Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Domácí pedikúra: Krásné nohy za pár minut!

Domácí pedikúra: Krásné nohy za pár minut!

Domácí pedikúra: Krásné nohy za pár minut!

15. srpna 2022 od Helena Hladíková

15. srpna 2022 3 minuty čtení
Připravil/a Helena Hladíková

Trápí vás popraskané paty nebo ztvrdlá kůže chodidel? Teď nastal čas to napravit. Stačí postupovat podle našeho návodu, s nímž hravě zvládnete pedikúru v pohodlí svého domova.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Kůže na chodidlech je každý den vystavena velké zátěži, proto byste se jí měli pravidelně „odměnit“ náležitým ošetřením, které zahrnuje více než jen namazání krémem nebo nalakování nehtů. Zanedbaná péče o chodidla totiž může vést k nepříjemným následkům, jako jsou bolestivé praskliny, záděry, zarůstající nehty, či dokonce plísně. Nezapomínejte na to, že pěkně upravené nohy jsou nejen vaší vizitkou v blížící se sezoně sandálků, ale především se vám díky nim bude lépe a bezbolestně chodit. Jak tedy na to?


1. krok: Změkčující lázeň

vodní lázeňPři domácí pedikúře přichází jako první na řadu teplá koupel. Napusťte si vodu o teplotě, která vám bude natolik příjemná, že v ní dokážete nějakou dobu setrvat (ideálně 10-15 minut). Jako přísadu můžete zvolit koupelový olej nebo koupelovou sůl, na změkčení kůže pomáhá také citronová šťáva. Koupel nohou berte jako vzácnou chvilku celkové relaxace. Přidat můžete pár kapek esenciálního oleje, který celý proces promění v aromaterapeutický zážitek. Po koupeli každopádně nezapomeňte nohy pořádně osušit, zvláště v meziprstních prostorech. 

Tip redakce:
Trápí vás zápach nohou? Dopřejte si lázeň s trochou octa. Při potížích s otékáním nohou zase působí blahodárně střídání teplé a studené vody, tak si připravte dva lavory a přešlapujte z jednoho do druhého.


2. krok: Zbrusu nová chodidla

hebké patyDalším krokem ke krásným a zdravým nohám je odstranění odumřelé kůže, především na patách a spodní straně prstů, což jsou nejvíce namáhané části chodidel. Vybrat si můžete z několika pomocníků: Nejčastěji se používá pemza neboli vyvřelá ztuhlá hornina, která je vysoce porézní. Seženete ji v různých velikostech, tvarech a také s různou hrubostí (dejte pozor na příliš hrubou, ta kůži nepříjemně roztřepí). Často používané jsou také rašple, a to díky praktické kovové, keramické nebo plastové rukojeti, která usnadňuje manipulaci při obrušování. Někdy je seženete v oboustranné variantě se dvěma různými typy hrubosti nebo s pilníkem. Seřezávač kůže funguje skvěle, ale manipulaci s ním raději přenechte profesionálům, abyste si nepřivodili zranění. Čím dál oblíbenější jsou dnes elektrické strojky, protože zajišťují rychlý a kvalitní výsledek. Fungují na principu rotujících válečků s abrazivním povrchem různé hrubosti, který odstraní drsnou, ztvrdlou a zrohovatělou kůži. Jejich výhodou je to, že účinkují i na suchou, koupelí nezměkčenou pokožku, takže je lze použít i ve chvíli, kdy nemáte dostatek času na celou proceduru.

Jakmile budete mít vybraného správného pomocníka, kůži na chodidlech důkladně obruste a opláchněte od zbytků kůže. Pro ještě hladší pokožku použijte peeling, určený buď speciálně na nohy, nebo klidně i váš oblíbený tělový peeling.

Tip redakce:
Vyzkoušejte některou z exfoliačních masek v ponožkách - zkuste 
L'biotica maska na paty exfoliační (koupit v e-shopu)! Jedná se o jednorázové igelitové ponožky, do nichž přidáte přibalenou speciální emulzi, navlečete je na nohy a jednoduše necháte působit. Výsledek? Vyhlazená, zvláčněná a hydratovaná pokožka chodidel.


3. krok: Bez kleštiček to nepůjde

stříhání nehtůKvalitně provedená pedikúra se neobejde bez mechanického ošetření nehtů. Odlakovačem je zbavte starého laku (nehty můžete odlakovat klidně ještě před koupelí) a kleštičkami nebo nůžkami zkraťte délku. Důležité pravidlo: Vždy stříhejte do rovna! Jinak by vám totiž nehty mohly začít nepříjemně zarůstat. Úpravu dokončete pilníkem, i tady máte na výběr z několika variant: Kovové pilníky jsou nejstarší a zároveň také nejzastaralejší typ, na němž se zachycují bakterie, navíc se velmi rychle opotřebují. Mezi nejoblíbenější patří skleněné pilníky, které se neopotřebují tak rychle, nehodí se však na akrylové a gelové nehty. Nejlevněji vás vyjdou pilníky papírové, jejichž výhodami jsou bezproblémové čištění a výběr ze široké škály hrubosti.

Takto ošetřená chodidla promasírujte olejíčkem nebo vyživujícím krémem a nehty nezapomeňte znovu odmastit, aby vám na ně lak pěkně chytal. Kůžičku kolem nehtů zatlačte špachtlí či dřívkem.


TIP:  
Chybí vám pilník na chodidla nebo krém na nohy? Velký výběr z kosmetiky i nástrojů pro péči o nohy najdete
zde. 


4. krok: Hrátky s barvami

Připravte si domácí pedikúruTřešničkou na celé pedikérské proceduře je lakování nehtů. Ale pozor, nesmiřte se jen s nanesením barevné vrstvy! Stejně jako pečujete o nehty na rukou, i nehty na nohou si zaslouží víc. Naneste tedy nejprve ochrannou a ošetřující spodní vrstvu a teprve poté barvu (pro lepší výsledek použijte rozdělovač prstů). Zafixujte svrchním lakem, nechte důkladně zaschnout a máte hotovo.  Teď se můžete těšit z krásných nohou a bezbolestných kroků!

Tip redakce:
Jakmile skončíte s ošetřením, použité pomůcky omyjte a dezinfikujte, abyste si propříště nezadělali na problém.


K domácí péči o vaše chodidla vám usnadní tyto výrobky:

  1. Dermacol Zvláčňující krém na nohy Happy Feet (koupit v e-shopu)
  2. Pilník na paty - mix variant (koupit v e-shopu)
  3. Dove Tělový peeling Makadamové ořechy a rýžové mléko (koupit v e-shopu)
  4. Scholl Balzám na popraskané paty K+ (koupit v e-shopu)
  5. Sally Hansen Kleštičky na nehty u nohou se zachytávačem (koupit v e-shopu)
produkty.jpg
 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Helena Hladíková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

1 komentářů k článku
Jana Chromečková 20.března 2018
Dobrý den!
Doporučujete seřezávač kůže. Jakékoliv seřezávání kůže je nebezpečné. Před mnoha lety mi paní pedikérka odborně "světovým seřezávacím přístrojem" ošetřila chodidla. Několik dní jsem nemohla pro bolest chodit. Pak se mi na patách začala tvořit vrstva ztvrdlé kůže jako nikdy dřív a paty mi začaly praskat - do krve - a je to opravdu velká bolest a hrozí nebezpečí infekce. Musela jsem vyhledat lékařskou pomoc. Lékařka mi vysvětlila, že jakékoliv seřezávání kůže je nebezpečné a vede k potížím, které mne postihly. Potíže postupně vymizely, ale trvalo to 8 let !!!
Jana

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít