Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Voňavé nohy: I po celém dni v botách

Voňavé nohy: I po celém dni v botách

Voňavé nohy: I po celém dni v botách

31. října 2017 od Karolína Hornová

31. října 2017 3 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová

Nepříjemný zápach nohou způsobuje přemnožení mikroorganismů. Nepříjemnému pocitu i hrozící plísňové infekci můžeme předejít nošením kvalitních bot, pravidelnou hygienou i „babskými radami“. Přinášíme rady i tipy na octovou, čajovou či solnou koupel.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Pokud je nám na nohy zima, obujeme teplé kotníčkové boty, dost možná i s kožešinkou, a je nám, jak se říká, jako v pokojíčku. Pak ale sedíme celý den v práci, kde je teplo, a na nohy nám je nesnesitelné vedro. A nejde jen o nepříjemný pocit. Pokud se nám nohy zpotí a zůstanou zavřené v teplé a málo prodyšné botě, vzniká ideální prostředí pro tvorbu plísní nebo „jen“ nepříjemného zápachu. Ten je ovšem také tvořen právě mikroorganismy, které na nohou přirozeně žijí. Neměly by se ale nadměrně množit.


Kvalitní boty jsou základ

Není lepší řešení, než se v práci přezouvat. A nemusí to být hned nevzhledné pantofle – bohatě postačí lodičky, baleríny či jiné lehčí boty, ideálně z pravé kůže nebo jinak prodyšné. Můžou to být ty, které nosíme v létě a na zimu pro ně stejně nemáme uplatnění. Je už jen na každém, zda zvolí jedny univerzální černé, nebo si do práce donese víc párů na vystřídání.

Pokud trpíte na nadměrné pocení nohou, je namístě podle toho vybírat i boty: investujte do kůže, která přirozeně udržuje teplo, ale zároveň dýchá. Obloukem se vyhněte syntetické lakované kůži a textilním botám z neoprenu nebo jiného – sice efektního, ale neprodyšného – umělého materiálu.


Voňavé nohy po celý den? Hygiena především

Dalším krokem je kosmetika. Začněte u hygieny: nohy si myjte důkladně ráno i večer a nezapomínejte se věnovat prostoru mezi prsty – ten je k množení bakterií a plísní nejnáchylnější. Použijte antibakteriální mýdlo. Zkuste třeba Tekuté antibakteriální mýdlo od značky Protex nebo mýdlo Dettol Aloe vera + vitamin E.

Zbavujte se pravidelně odumřelé tvrdé kůže na nohou – ta je totiž skvělou „živnou půdou“ pro nechtěné mikroorganismy. Používejte voňavé krémy na nohy, třeba Balzám na nohy Weleda, který má i deodorační účinky.

V další fázi pomohou deodoranty na nohy (třeba Fresh Step od značky Scholl). Jsou účinnější než ty klasické a bojují přímo proti zápachu, vzniklému přemnožením mikroorganismů. Některé mají i antimykotické účinky, a působí tak proti plísním. V případě nutnosti můžete ale použít i klasický deodorant ve spreji. Stříkejte z dostatečné vzdálenosti a nechte ho před obutím dokonale zaschnout.


Čaj, sůl i ocet - bojovníci proti zápachu a bakteriím

Dopřejte si „protizápachovou“ lázeň. Můžete si vybrat jednu z následujících tří nebo je střídat. Octová koupel zbaví nohy bakterií: smíchejte dva díly teplé vody s jedním dílem jablečného octa. Nohy namočte na 15 minut a pak osušte, neoplachujte. Lázeň z mátového čaje působí antibakteriálně a nohy provoní: uvařte silný čaj z lístků máty, nařeďte vodou na přijatelnou teplotu a přidejte pár kapek oleje z Tea Tree, který působí antibakteriálně a dovede zničit i zárodky plísně na nohou. Koupejte opět 15 minut a neoplachujte.

máta

Zápachu skvěle zbaví i koupel z vločkové nebo takzvané epsomské soli, která zbavuje zápachu a navíc změkčuje tvrdou a suchou kůži. Do horké lázně nasypte kolem 80 gramů této soli a koupejte 15 minut. Tato koupel působí jako skvělá prevence plísňových onemocnění a hodí se na večer ve spojení s další péčí o nohy, jako je pedikúra nebo zábal na suchou pokožku.

jablečný ocet


Tip na závěr: Ozdravná kúra i pro boty

Starejte se o své boty tak, aby nebyly zdrojem zápachu. Často je střídejte (ideálně nenoste dva dny po sobě ty samé) a po příchodu domů je nezavírejte hned do botníku. Ideální je nechat je vyvětrat na vzduchu a po odložení jim dopřát „kúru“ v podobě vonného sáčku s levandulí, která boty provoní a má i dezinfekční účinky. Zápach a vlhkost dokáže „vtáhnout“ i obyčejná sůl – nasypte do každé boty polévkovou lžíci a nechte přes noc působit. Dobře funguje i dezinfekční sprej na ruce s obsahem alkoholu, kterým botu lehce vystříkáte.

sůl

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Karolína Hornová

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít