Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Lak na nehty: Nanášíte ho správně?

Lak na nehty: Nanášíte ho správně?

Lak na nehty: Nanášíte ho správně?

11. dubna 2018 od Helena Hladíková

11. dubna 2018 3 minuty čtení
Připravil/a Helena Hladíková

Chcete mít perfektně nalakované nehty, ale každý váš pokus končí po pár hodinách oprýskanými konečky a odlupující se barvou? Nevěšte kvůli tomu hlavu! Poradíme vám, jak postupovat, aby vaše námaha už nikdy nevyšla nazmar.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Dobře nanesený lak by vám měl na nehtech bez problémů vydržet až 5 dnů, ale samozřejmě záleží na tom, jaká je kvalita vašich nehtů či jakým manuálním činnostem se během té doby věnujete. Například při domácích pracích, zejména mytí nádobí, byste si měla vždy navlékat gumové rukavice. Někdy však ani ta největší opatrnost nezabrání tomu, aby se lak nenarušil a nezačal loupat, zvláště když není nanesený tak, jak by měl. Pak přichází na řadu věčný kolotoč odlakovávání a dalšího barvení, což však nehtům vůbec neprospívá, jen je zbytečně vysušuje a způsobuje častější třepení. Abyste takovým potížím předešly a zároveň dosáhly vytouženého výsledku, zkuste se řídit následujícím postupem. Uvidíte, že to chce jen trochu cviku, a odměnou za vaši trpělivost budou krásné, záviděníhodné nehty!

pilování nehtů

1. krok: Dokonalá úprava

Naprostým základem, bez něhož ani nemá smysl se do lakování pouštět, jsou zdravé a správně upravené nehty. Při úpravě nezapomeňte také na vyleštění, které nehty zbaví povrchových nerovností, a odstranění kůžičky kolem nehtů. Před lakováním si raději nemáčejte ruce ve vodě, protože nehet do sebe absorbuje vodu a nanesený lak by nepřilnul tak dobře. V této fázi je rovněž důležité nehty odlakovat, a to i v případě, že na nich předtím žádný lak nebyl. Zbavíte se tak nežádoucí mastnoty.


2. krok: Podklad je důležitý

Na upravené nehty teď naneste podkladový lak (tzv. base coat), nejlépe ve dvou vrstvách – první aplikujte v horní části nehtu a druhou přes celý nehet. Díky tomu bude nejchoulostivější část u konečků chráněna ještě důkladněji. Nevynechávejte ani hranu nehtu a nehet jakoby zespodu podlakujte. A proč je vlastně podkladová báze tak důležitá? Jednak zabraňuje žloutnutí nehtů, které se může objevit tehdy, když nanášíte barevný lak přímo na přírodní nehet. Ten je totiž porézní a barevné pigmenty ulpívají v pórech i po odlakování. Další funkce báze spočívá ve vyrovnávání povrchu nehtu a jeho celkovém zpevnění. Pokud jsou vaše nehty v pořádku a netrpíte žádnými problémy, můžete použít v podstatě jakoukoli podkladovou bázi. Potýkáte-li se však například se slabými, třepícími se nehty, poohlédněte se po bázi, která by tyto problémy pomohla vyřešit.

lakování nehtů

3. krok: Barevné kouzlení

Jakmile podkladový lak zaschne, můžete se konečně pustit do barvení. Na výběr máte z opravdu velmi široké palety nejrůznějších druhů laků. Použít můžete laky s matujícím efektem, glitrové, neonové, s obsaženými zdobicími prvky, gel-laky, slupovací… Záleží jen na vás, co vyzkoušíte. K dostání jsou také různé nálepky, zdobicí razítka a další produkty pro tzv. nail art neboli zdobení nehtů, jímž můžete svou manikúru ještě více ozvláštnit.

K ruce si ideálně připravte korekční tyčinku s odlakovačem, případně vatové tyčinky a odlakovač, abyste mohla ihned odstranit případná přetáhnutí. Začínejte vždy těsně na okraji a lakujte rovnoměrně jedním tahem. Čím méně tahů, tím lépe, protože opakované přidávání vrstev bude vidět, a zkazí tak výsledný dojem i z těch nejpečlivěji nalakovaných nehtů. Pokud váš vybraný lak nepatří mezi silně krycí, naneste jednu tenkou vrstvu, nechte zaschnout a pak přelakujte další tenkou vrstvou. Tento postup zaručí lepší výsledek než nanesení jedné silné vrstvy laku.

barevná manikúraAž budete mít všechny nehty nabarvené, nechte je dobře zaschnout. Většina dnešních laků je sice rychleschnoucích, ale věřte, že těch pár sekund čekání navíc se vyplatí. Jestliže opravdu hodně pospícháte, sáhněte po urychlovači schnutí. Seženete ho buď se štětečkem jako klasický lak, nebo ve formě rozprašovače.
 
Tip redakce:
Lahvičkou s lakem před samotnou aplikací netřepejte. V laku by tak vznikly vzduchové bubliny, které by při lakování nadělaly pěknou paseku. Lahvičku raději jen promněte v dlaních nebo překlopte.


4. krok: Co dát navrch?

A je před vámi poslední krok na cestě za úchvatnými nehty – nanesení svrchního laku (tzv. top coat). Díky němu se bude barva na vašich nehtech krásně lesknout a hlavně nedojde k tak rychlému poškození a olupování. Svrchní bází navíc můžete nehty každý druhý den znovu přelakovat, abyste dosáhly ještě delší výdrže. Po nalakování se snažte nehty pár hodin nenamáčet do vody. Teprve teď také můžete nanášet výživové sérum či jiné přípravky pro kvalitnější a zdravější nehty. Nikdy to nedělejte ještě před lakováním.
 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Helena Hladíková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít