Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Jak vám kouření krade půvab? 4 věci, na které pozor

Jak vám kouření krade půvab? 4 věci, na které pozor

Jak vám kouření krade půvab? 4 věci, na které pozor

18. září 2019 od Eva Suchomelová

18. září 2019 3 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová

Kouříte? Pak byste měla daleko víc dbát o svou pleť, vlasy a krásu celkově! Kouření totiž ubírá na kráse. Poradíme, co by vám mohlo proti tomuhle „zloději půvabu“ pomoct.
O tom, že kouření škodí zdraví, se už napsalo spousta odborných i méně odborných pojednání či článků. Ovšem to, že vám může způsobit předčasné stárnutí a připravit vás o krásu, se zas až tak neví. Přitom kouření se týká nezanedbatelného procenta žen. „Mezi ženami nad 15 let kouří 23 %, to je zhruba stejně několik posledních let,“ konstatuje prof. MUDr. Eva Králíková z Centra pro závislé na tabáku III. interní kliniky - kliniky endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN v Praze. A právě těch se týká i našich 5 doporučení, jak co nejvíc snížit negativní dopady kouření na jejich krásu.

1. Ještě víc čistit pleť

Pravidelně čistit pleť by měly všechny ženy, ale kuřačky by se na čištění měly obzvlášť zaměřit. „Kuřačky mají viditelně zanesenější pokožku podobně jako ženy, které pracují v prašném prostředí,“ dělí se o svou profesní zkušenost kosmetička Blanka Kučerová. Mívají zanesené póry bez ohledu na svůj typ pleti. Měly by se proto podle odbornice nejen každý den důkladně odlíčit, ale také dvakrát denně pleť správně vyčistit. Zároveň se doporučuje kuřačkám chodit pravidelně na profesionální čištění pleti do salonu, aby se z pleti dostaly i hlouběji zanesené nečistoty a zabránilo se vzniku zánětů.

Tip redakce:
Vyzkoušejte například NIVEA Jemnou čisticí pleťovou vodu, která hloubkově čistí, hydratuje a zároveň zklidňuje pleť.
čištění pleti

2. Začněte bojovat proti stárnutí pleti dřív

Je vám 20 a už několik let kouříte? Pak byste už měla začít používat kosmetiku proti vráskám a ochabování pleti, protože kvůli kouření stárnou buňky kůže rychleji. Jak to poznáte? Začnou se vám tvořit ve větším množství drobné linky daleko dříve než nekuřačkám. Tyhle drobné linky se také začnou rychleji prohlubovat ve viditelné vrásky. Pak je vhodné začít daleko dříve používat krémy proti vráskám bez ohledu na váš věk, například L'Oréal Paris Revitalift Laser X3 Denní intenzivní péče proti stárnutí pleti. Stejné je to s ochabováním pleti – u nekuřaček k němu obvykle dochází po 30., nejpozději však kolem 40. roku, u kuřaček však mnohem dříve. A i když to, kdy začne stárnout právě vaše pleť, ovlivňuje do značné míry genetika, životní styl a péče sehrávají velmi důležitou roli.

3. Pozor na kuřácký balkonek!

Kdepak, není to žádné místo vyhrazené pro milovníky tabákových výrobků. Tímhle označením myslí dermatologové lehce vysunutý dolní ret kuřáků, na němž často spočívá cigareta. Tato část obličeje bývá většinou velmi opomíjena, co se týče ochrany před UV zářením. Jinými slovy: i když si na obličej natřete přípravek s vysokým ochranným faktorem, na rty často zapomínáte, případně věnujete pozornost spíš hornímu rtu. Jenže i v případě, že si rty ošetříte ochranným balzámem celé, jakmile do úst vložíte cigaretu, ochranná vrstva se začne mechanicky stírat. Slunečními paprsky jsou nejvíce ohroženy vystouplé části obličeje, mezi něž se u kuřáků řadí právě i spodní ret. Doporučení? Natírejte si rty ochranným balzámem velmi často, třeba Neutrogena Balzámem na rty SPF 4, a když jste na slunci, cigaretu si odpusťte. Tak zabráníte jak vzniku nadbytečných vrásek na rtech, tak i vzniku nebezpečného melanomu.
vrásky kolem rtů

4. Mimické vrásky kolem úst

Jedním z důvodů vzniku vrásek je mimika. Proto se nejčastěji a také nejdříve tvoří vrásky kolem očí, mezi obočím a na čele. Teprve později, ve zralém věku, se začínají tvořit také vrásky v nosoretních rýhách (táhnou se od vnějších okrajů chřípí k vnějším koutkům úst). Ovšem u kuřaček vznikají velmi brzy také vrásky kolem rtů, protože jimi neustále svírají cigaretu, a namáhají tak mimické svaly v těchto místech obličeje. Zmírnit je může pravidelné cvičení obličejové jógy a používání krémů, určených na okolí očí a úst. Pokud uvažujete o dermokosmetickém zákroku (např. botoxu či výplni vrásek kyselinou hyaluronovou), velmi tento krok rozvažte. Nevydrží vám víc než pár let a dostanete se do kolotoče neustálého opakování takového zákroku a do tzv. závislosti na kráse.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít