Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo 5 vitamínů, které vaše tělo potřebuje právě teď

5 vitamínů, které vaše tělo potřebuje právě teď

5 vitamínů, které vaše tělo potřebuje právě teď

8. listopadu 2020 od Jana Kantorová

8. listopadu 2020 4 minuty čtení
Připravil/a Jana Kantorová

Stres, vlezlé počasí, pandemie koronaviru a další negativní faktory ovlivňují naše zdraví a stav naší imunity. Čím je slabší, tím náchylnější se tělo stává k případné nemoci. Které vitamíny dokážou naši imunitu posílit a jak je tělu dodat?
Období viróz je stejně jako každý rok zpátky, v současné době ještě navíc okořeněno celosvětovým virovým onemocněním. Imunitu můžete posílit pravidelným otužováním, správnou životosprávou a zdravým pohybem. Nenechte ale covid ani další respirační onemocnění zaútočit na své tělo a podporujte posilování imunity také za pomoci vitamínů. Které tělu na podzim a v zimě nejvíc chybí? A jak je rychle doplnit?

1. Vitamín B

Vitamínů B je celkem 8 a všechny mají svůj specifický přínos pro lidský organismus. Společně pak mají pozitivní vliv na stav imunity, energetický metabolismus, činnost nervové soustavy, ale zlepšují také stav pokožky.
  • Vitamín B1 je důležitý pro štěpení cukrů a škrobů a přispívá ke správné činnosti srdeční soustavy.
  • Vitamín B2 je důležitý pro dobrý stav kůže, očí, srdce a jeho zvýšenou potřebu mají lidé, kteří užívají antibiotika.
  • Příjem vitamínu B3 se doporučuje hlavně při horečkách, infekcích, v těhotenství nebo při zvýšené psychické a fyzické zátěži.
  • Vitamín B5 působí proti únavě, vyčerpání a zlepšuje kvalitu nehtů, vlasů a kůže.
  • Imunitě prospívá zejména vitamín B6, který působí příznivě také na paměť a pomáhá při revma.
  • Vitamín B7 hlavně zlepšuje stav pokožky a vitamín B9 (možná známější pod názvem kyselina listová) je vhodný v těhotenství, protože má pozitivní vliv na vývoj plodu.
  • Vitamín B12 se podílí na procesu dělení buněk, přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání, podílí se na funkci imunitního systému i nervové soustavy nebo tvorbě červených krvinek.
Kde ho najdete: Vitamín B obsahují sýry, ořechy, maso, vnitřnosti, vejce, brambory. Mnoho vitamínu B6 je v rakytníku, ale i v černém bezu. Z bezových květů můžete připravit odvar, který mírní kašel, rozpouští hleny a pomáhá snižovat horečku.
 
Tip redakce:
Vyzkoušejte například
Vitar B Forte komplex doplněk stravy 60 kapslí (koupit v e-shopu).

2. Vitamín C

Vitamín C neboli kyselina askorbová přispívá k ochraně buněk jako antioxidant. Je skvělou prevencí různých nemocí, včetně těch respiračních. Snižuje míru únavy, vyčerpání a zvyšuje schopnost vstřebávat železo. Nedostatek vitamínu C se může projevit jako únava nebo bolest svalů a kloubů. Zároveň také přispívá k tvorbě kolagenu, který se stará o mladistvý vzhled pleti, vyhlazuje vrásky a navrací pleti pružnost.
Kde ho najdete: Do jídelníčku zařaďte citrusy, kiwi, papriku nebo kysané zelí. Můžete vsadit také na rakytník řešetlákový, protože tyto oranžové bobule obsahují dokonce 10x víc vitamínu C než pomeranč. Dále zkuste šípek, černý rybíz, rajčata, jablka, brokolici nebo meloun. Vitamín C je citlivý na teplo, proto je ideální konzumovat hodně ovoce v syrovém stavu. Nebo ho doplnit za pomoci doplňků stravy. Vyzkoušejte třeba MaxiVita Herbal Vitamin C 600 mg + rakytník (koupit v e-shopu), které obsahují přírodní extrakt z rakytníku.

3. Vitamín E

Tento vitamín, rozpustný v tucích, je důležitým antioxidantem, který chrání buněčné membrány před poškozením volnými radikály. Tím zpomaluje stárnutí. Kromě toho je také skvělou prevencí řady onemocnění a jeho nedostatek snižuje obranyschopnost organismu.
 
Kde ho najdete: Najdete ho v másle, mléce, sóje, mandlích, burských oříšcích, v oleji z pšeničných klíčků a také v olivovém a slunečnicovém oleji. Větší množství vitamínu E je v petrželové nati.

4. Vitamín D

Vitamín D pozitivně ovlivňuje stav kostí a zubů, proto je důležitý jeho příjem hlavně u novorozených dětí. Zvláště teď v souvislosti s onemocněním covid-19 se ale stále více mluví o jeho kladném přínosu pro náš imunitní systém. Vyzbrojí naše buňky k boji proti infekci a jeho nedostatek je spojován s vyšší náchylností k akutním respiračním onemocněním a ke chřipce.
 
Kde ho najdete: Zdrojem tohoto vitamínu je sluneční záření, právě proto se v zimě více potýkáme s nemocemi. V bylinkách ho nehledejte. Je obsažen v tučných rybách a mořských plodech (losos, sardinky, ústřice či krevety) a obsahuje ho i hlíva. Pro dospělé jej najdete i ve formě doplňků stravy v kapslích TEREZIA 100% Hlíva ústřičná (koupit v e-shopu) a pro děti v HLÍVÁČEK Sirupu od 1 roku s příchutí višně (koupit v e-shopu).

5. Vitamín A

Velký přínos má tento vitamín pro náš zrak a dále je také důležitým antioxidantem. Známý beta-karoten je provitamínem vitamínu A a je spojován s dobrým stavem pokožky a lepší schopností se zdravě opálit. Vitamín A navíc udržuje normální funkci imunitního systému.
 
Kde ho najdete: V mrkvi, rajčatech, brokolici, špenátu, játrech nebo v některém ovoci, třeba v meruňkách. Dále je také v rakytníku, listech kopřivy, šťovíku či smetánky.
Tip redakce:
Vyzkoušejte
MaxiVita Exclusive Beta-Karoten s aloe vera forte+  (koupit v e-shopu), který je navíc obohacen o selen a vitamín E a přispívá tím ke správné funkci imunitního systému.

Připravil/a pro vás Jana Kantorová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít