non-REM (označovaná také jako NREM) však tvoří asi 75-90 % celkového spánku. Snění v této fázi je spíše výjimečné a intenzita těchto prožitků bývá slabší. Fázi non-REM se dělí dále na další 4 podfáze. Podfáze 1 a 2 se považují za stadia lehkého spánku, podfáze 3 a 4 jsou pak stadii hlubokého spánku.

 
NREM 1

NREM 1 se vyskytuje na počátku spánku. Doprovází ji pomalé oční pohyby. Tento stav je spícím vnímán jako částečné vědomí a vzácněji se objevují i halucinace. V této fázi se mohou vyskytnout záškuby, které v extrémních případech mohou vést až k tzv. syndromu neklidných nohou.

 
NREM 2

Tato fáze, zaujímající 45–55 % z celého spánku, se vyznačuje snížením svalového napětí a ztrátou vědomí spícího.

 
NREM 3

Přechodem do NREM 3 upadá spící do tzv. hlubokého spánku neboli SWS. Funkcí této fáze je uvedení do NREM 4. V NREM 3 mohou spící trpět nočním děsem, náměsíčností, nadměrným pocením a mluvením ze spaní.

 
NREM 4

NREM 4 je hlubší fáze NREM 3. Je součástí tzv. hlubokého spánku. V tomto spánku je probuzení spícího nejobtížnější. Pravděpodobná funkce této fáze je v tvorbě a upevňování paměti na data a události (tzv. deklarativní paměti).
(Zdroj: www.dobry-spanek.cz)
 
Tip redakce:

Sen si nejlépe zapamatujete, když se probudíte v REM fázi spánku a ještě chvíli zůstanete vzhůru.
 

smart watchMonitorujte si svůj spánek

Bohužel, právě v REM spánku a pak také hlubokém spánku, tedy NREM 3 a 4 je nejobtížnější se probudit. A nejméně vhodné. Pokud chcete svůj spánek i probouzení zefektivnit, je vhodné svůj spánek monitorovat. Možná jste již také zaregistrovali obrovský boom, který se nyní strhl na trhu s tzv. smart hodinkami neboli smart watch. Jak vám tyto chytré hodinky mohou přispět k lepšímu spánku? Určitě vám nezaručí, že budete lépe a hlouběji spát, možná se ale dozvíte více podrobností o tom, jak to s vaším spánkem vypadá. I ty nejlevnější modely totiž monitorují délku spánku, kdy jste usnuli a kdy jste se probudili, dokážou také vysledovat fáze hlubokého spánku, popř. zda se v noci probouzíte. To vše je velmi důležité (a zajímavé) vědět nejen ve chvíli, kdy máte se spánkem problém.
 
Tip redakce:

Existují také aplikace do mobilu, které váš spánek monitorují, zatímco spíte, a při pravidelném měření vám pomohou odhalit fázi spánku, kdy je nejvhodnější se probouzet.
 

Jak spánek souvisí s krásou?

Během dne se tělo musí soustředit spíše na obranné funkce pokožky (slunce, mráz, nečistoty z prostředí). V noci, když konečně usnete, může spustit regenerační mechanismy. Tělo tak funguje na základě biologických hodin, tzv. biorytmu. S biorytmy pracuje také hodně čínská medicína. Ta tvrdí, že od 20.00 do 23.00 se tělo chystá na zklidnění a je to čas vyhrazený pro hydrataci a stimulaci pokožky. Od 23.00 do 2.00-3.00 probíhá výživa a regenerace pleti a následně tělo odpočívá. I když spíte, probíhají regenerační procesy naplno. Tělo se zahřívá, krev v podkoží rychleji cirkuluje, tvoří se nové kožní buňky a nahrazují se ty staré a poškozené. Také „noční hormon“ melatonin, který se uvolňuje především v noci, pomáhá přirozené obnově buněk pleti.
 
Tip redakce:
Máte problém s kruhy pod očima nebo otoky? Spěte na zádech a ideálně si dejte pod hlavu více polštářů. Nebude se vám zadržovat voda v obličeji a pleť nebude po ránu pomačkaná.

 
spánek na zádech

Bojujte s nespavostí

  • snižte večer konzumaci kávy, čaje a alkoholu,
  • nejezte pozdě večer velká jídla,
  • krátce večer před spaním vypijte horký mléčný nápoj,
  • snažte se být během dne aktivní – fyzicky i psychicky,
  • udržujte v ložnici správnou teplotu – maximálně do 20 stupňů Celsia (ideálně mezi 17-19 stupni),
  • spěte na pohodlné matraci,
  • každý den vstávejte ve stejnou dobu,
  • během dne nepospávejte – ani o víkendu,
  • ideální je spát v tmavé a tiché místnosti.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Pavla Maříková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít