Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Trápí vás PMS? Poradíme 9 tipů, jak ho lépe zvládnout!

Trápí vás PMS? Poradíme 9 tipů, jak ho lépe zvládnout!

Trápí vás PMS? Poradíme 9 tipů, jak ho lépe zvládnout!

16. ledna 2023 od Eva Karlová

16. ledna 2023 2 minuty čtení
Připravil/a Eva Karlová

PMS je strašák mnoha žen v plodném věku. Trápí je změny nálad, bolesti hlavy, zvýšená únava nebo zadržování vody. Někdo nad těmito projevy mávne rukou a funguje dál. Pro ty, kterým premenstruační syndrom ovlivňuje život, ale máme pár tipů, jak toto období v životě ženy zvládnout v klidu a s úsměvem.

Co je to PMS?

PMS neboli premenstruační syndrom je kombinací tělesných a psychických (emocionálních) příznaků, které se objevují u žen po ovulaci a trvají až do menstruace. Během tohoto období může dojít k nerovnováze a právě ta je často uváděna jako příčina premenstruačního syndromu, k dalším patří například stres.
Tip redakce:
Věděli jste, že…
… PMS trpí 70–90 % menstruujících žen či dívek, 30 % žen zasahuje do každodenních aktivit a jednou v životě se s premenstruačním syndromem setkala téměř každá žena? Symptomy samy odezní většinou brzy poté, co se dostaví  menstruační krvácení.

Jak funguje menstruační cyklus ženy:

Menstruační cyklus se skládá ze čtyř fází a každou fázi doprovází jiná hladina hormonů. Jinou hladinu hormonů máme při menstruaci a jinou během ovulace. Není ani velkou novinkou, že v jednotlivých fázích menstruačního cyklu je potřeba poslouchat tělo a nejít přes své limity.

4 fáze menstruačního cyklu:
Počáteční fáze cyklu – je charakterizována množstvím energie, lepší výkonností, psychickou pohodou a vyšším sebevědomím.
Ovulační fáze – dochází ke zvýšenému libidu a sexuální touze, emoční vyrovnanosti, více pečujeme o svůj vzhled.
Premenstruační fáze – objevuje se únava, vyčerpání, podrážděnost a touha po samotě – toto je hlavní období PMS
Menstruace – v této fázi by žena měla odpočívat, protože energie je v tuto chvíli na minimu.

Nejčastější příznaky PMS, které se mohou objevit během premenstruační fáze:

  1. Nesoustředěnost a zvýšená únava
  2. Zvýšená potřeba spánku, potíže se spánkem
  3. Úzkost, přecitlivělost, návaly pláče
  4. Psychické vypětí, lehké deprese
  5. Podrážděnost, náladovost, zlost, vztek
  6. Změna sexuální touhy
  7. Bolesti hlavy, kloubů, svalové křeče
  8. Zadržování vody
  9. Tvorba akné
  10. Zvýšená citlivost prsou, bolestivé bradavky
  11. Zvýšená chuť k jídlu, především chuť na sladké
Tip redakce:
Podle odborníků ale může existovat až 300 premenstruačních příznaků rozmanitého charakteru. Jejich velké množství je částečně dáno i tím, že zatím neexistuje přesná diagnóza, která by pomohla lépe odlišit premenstruační syndrom jak od normálního stavu, tak od jiných onemocnění, jako jsou například deprese či úzkostné poruchy.

Jak léčit PMS?

Protože u PMS není jednoznačně určena příčina ani nelze určit žádným laboratorním testem, léčba spočívá především v prevenci a v léčbě konkrétních projevů PMS. PMS není něco, co musíte každý měsíc protrpět. Je dobré pozorovat svoje tělo a veškeré příznaky i dobu, kdy přicházejí, a na základě toho pak řešit jednotlivé situace či problémy.

Nejlepší zbraně proti PMS?

1. Hořčík

Proč? PMS nejčastěji provázejí bolesti hlavy, migrény nebo bolesti v podbřišku. Než sáhnete po známých růžových pilulkách proti bolesti, zkuste právě hořčík, ten totiž dokáže zmírnit právě jmenované problémy. Navíc podle studií je dokázané, že užívání 250 mg hořčíku denně pomohlo ženám zmírnit příznaky spojené s PMS. Hořčík také dokáže pomoci s únavou a regenerací těla. Zkuste třeba Vitar Biologicky aktivní hořčík doplněk stravy (koupit v e-shopu) nebo Maxi Vita Vaše zdraví Hořčík + B6 (koupit v e-shopu).

2. Adaptogeny

Adaptogeny jsou léčivé byliny, které jsou využívány po tisíce let v tradičních kulturách (čínská, ájurvédská). Tyto rostliny rostou tisíce let v nepřizpůsobivých podmínkách, v mrazech, suchu, ve vysokých nadmořských výškách, kde nepřežijí jiné organismy. Dokázaly se adaptovat na nehostinné podmínky a přežít. Zvyšují celkovou odolnost organismu. Pomáhají zmírnit stres, kontrolují množství uvolnění stresových hormonů. Zmírňují deprese a úzkosti, harmonizují hormony, stimulují imunitní systém, zlepšují libido. Který z adaptogenů vybrat? Můžete zkusit macu, která zmírňuje příznaky PMS, nebo ašvagandu, která snižuje oxidační stres a podporuje zdravou stresovou reakci. Navíc bylo prokázáno, že některým ženám zlepšuje sexuální funkce a libido.

3. Klasické bylinky

Zkusit můžete také klasické české bylinky, jako je kontryhel – ten obsahuje přírodní hormony, které pozitivně ovlivňují ženské orgány. Kontryhel se doporučuje právě při silném premenstruačním syndromu, hormonální nerovnováze nebo poruchách menstruace. Stačí zalít lžíci kontryhelu ¼ litru vody, nechat vyluhovat a zhruba po 10 minutách vypít hotový čaj. Doporučuje se pít 2–3x denně.
Tip redakce:
Zkusit můžete také anděliku lékařskou, drmek obecný nebo jetel luční. Mnohé tyto bylinky se dají koupit jako doplňky stravy v kapslích nebo si z nich uvařte bylinkový čaj a během předmenstruační fáze popíjejte.

4. Zinek

Bylo zjištěno, že u žen, které trpí premenstruačním syndromem, jsou hladiny zinku výrazně nižší a odstranění tohoto nedostatku má příznivý dopad na příznaky PMS. Zkuste třeba  VIX Zinek (koupit v e-shopu).

5. Vápník

Podobně jako u hořčíku a zinku byly koncentrace vápníku údajně nižší u žen, které trpí PMS. Nedostatečné hladiny vápníku pak mohou negativně ovlivnit produkci serotoninu. Při doplnění vápníku bylo zjištěno, že tento minerál pomáhá zlepšit celkový stav těla a hlavně nálad u žen trpících PMS, ale také snižuje nadýmání a zadržování vody. Zkuste Cemio Vápník, Hořčík, Zinek (koupit v e-shopu). Tato trojkombinace je pro ženské tělo a také imunitu víc než výhodná.

6. Omega-3

Omega-3 mastné kyseliny jsou účinnou doplňkovou léčbou při snižování příznaků PMS. Jakmile má tělo dostatečné množství omega-3, deprese, nervozita, úzkosti i nedostatečná koncentrace byly během PMS výrazně nižší. Suplementace omega-3 také zlepšuje další příznaky PMS, jako je nadýmání, bolesti hlavy či citlivost prsou. Doporučujeme třeba VIX Omega 3 (koupit v e-shopu).

7. Vitamin D

Vitamin D hraje v lidském těle významnou roli. Je prospěšný z mnoha důvodů, v životě ženy třeba zrovna vzhledem k PMS. Bylo zjištěno, že ženy s vyšším příjmem vitaminu D mají významně nižší riziko vzniku PMS, navíc jeho užíváním prospívají také svojí imunitě. Vyzkoušejte VIX Vitamin D3 s příchutí pomeranče (koupit v e-shopu) nebo Vitar Vitamin D3 1000 IU + betaglukan + Se + Zn (koupit v e-shopu).

8. Vitamin B6

Vitamin B hraje důležitou roli při produkci serotoninu a jeho nedostatek může vést k poruchám nálady. Z výzkumů pak vyplývá, že doplnění vitaminu B6 do těla zmírňuje příznaky PMS a také deprese a úzkostné stavy. Doporučujeme třeba Maxi Vita Hořčík + B6 příchuť grep & malina (koupit v e-shopu) ve formě šumivých tablet nebo TEREZIA Magnesium + vitamin B6 a meduňka (koupit v e-shopu).
 

9. Pupalkový olej

Pupalka dvouletá je bylina bohatá na kyselinu gama linolenovou (GLA) a vitamin E, který pomáhá regulovat hormonální výkyvy. Tento olej navíc snižuje příznaky PMS jako bolestivost a citlivost prsou, podrážděnost nebo bolest hlavy. Pupalka je dobrá nejen během PMS fáze cyklu, ale také během menstruace, zvláště pokud trpíte silnou menstruací. Pokud však užíváte léky na srážlivost krve, měly byste se jí naopak vyhnout. Vyzkoušejte  GS Pupalka Forte s vitaminem E (koupit v e-shopu).

A co můžete pro ulehčení období PMS ještě udělat?

1. Dopřejte si kvalitní spánek – pokud můžete, pak se během premenstruační fáze snažte spát alespoň 7 hodin. Mělo by jít o kvalitní spánek, během kterého si vaše tělo dostatečně odpočine a načerpá sílu na další fungování.

2. Nebojte se pohybu pohyb a menstruace, to je velké téma, které se v posledních letech začíná čím dál více otevírat a hlavně se o něm začíná mluvit. Ano, během menstruace je ženské tělo unavené, bez energie. K tomu vede právě premenstruační fáze. V těchto dvou fázích cyklu byste na sebe měly být laskavé a své tělo byste neměly přepínat a hnát ho k nadlimitním výkonům. Přesto jemný pohyb může tělu pomoci. V premenstruační fázi může zmírnit fyzické projevy PMS, jako je nadýmání nebo podrážděnost, ve fázi menstruace pak může zabránit křečím v podbřišku. Je ale třeba zvolit jemný pohyb, jako je například jóga. Bát se ale nemusíte ani chůze, pokud to jde, tak zkuste plavání nebo třeba jízdu na kole.
3. Zaměřte se na jídelníček i jídlem můžete zmírnit projevy PMS a ukládání tuku v oblasti břicha. Je dobré omezit sladké, na které v tomto období bývá zvýšená chuť, a zaměřit se spíše na čerstvou a kvalitní stravu v podobě ovoce, zeleniny a kvalitních bílkovin.

4. Zkuste omezit stres stres jsme si nechali na závěr. Ten však může hrát v PMS tu nejdůležitější roli. Pokud trpíte dlouhodobým stresem, může to velmi ovlivnit jak vaše fyzické, tak duševní rozpoložení a zvýšit tak projevy PMS. Je dobré stresu zamezit, co nejvíce to půjde, a zkusit minimalizovat následky. Výborná je meditace, ale také dechová cvičení. Že na ně nemáte čas? Zkuste i během pracovního procesu na pár minut u stolu zavřít oči a několikrát se zhluboka nadechnout a vydechnout. Ulevíte očím, které se dívají do počítače, hlavě, která se na chvíli bude soustředit jen na nádech a výdech, a zároveň tím omezíte stres, a tedy zmírníte i své PMS.

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Eva Karlová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít