Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Jak na studené ruce a nohy? Víme, jak je zahřát!

Jak na studené ruce a nohy? Víme, jak je zahřát!

Jak na studené ruce a nohy? Víme, jak je zahřát!

14. ledna 2024 od Karolína Hornová

14. ledna 2024 3 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová

„Mám stále studené nohy.“ Znáte tento nepříjemný pocit taky? Studené končetiny trápí miliony lidí po celém světě a příčin může být několik. Přečtěte si, co pomáhá na studené ruce a nohy, a zahřejte je.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Jak na studené ruce a nohy? Víme, jak je zahřát!

Není to problém jen chladných měsíců, mnozí lidé trpí na studené končetiny i v létěJe to běžný jev, ale nepodceňujte ho – pokud s ním přicházejí další příznaky, jako je ztráta či pokles citlivosti nebo bolest či brnění, nejlépe uděláte, když to budete řešit s odborníkem. Od „pouhého“ pocitu chladu si ale můžete poměrně účinně pomoct i sami – musíte být ale důslední.

Jaké mohou být příčiny studených nohou a rukou?

Příčin studených rukou a nohou může být několik:
  • Chudokrevnost
Nedostatek železa nebo vitaminu B12 bývá častou příčinou chudokrevnosti. Ta pak může vést i k problému se studenými končetinami.

Tip redakce:
Doplňte železo například s 
bombus Ovocné kousky černý rybíz s vitamínem C a železem (koupit v e-shopu)Floradix Železo + vitamíny (koupit v e-shopu) nebo třeba GS Železo (koupit v e-shopu).
  • Cukrovka
Vysoká hladina cukru v krvi může poškozovat krevní cévy a způsobovat tak nedostatečné prokrvení končetin.
 
  • Snížená funkce štítné žlázy
Právě hormony štítné žlázy zodpovídají za termoregulaci. Jestliže je tedy její činnost snížena, nedokáže produkovat dostatečné množství těchto hormonů do krve a vy můžete mít pocit chladných nohou nebo rukou. 
 
  • Nízký příjem živin
Pokud se snažíte zhubnout a snižujete kalorický příjem, snižuje se i tělesná teplota. Zejména omezujete-li tuky, sacharidy a bílkoviny, ze kterých tělo čerpá energii.
 

Nepodceňujte syndrom studených nohou a rukou

Syndrom studených rukou či nohou neboli Raynaudova choroba postihuje 2–5 % lidí. Způsobuje zúžení tepen, a tím nedostatečné prokrvení prstů na rukou a nohou nebo také uší a špičky nosu. Často se projevuje bolestí a zběláním neprokrvených míst. Pokud si všimnete těchto příznaků, rozhodně je nepodceňujte a poraďte se s odborníkem o léčbě.
 

Jak na studené nohy a ruce? Zahřejte je pomocí našich tipů


1.   Zkuste otužování nebo saunu

Pokud trpíte na studené končetiny, neměli byste problém řešit, až nastane, nýbrž dlouhodobě – ideální je otužování. Začít s ním můžete kdykoliv – na začátku zkuste každou sprchu nebo koupel zakončit studenou sprchou, jejíž délku budete postupně prodlužovat. Kromě okamžitého efektu prokrvení kůže a svalstva se časem dostaví i vyšší odolnost vůči chladu.
 
Ti odvážnější mohou časem zkusit třeba i otužování venku, zpočátku ideálně pod dohledem odborníka. Do svého podzimního a zimního portfolia zařaďte i další pravidelné rituály: saunování (které také podpoří prohřívání a cirkulaci krve v končetinách), tzv. Kneippovu terapii (střídavé koupele nohou v teplé a studené vodě, které můžete praktikovat i v obýváku u televize) nebo kryoterapii (kterou doma můžete simulovat pomocí masáže ledovými kostkami třeba po koupeli).

 

2.   Sáhněte po hřejivém mazání

Zahrajte si na „mastičkáře“. Nemusíte hned míchat lektvary, stačí zajít do drogerie a podívat se po prohřívacích krémech a emulzích. A pozor – nemusí jít o žádné lepkavé a nevábné masti, ale naopak příjemnou, voňavou kosmetiku, která navodí atmosféru masážního salonu.
 
Alpa Start masážní emulze hřejivá (koupit v e-shopu) je lehce vstřebatelné mazání, které obsahuje výtažky ze zázvoru, kafr a další látky, které prokrví a prohřejí pokožku. Vmasírujte ho do pokožky nohou i paží před odchodem do zimy. Cannaderm Thermolka EXTRA hřejivé mazání (koupit v e-shopu) zase obsahuje výtažky z vanilky a kapsaicin (výtažek z pálivých papriček) – obojí má silný prohřívací efekt, který oceníte před sportovním výkonem nebo výpravou do mrazu.

Pokud potřebujete „nastartovat“ a prohřát hned po ránu nebo po návratu z venku, vyzkoušejte horkou sprchu a Nivea Diamond & Argan Oil Pečující sprchový gel (koupit v e-shopu)

 

3.   Buďte v pohybu

Je známo, že pohyb prospívá celému tělu a pomáhá také při pocitech studených končetin. Při práci za počítačem si dělejte pravidelné přestávky a na chviličku se projděte nebo se protáhněte a rozhýbejte končetiny. Pokud jste venku a začnou vás zábst ruce nebo nohy a víte, že se v dohledné době nedostanete do tepla, na nic nečekejte a dejte si pár rychlých zahřívacích cviků. Nemusíte se stydět, nejsou to žádné veletoče – ale pomohou.
  • Cvik na zahřátí rukou: Postavte se rovně, mírně rozkročmo a rozpažte. Kmitejte pažemi v loktech směrem k hrudníku a zpět do rozpažení. Pohyby provádějte rychle, se zpevněnými pažemi. Zhruba po minutě až dvou byste měli cítit, jak se krev „hrne“ do rukou a prstů, které začnou „přicházet k sobě“.
  • Cvik na zahřátí nohou: Postavte se opět mírně rozkročmo a udělejte několik rychlých dřepů (spíše ale tahem než švihem). Nohy by se měly prokrvit. Pravidelně také hýbejte prsty u nohou, a když budete moct, zujte se a kružte chodidly v kotnících.
 

4.   Vychytávky do kapsy

Ve městě se dají chladné teploty zvládnout. Ale na horách, kde musíte venku strávit celý studený den? Pokud nejste z těch, kteří se snaží neduhy překonávat silou vůle, cvičením a procedurami, můžete si pohodlí i „koupit“, třeba ve formě vyhřívaných vložek do bot či rukavic (levněji než ve „sportu“ je často koupíte v obchodech s loveckými potřebami).
 
Okamžitou první pomoc nabízejí také tzv. heat pads neboli zahřívací polštářky. Koupíte je za pár desítek korun v outdoorových nebo loveckých obchodech a také v army shopech. Jde o malé sáčky obsahující směs kovových pilin a soli, které po rozbalení z plastového obalu začnou reagovat se vzduchem a vytvářet poměrně intenzivní a dlouhodobé, až 6 hodin trvající teplo. Na horách je tak můžete nosit pro „první pomoc“, ale i vložit do rukavic nebo bot na celý den. 
 

5.   Potraviny, které zahřejí

Pokud vám mrznou končetiny, ale máte možnost se dostat do restaurace nebo ke stánku s jídlem či pitím, objednejte si něco s obsahem ingrediencí, které umějí prokrvit a zahřát. Výborné jsou chilli papričky a obecně pálivá jídla, pokrmy a nápoje se skořicízázvorem nebo kardamomem („tekutý štrúdl“ nebo třeba chai latte). 


Přečtěte si také:

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Karolína Hornová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít