Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Černé tečky: Opravdu se jich dá zbavit?

Černé tečky: Opravdu se jich dá zbavit?

Černé tečky: Opravdu se jich dá zbavit?

30. dubna 2017 od Eva Suchomelová

30. dubna 2017 3 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Lucie Bončová

Černé tečky! Je to i váš problém? Dají se skutečně úplně odstranit, nebo jsou různé přípravky jen kamufláží? Důkladně jsme se na rady a tipy zeptali zkušené kosmetičky Lucie Bončové.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Černé tečky neboli komedony jsou tečky na povrchu kůže, které vznikají oxidací mazu uvnitř pórů. „Jedná se o nejjednodušší formu akné v oblasti kolem nosu, čela a lící,“ vysvětluje kosmetička. „Stojí za tím genetické dispozice, ale podstatně je zhoršuje nezdravý životní styl, špatná strava, nevhodná péče o pleť či stres.“


Nevzdávejte to!

Rozhodně není na místě rezignace, neboť tento problém se dá úspěšně minimalizovat. „Doporučuji zejména pleť čistit, neboť to je základ péče o jakoukoliv pleť, a používat vhodné kosmetické přípravky,“ radí Lucie Bončová. „Dodržujte pitný režim, zdravě se stravujte a navštěvujte pravidelně kosmetický salon, kde vám rozšířené póry odborně vyčistí.“

V salonu se nejčastěji k čištění zanesených pórů používá metoda dermabraze, mikrodermabraze nebo ultrazvukové špachtle. První dvě jmenované metody odstraňují svrchní vrstvu odumřelé kůže. Ultrazvuková špachtle pracuje na bázi vysokofrekvenčních vibrací a bezbolestně a hloubkově dokáže vyčistit i velmi citlivou pleť nebo pleť s červenými žilkami (s tzv. kuperózou).

„Při domácí péči je vhodné používat séra na rozšířené póry, obsahující aktivní látky, které je stahují a minimalizují, například ovocné kyseliny a nejrůznější masky tomu určené. Důležité je také používání adstringentní (stahující póry, pozn. red.) pleťové vody, póry budou poté stažené,“ doporučuje expertka na péči o pleť. O redakčním testování pleťových masek na čištění pórů si můžete přečíst zde.

Černé tečky - Opravdu se jich dá zbavit?


Takto ne!

V současnosti je velmi široká nabídka nejrůznějších kosmetických přípravků, které vás mají zbavit černých teček. Obecně se ale doporučuje sáhnout po osvědčených značkách, než vystavíte svou pleť experimentům. „Rozhodně nedoporučuji ‚zaručené‘ černé čisticí masky z nejrůznějších reklam facebooku nebo nabízených na e-bay,“ varuje kosmetička. „Ty vám zaručí pouze to, že pleť vytáhnou a poškodí svrchní vrstvu pokožky, která je velmi důležitá pro ochranu kůže a její správnou funkci. Vyhněte se také některým přípravkům, které mají jen kamuflážní efekt a černé tečky pouze vybělí, ale neodstraní.“ Ani známé „nípání“ ucpaných pórů pleti neprospívá. „Násilné vymačkávání komedonů stav pleti vždy zhoršuje,“ uzavírá Lucie Bončová.


Pravidelná péče se vyplatí

I když to zní možná stereotypně, každodenní správná péče může skutečně nevzhledné ucpávání pórů minimalizovat. Podle expertky jde především o několik bodů:


•    Každodenní čištění: „Doporučuji domácí péči pomocí čisticího gelu a adstringentního tonika,“ vyjmenovává Lucie Bončová. Jak správně čistit pleť, si můžete přečíst zde.
•    Přípravky podle typu pleti: „Klíčový je zejména výběr vhodného séra i krému přesně podle vašeho typu,“ zdůrazňuje expertka.
•    Pravidelná návštěva kosmetičky: „Do kosmetického salonu zajděte alespoň jednou za 4 týdny,“ uzavírá Lucie Bončová.


Černé tečky - Opravdu se jich dá zbavit?

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Lucie Bončová

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Lucie Bončová
Expertka na péči o pleť a kosmetička
2177
"Krásná a opečovávaná pleť je klíčem k vaší sebedůvěře."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít