Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo 10 vůní, které potlačí stres a dodají energii

10 vůní, které potlačí stres a dodají energii

10 vůní, které potlačí stres a dodají energii

20. října 2021 od Hana Kovářová

20. října 2021 4 minuty čtení
Připravil/a Hana Kovářová

Vůně dokážou ovlivnit naši náladu i den. Jakou vůni zvolit, když se chcete nadopovat energií nebo naopak potřebujete uvolnit stres? Zkuste naše tipy.

Vůně mají opravdu velkou moc. Podobně jako barvy, dokážou ovlivnit náladu, vylepšit den a nabít ho energií, dodat odvahu, nebo zbavit stresu a navodit pocit pohody a uvolnění. Jak a kdy je použít a hlavně jakou vůni vlastně zvolit?
 

Vůně pro víc ENERGIE

Ráno většinou sáhneme po svěžích vůních, plných čistoty, které vás nabíjejí energií a dodají vám do nového dne pocit jistoty. Ideální je začít den svěží sprchou a pro celý den pak zvolit vhodný parfém.

1. JEHLIČÍ

– to je svěží vůně, která dodá energii a sebevědomí, také podporuje kreativitu a po předchozím dni dokáže krásně uvolnit svaly. Vhodná ve formě éterického oleje nebo krému či gelu určeného k masážím.

2. MÁTA

– to je velmi jemná, ale dynamická vůně, která je plná energie a odhodlání. Při ranní očistě ji můžete vyzkoušet ve formě šamponu, zubní pasty nebo sprchového gelu. Najdete ji v osvěžující kombinaci s malinou v Ameté Sprchovém gelu Raspgerry & Mint (koupit v e-shopu).

3. POMERANČ

někdo má tuhle vůni spojenou s Vánocemi, takže navodí příjemnou atmosféru, působí pozitivně a také zbaví nespavosti. Nádherně osvěžující, povzbuzující a zároveň energickou vůní je třeba Lanvin Éclat d'Arpège Eau de Parfum (koupit v e-shopu), mezi jejíž složky patří právě pomeranč. 

4. BERGAMOT

– má velikost jako pomeranče, vzhledem se podobá citronu, chuť má podobnou limetě, ale jíst se nedá. Víc, než jako o citrusu, se o něm mluví ve spojitosti s jeho vonnými silicemi, které se používají právě v aromaterapii. Vůně bergamotu zlepšuje krevní tlak, má pozitivní vliv na psychiku i pohodu i výkonnost. Zkuste Calvin Klein In2U Eau de Toilette (koupit v e-shopu), a pocítíte účinky bergamotu na vlastní kůži.

5. ZELENÝ ČAJ

– když si dopřejete kvalitní šálek zeleného čaje, okamžitě vás nabije energií. Pokud se chcete cítit svěže, mít energii a tah na branku, pak zvolte Elizabeth Arden Green Tea Scent Spray Eau Parfumée (koupit v e-shopu), která vás nabije citrusovou svěžestí a dodá vám odvahu.

Vůně pro UVOLNĚNÍ a proti STRESU

Večer většinou toužíme po tom, zbavit se stresu z celého dne, chceme zklidnit mysl a uvolnit tělo. V tom případě můžete použít esenciální oleje do aromalampy nebo vhodné příměsi do koupele v podobě solí nebo koupelové pěny.

6. LEVANDULE

– má mimořádnou schopnost zklidnit mysl, snížit podráždění a napětí, je nevtíravá a pomáhá osvěžit vzduch. Zkuste si zapálit svíčku Provence Svíčka čajová levandule (koupit v e-shopu) nebo nasypte sůl do koupele – Relaxa sůl do koupele levandule (koupit v e-shopu), která vás dokonale uvolní.

7. MEDUŇKA

– meduňkový čaj se doporučuje pít, pokud má člověk problémy s nespavostí. Ale s nespavostí, stresem a napětím dokáže bojovat i meduňková vůně, která je velmi jemná a něžná a doslova dokáže pohladit. Z nálevových sáčků si můžete připravit rovněž odvar a nalít ho do své večerní koupele – zkuste Panda Natur Meduňka bylinný čaj (koupit v e-shopu)

8. YLANG-YLANG

– má tajemný název a jde o populární vůni, která bojuje proti stresu a nespavosti. Mimo jiné má také afrodiziakální účinky. Vyzkoušejte je v Ameté Pěně do koupele Ylang-Ylang (koupit v e-shopu).

9. HEŘMÁNEK

– to je intenzivní květinová vůně, zbavuje napětí, úzkostí a stresu a dokáže také zvednout náladu a příjemně osvěžit.

10. SANTALOVÉ DŘEVO

– éterický olej s vůní santalového dřeva vyniká dřevitou a jemně kořeněnou vůní. Použít ho můžete během stresového období, ale také běžně pro navození hřejivé atmosféry domova. Tato vůně má mimo jiné vysokou schopnost zmírňovat nepříjemné pachy v prostoru. Zkuste také Mexx Woman Eau de Toilette (koupit v e-shopu), který vás díky esenci santalového dřeva uklidní, ale zároveň díky kapce bargamotu a citronu povzbudí.

Tipy redakce:
Proti bolesti
skvěle zabírá bazalka nebo tea tree. Pokud potřebujete posílit výkon, protože vás čeká zásadní prezentace, pak si do aromalampy kápněte kapradinu nebo cypřiš. Pro rozvoj aktivity také skvěle funguje mandarinka – zkuste
Floré Bylinný esenciální olej mandarinka (koupit v e-shopu).

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Hana Kovářová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít