Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Pupínky v dekoltu: akné, nebo potničky?

Pupínky v dekoltu: akné, nebo potničky?

Pupínky v dekoltu: akné, nebo potničky?

11. července 2022 od Marta Pušová

11. července 2022 3 minuty čtení
Připravil/a Marta Pušová

Se vzrůstajícími teplotami se v dekoltu mohou červené pupínky objevit raz dva. Jde o akné, nebo o potničky? Co za to může a jak s nimi bojovat?

Akné

Akné potrápí v průběhu života až 80 % populace. Už dávno neplatí, že je nemocí jen pubertálního věku, naopak stále častěji trápí zejména dospělé ženy. Po pubertě nevymizí, nebo se dokonce může v dospělém věku objevit úplně poprvé. Akné dospělého věku neboli hormonální akné nejčastěji postihuje bradu, čelist a krk.  Příčinou jsou nejčastěji hormonální změny – vysazení antikoncepce, těhotenství nebo menopauza. Na vině ale bývá také špatná životospráva, kouření a stres.
Akné ale může pokračovat do oblastí, jako jsou záda, paže a především dekolt, kde se nachází velké množství mazových žláz, a proto se ani pokožce v těchto místech nevyhýbá. Zhoršovat jej navíc může oblečení z umělých tkanin i zvýšené pocení, což platí zejména v létě.

Co pomůže na akné v dekoltu?

1. Důkladné čištění

Perfektní hygiena by měla být samozřejmostí, a to nejen tehdy, trpíte-li na akné. Pokud s ním bojujete, o to víc byste se měly očistě věnovat, a to večer i ráno. Důkladná péče rozhodně nekončí bradou. Stejně tak jako čistíte obličej, je třeba se věnovat i dekoltu. Začněte při mytí čisticím gelem Nivea Clean Deeper (koupit v e-shopu) a pokračujte v péči micelární vodou MIXA Anti-Imperfection (koupit v e-shopu). Poté můžete použít ještě tonikum určené pro problematickou pleť Clean & Clear (koupit v e-shopu). Jednou týdně pak dejte šanci také hloubkově čisticí masce Ellie Young Anti-acne (koupit v e-shopu), která pronikne pod kůži a důkladně ji vyčistí.

2. První pomoc na cestách

Na péči nezapomínejte ani na cestách, na festivalu nebo třeba na koupališti, a mějte v kabelce vždy po ruce vlhčené ubrousky Ellie Young Hloubkově čisticí pleťové ubrousky pro problematickou pleť Mango & Quince (koupit v e-shopu), které vás zachrání v podmínkách, kdy nemáte po ruce veškerou svoji kosmetickou výbavu. Není od věci mít u sebe také antibakteriální gel na ruce Lilien Hygiene (koupit v e-shopu), protože obzvlášť v létě se postižených partií častěji dotýkáte a můžete si tak do míst zanést bakterie, které by situaci jen zhoršily.

3. Nezapomínejte na peeling

Zatímco peeling obličeje je dnes téměř samozřejmou součástí péče, peeling celého těla je stále opomíjený. Pokožka celého těla se přirozeně obnoví zhruba za 3–4 týdny, peelingem tomu můžete ale výrazně pomoci. Po dlouhé vyčerpávající zimě má pleť až šedavý nádech, za který mohou právě odumřelé buňky. Odumírající buňky mohou způsobovat zejména v dekoltu a na zádech akné, které může být nejen „nehezké“, ale hlavně nepříjemné a bolestivé. V horkém létě, kdy se více potíte, je pleť na vznik akné i náchylnější. Pokud byste se staré pokožky nezbavily, sluníčko se nedostane k pigmentům, a tudíž se ani tak snadno neopálíte. Vyzkoušejte proto například Ziaja Kozí mléko Enzymatický peeling na obličej a krk (koupit v e-shopu).

Potničky

Jakmile na pokožku začnou dopadat první sluneční paprsky, objevit se mohou také otravné červené pupínky, které svědí – potničky.  Nejčastěji se vyskytují tam, kde jsou umístěny potní žlázy, zejména na obličeji, dekoltu, ale také hýždích, pažích, zádech, stehnech nebo v podpaží. Naštěstí neškodí zdraví, jen zkrátka dokážou nepříjemně potrápit.
Jak na ně?
  1. Obecně zmizí většinou ve chvíli, kdy se zase ochladí.
  2. Jako rychlá pomoc proti svědění je dobré postižená místa ochladit.
  3. Léčebný proces můžete podpořit různými chladivými gely, třeba s aloí vera, pomohou také gely, které se používají na alergie nebo po poštípání hmyzem.
  4. Zkusit můžete také dětské krémy na zapařené zadečky miminek – postižené místo zklidní, vysuší a urychlí hojení. Zkuste třeba Sudocrem Krém pro každodenní péči a ochranu pokožky (koupit v e-shopu).
  5. Zkuste nosit pokud možno lehké a vzdušné oblečení. V případě, že na potničky trpíte, vyhněte se zvláště v horku sportu a pravidelně tělo ochlazujte.

Foto: Shutterstock
 

Připravil/a pro vás Marta Pušová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít