Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Černé tečky na nose: Noční můra nejen pro mastnou pleť

Černé tečky na nose: Noční můra nejen pro mastnou pleť

Černé tečky na nose: Noční můra nejen pro mastnou pleť

22. ledna 2020 od Eva Suchomelová

22. ledna 2020 4 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Mgr. Blanka Kučerová

Komedony neboli černé tečky trápí nejen dospívající či majitelky mastné, smíšené nebo problematické pleti. Proč a kdy se objevují? Jak jim předcházet nebo se jich zbavit? Nejen na to jsme se zeptali kosmetičky Mgr. Blanky Kučerové.
Černé tečky, tedy komedogeny neboli ucpané póry trápí mnoho žen. A to nejen majitelky mastné či smíšené pleti nebo dospívající dívky. „Komedony se tvoří hlavně pod vlivem hormonů v pubertě. To ‚vylézají‘ první černé tečky, nejčastěji na nose, ale také na čele či bradě,“ vysvětluje kosmetička Blanka Kučerová, ale zároveň dodává: Na černé tečky trpí i spousta už dávno dospělých jedinců. Někdy je ale situace složitější, a to v případě, kdy se ‚rozjedou‘ hormony na plné obrátky – objeví se akné.“
domácí čištění pleti

Hledejte příčinu

Důvodů, proč se vám tvoří černé tečky, může být ale víc:
  • nevhodné stravovací návyky (nepravidelný stravovací režim, strava bohatá na cukry a tuky, ale chudá na vitaminy a vlákninu)
  • zanedbaný pitný režim
  • množství soli ve stravě
  • kouření
  • častý pobyt v prašném prostředí
  • nevhodná kosmetika
  • nedostatečné čištění pleti
Pokud se tedy černé tečky objeví, je potřeba nejprve hledat příčinu a tu odstranit. Nejjednodušší je začít u životosprávy, ale není od věci zajít za odborníkem. „Důležité je dobře pokožku čistit. To znamená odličovat, tonizovat nebo jinak zklidnit a hydratovat,“ radí expertka na krásnou pleť, jak na to. „Určitě správným krokem je pravidelná návštěva kosmetického salonu, kde pleť odborně vyčistí a poradí, jak na mastnotu nebo na doplnění hydratace.“ Nepomáhá-li ani to a černé tečky se vás úporně drží, je vhodné konzultovat problém s dermatologem. Ten by měl prověřit hormonální stav organismu a případně najít řešení. Ovšem vždy je potřeba vybalancovat stav pokožky pomocí vhodné péče a životního stylu.
čištění kartáčkem

Čistění je základ

Černé tečky bývají znamením, že pleť má problém se čistit, tedy zbavovat se odpadních látek, které v ní vznikají při metabolických procesech. Potřebuje tedy vaši pomoc – potřebuje vyčistit. A to pravidelně, 2x denně. Můžete sáhnout po čisticím kartáčku, ale obejdete se i bez něj, stačí čisticí přípravky pro váš typ pleti. „Dělají se gely, zahřejí se teplem a roztáhnou, namočí se a je z nich mléko. Nebo existují oleje rozpustné ve vodě,“ vyjmenovává nové trendy v přípravcích pro čištění pleti Blanka Kučerová.
Tip redakce:
Zkuste například
Mixa Jemný čisticí pěnivý gel Sensitive Skin Expert (koupit v e-shopu), hodný i pro citlivou pleť, který se po aplikaci změní v krémovou pěnu, jež chrání pleť před vysušením, pocitem pnutí a začervenáním.

Po čem sáhnout?

Dívejte se přípravcích obsahujících mátu, chilskou mátu, jíl či kaolin, stříbro, vhodné jsou také noční peelingy s kyselinou glykolovou nebo salicylovou. „Po jejich použití je ale nutné dávat pozor na sluníčko a aplikovat vyšší UV faktory, tedy 30-50, od stejné značky, aby nedocházelo k alergickým reakcím,“ upozorňuje kosmetička.
čisticí maska

Jak na správné čištění

Zhruba 1x za 4 týdny si nechte pleť odborně vyčistit v kosmetickém salonu, kde může kosmetička použít koncentrovanější přípravek (třeba formou peelingu, masky atd.) nebo přístrojové čištění (např. ultrazvukovou špachtlí). Pro domácí čištění je vhodné 1x týdně použít masku pro hloubkové čištění pleti. Důležitý je ale správný postup, proto postupujte následovně:

  • odlíčit pleť,
  • dočistit tonikem,
  • nanést masku a nechat působit dobu podle návodu,
  • namočit ručník do tak teplé vody, jak snesete, a vyždímat,
  • přiložit na obličej s maskou, chvilku nechat působit, pak jemně masírovat obličej mokrým ručníkem a následně jím masku setřít,
  • obličej dočistit tonikem podle typu pleti.
efekt čištění

Odstranění nečistot z pórů krok za krokem

1. Pleť čistěte po koupeli či sprše, když je prohřátá a póry jsou otevřené. Případně namočte ručník do hodně teplé vody a přiložte na obličej. Jakmile je pleť zahřátá, můžete začít s čištěním.

2. Pokud je potřeba mechanicky vyčistit hodně zanesený pór, vždy mějte umyté ruce a čistý kapesník.

3. Nemačkejte násilím, aby se neprotrhla kůže okolo komedonu, protože pak vzniká nechtěné podráždění a stržení kůže. „V takovém případě pokožka často reaguje zvýšenou pigmentací, to znamená, že pod jizvou se udělá šedivý flek, který se může přetvořit do pigmentové skvrny,“ vysvětluje Blanka Kučerová.

4. Po vymáčknutí komedonu ošetřete dané místo pleťovým tonikem – u mastnější pleti použijte adstringentní tonikum, u ostatních typů pleti antibakteriální tonikum, např. s obsahem kyseliny salicylové. Doporučujeme pleť nelíčit hned poté a později použít korektor či make-up také s obsahem kyseliny salicylové, která předchází vzniku nových zánětů.
Tip redakce:
Pro vyčištění pleti do hloubky můžete použít např.
Neutrogena Pleťový peeling Skin Detox (koupit v e-shopu) s obsahem kyseliny glykolové a chladivým gelovým složením nebo Garnier Čisticí gel proti pupínkům a odolným černým tečkám Skin Naturals Pure Active (koupit v e-shopu), který viditelně redukuje černé tečky, efektivně odstraňuje přebytečný kožní maz a nečistoty díky obsahu výtažku z borůvky, aktivního uhlí a kyseliny salicylové.

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Mgr. Blanka Kučerová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Mgr. Blanka Kučerová
Kosmetička, pedikérka, překladatelka a vydavatelka
156
"Jak řekl Alexandre Vinet: Chtěl bych - neznamená nic, chci - dělá divy."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít