Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Péče o pleť, nebo genetika: Co hraje větší roli?

Péče o pleť, nebo genetika: Co hraje větší roli?

Péče o pleť, nebo genetika: Co hraje větší roli?

31. ledna 2019 od Eva Suchomelová

31. ledna 2019 3 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Mgr. Blanka Kučerová

Je pro dlouhodobý půvab a mladistvý vzhled pleti podstatnější, co jste dostaly do vínku v podobě genetické výbavy, nebo spíš důkladná a pravidelná pleťová péče? Co lze ovlivnit a s čím se musíte smířit? Na vše jsme se vyptali kosmetičky Blanky Kučerové.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Za co mohou naše geny?

Typ pleti

Je potřeba si uvědomit, že některé vlastnosti své pleti prostě neovlivníte. Například základní typ pleti je geneticky daný a nezmění se po celý život. Tomu je pak potřeba přizpůsobit péči a nenutit své kůži něco, co jí nesvědčí, i když je to momentálně velký hit.
 
typy pleti

Pigmentace

Další vlastností vaší kůže, za kterou mohou geny, je pigmentace a fototyp. Zbarvení pleti trvale nelze změnit bez transplantace kůže, případné pigmentové nedostatky – hyperpigmentace (tmavší skvrny) nebo vitiliga (chybějící pigment) lze pouze zamaskovat líčením. „Pigmentové skvrny jsou ale i v přechodu nebo v těhotenství. Důležité je ‚pracovat s nimi = vymazávat je‘ na podzim a v zimě, když nesvítí tolik slunce,“ vysvětluje odbornice a dodává: „Často se chodí na kúry spojené s ovocnými kyselinami (AHA kyseliny) nebo se může zajít na laser. Nutné je pak používat OF 20 a vyšší jako ochranu.“ To ostatně odborníci doporučují všem ženám, neboť je v jejich silách zabránit tvorbě nových pigmentací vlivem slunečního záření. Kosmetika s UV filtry je prevencí jak nežádoucí pigmentace, tak i tvorby hlubokých vrásek.

ochrana proti UV záření

Vrásky a stárnutí pleti

To, co ženy zajímá nejvíc, je zajisté tvorba vrásek a stárnutí pleti. Jak je to tedy s nimi? Pro dlouhodobé zachování mladistvého vzhledu a zpevněné pleti je primární obsah kolagenu v kůži, který je bohužel genetickou záležitostí,“ vysvětluje Blanka Kučerová. „Jeho vytrácením vznikají podbradky, povislé tváře a pokožka celkově povoluje.Jinou otázkou je vznik vrásek, jak podotýká expertka: První vrásky se tvoří z nedostatečné hydratace!K tomu obvykle dochází okolo 40. roku života, nejpozději však při menopauze. V závislosti na stavu pokožky (vliv prostředí, mimiky a věku) se pak pro vyhlazování používá hlavně hyaluron, peptidy a retinol, doplňuje kosmetička. Nemáte-li tedy rodové dispozice pro dostatek kolagenu v pleti do vysokého věku, pak můžete buď sáhnout po invazivním zákroku plastické chirurgie v podobě kolagenových výplní, anebo o sebe pečovat a s grácií přirozeně stárnout jako některé celebrity. Naopak nevhodným životním stylem si přivodíte vrásky mnohem dříve, tedy před příchodem čtyřicítky.
 

Co dokáže správná péče?

Odličování a čištění pleti

I kdybyste zdědila všechny předpoklady vypadat až do šedesáti jako modelka, když o sebe nebudete vhodným způsobem pečovat, přijde veškerá genetická výbava vniveč. „Nejčastěji ženy zanedbávají každodenní čištění pleti,“ potvrzuje tento fakt kosmetička. „Když svým klientkách vyčistím pleť odborně u sebe v salonu, pleť je nesrovnatelně zářivější a na pohled mladší, než když přišly.“ Je potřeba pleť nejen každý večer odličovat, ale také ráno i večer čistit, i když nejste zrovna nalíčená. Pravidelná odborná kosmetická péče s hloubkovým vyčištěním je tou pravou třešničkou na dortu.
 
čištění a odličování pleti

Speciální péče

Po správném vyčištění je pleť schopna přijmout výživné či jinak prospěšné látky, tedy například ampule, séra nebo masky. Ty pokládám za obzvlášť důležité u zralé pleti, i když vhodně zvolené prospějí pleti v jakémkoli věku,“ pokračuje Blanka Kučerová. Samozřejmostí je hydratace, a to v každém věku a u každého typu pokožky. „Ráda pracuji s AHA kyselinami, když je to možné. Ráda je používám pro dočištění a připravení pokožky dál přijímat právě ty ampule, séra a masky. Je to daleko efektivnější a ošetření vydrží déle. Po ošetření je pleť vždy vyčištěná a projasněná,“ pochvaluje si expertka.
 

Ochrana pleti proti vnějším vlivům

Nepostradatelné jsou také ochranné krémy proti vnějším vlivům prostředí. Do toho spadají přípravky s UV filtry, ale také tzv. „urban defence“ kosmetika, jež chrání pleť proti negativním vlivům znečištěného prostředí, např. NIVEA Antioxidační denní krém Urban Skin Defence.
Nivea krém na obličej URBAN SKIN DEFENCE

Podstatnou roli má i životospráva

Je potřeba si říct i to, že správná životospráva je alfou a omegou krásné pleti. Když budete málo spát, špatně jíst, málo pít, kouřit a zanedbávat pravidelný pohyb, pleť navzdory genetice i pravidelnému používání kosmetiky bude strádat. A bude to na ní bohužel i vidět. Markantní je to například u kuřaček: za posledních 40 let se jejich počet téměř zečtyřnásobil. To už zaznamenaly i kosmetičky, které musí k pleti kuřaček přistupovat jinak než k pleti nekuřaček.

kouření
„Pleť žen, které kouří, potřebuje bez ohledu na typ především čistit, protože nejen u mastné, ale také u suché pleti kuřaček se póry velice zanášejí zplodinami z kouření,“ říká Blanka Kučerová. „Kromě toho se jim rychleji tvoří mimické vrásky, které jsou hlubší než u jejich nekouřících vrstevnic. Celá pleť působí našedle a nezdravě právě vinou látek, jež se uvolňují během kouření.“ Řešením je buď přestat kouřit, což je ideální, anebo zintenzivnit svoji péči.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Mgr. Blanka Kučerová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Mgr. Blanka Kučerová
Kosmetička, pedikérka, překladatelka a vydavatelka
156
"Jak řekl Alexandre Vinet: Chtěl bych - neznamená nic, chci - dělá divy."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít