Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Otužování: Pomůže i zhubnout!

Otužování: Pomůže i zhubnout!

Otužování: Pomůže i zhubnout!

10. května 2020 od Jana Kantorová

10. května 2020 4 minuty čtení
Připravil/a Jana Kantorová

O pozitivním vlivu otužování rozhodně nelze pochybovat. Jeho obliba stále roste. Nemusíte se hned nořit do ledové vody, začít můžete totiž i doma. A to ledovou sprchou. Jaká má pozitiva a jak správně na to?
V moderní době se lidé stále více obrací k přírodě a je to tak správně. S tím souvisí i stále větší a větší obliba otužování. Není divu, protože má opravdu pozitivní vliv na naše zdraví i krásu. Ostatně o velkém vlivu na zdraví a psychiku jde i ve Wim Hofově metodě, tedy metodě jednoho Holanďana stejného jména (je také známý jako „Ledový muž“), která zlepšuje fungování celého těla. A to za pomoci chladu, speciálních dýchacích technik a meditace. Začít s touto metodou je složitější, ale dát si studenou sprchu můžete doma, a to kdykoli během dne. Zkusíte to?

Co tedy vašemu tělu přinese studená sprcha:

 

1. Dodá energii

Máte-li problém s nedostatkem energie, pak ho studená sprcha vyřeší. Ta doslova nabudí organismus. Tělo totiž začne reagovat elektrickými impulsy, které zasahují až do periferních nervových zakončení v mozku, a tak zaručí zvýšenou pozornost a aktivitu. Nehledě na to, že se zlepší prokrvení celého těla.
 

2. Zbaví stresu

Studená sprcha snižuje negativní pocity přítomné v těle – jako stres, napětí nebo bolest. Tato terapie se nazývá hydroterapie. Využívala se již v dávných dobách běžně, aby se za dosáhlo rovnováhy těla a mysli. Zároveň dochází k ústupu depresí, protože studená voda aktivuje tu část mozku, která řídí produkci stresového hormonu noradrenalin.
Tip redakce:
Klid a pohodu pak posílíte díky uklidňujícímu
Leros Natur Bylinnému čaji Spánek, nervy (koupit v e-shopu).

3. Pomáhá hubnout

Kromě toho, že studená sprcha aktivuje lymfatický systém, dochází také ke stimulaci tzv. hnědého tuku (to je přirozený tuk, jenž má za úkol chránit orgány), který je zodpovědný za spalování tuku bílého (tedy toho nezdravého). Stimulovaný hnědý tuk pak přeměňuje ten bílý na teplo a energii. Studená sprcha pak zvyšuje aktivitu metabolismu.  
 
Tip redakce:
Tělo můžete zpevnit následnou péčí v podobě
NIVEA Zpevňujícího tělového oleje Q10 Plus (koupit v e-shopu).

4. Zlepšuje zdraví

Řada studií prokázala, že otužování a pravidelné studené sprchy zlepšují imunitu organismu. Lidé jsou pak mnohem méně náchylní k nachlazení, rýmě či dalším nemocem. Studená sprcha zlepšuje průtok krve po celém těle, a tím i zlepšuje krevní tlak.


5. Reguluje tělesnou teplotu

Působí totiž na organismus jako jemný stresor, který stimuluje proces tělesné termogeneze. Pomáhá tak při problémech s nadměrným pocením nebo se studenýma rukama a nohama


6. Zlepšuje stav pokožky i vlasů

Je známo, že teplá voda vysušuje pokožku i vlasy. No a studená pak působí opačně, protože dojde ke stáhnutí pórů. Tím zabrání jejich ucpávání, a třeba i následnému vzniku akné či černých teček. Zároveň tak dochází k detoxikaci. Vlasy posíluje a zlepšuje jejich kvalitu. Studená voda nezbavuje pokožku přirozeného filmu, nevysušuje ji, ale naopak vyhlazuje a vypíná.

7. Prohlubuje dýchání

Jakmile se začnete sprchovat ledovou vodou, automaticky začnete jinak dýchat. Hlouběji. Tím lépe okysličujete mozek, což má pozitivní vliv na všechny buňky v těle. Kromě toho dochází i ke zvýšené produkci hormonů, ať už hormonů štítné žlázy a nadlevin, nebo pohlavních hormonů. 


8. Zlepšuje proudění lymfy

Zanesený lymfatický systém je způsoben nedostatkem pohybu nebo malou aktivací svalstva. Shromažďují se tak v těle odpadní látky z buněk, které jsou odváděny zpět do cévního systému. Kromě jiného kvůli tomu vzniká například celulitida. Boj proti celulitidě podpoříte i pomocí například NIVEA Zpevňujícího séra proti celulitidě Q10 Plus (koupit v e-shopu). Studená sprcha stahuje organismus, a tím dochází ke zlepšení proudění v celém lymfatickém systému.

Jak začít se studeným sprchováním?

Nejdříve začínejte pomalu a opatrně. Rychlý přechod by mohl být tvrdý, pro některé oslabené jedince i nebezpečný a zároveň by vás mohl odradit. Nejdříve tělo otřete studenou žínkou, pak nastavte vodu tak, aby byla jen vlažná, osprchujte nohy a poté postupně břicho zezdola nahoru. Pak spodní část zad, boky a nakonec krk a celá záda. Tělo vystavte sprchování na dobu několika vteřin (cca 20 vteřin) a postupně dobu prodlužujte.
Tip redakce:
Nejdříve můžete vyzkoušet i tzv. kontrastní sprchování, kdy začínáte teplou sprchou a střídáte ji se studenou. Skvělý pocit nakonec dodá i
Radox Sprchový gel Feel Detoxed (koupit v e-shopu), kterým sprchování zakončíte.

Připravil/a pro vás Jana Kantorová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít