Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Alergie na slunce, nebo potničky? Jak je poznat a léčit!

Alergie na slunce, nebo potničky? Jak je poznat a léčit!

Alergie na slunce, nebo potničky? Jak je poznat a léčit!

18. června 2021 od Vanda Vízková

18. června 2021 4 minuty čtení
Připravil/a Vanda Vízková

Působení horka a slunečních paprsků dělá dobře naší psychice, ale na pokožce může způsobit nepříjemné reakce v podobě červených pupínků. Poznáte, kdy jde o potničky a kdy o sluneční alergii? Poradíme, jak je rozpoznat, předcházet jejich vzniku, ale i jak pokožce ulevit, když už se vyrážka objeví.
Obě vyrážky se vyskytují téměř výhradně v letních měsících. Jednoduše je lze odlišit podle původu podráždění: zatímco potničky jsou vyrážka z tepla, sluneční alergie je vyrážka způsobená přímým působením slunečních paprsků. Ovšem ne vždy lze příčinu jednoznačně určit, proto je dobré sledovat projevy a dle toho přizpůsobit léčbu.
 

Potničky

Sluneční alergie detail

Jak vypadají?

Na kůži se nejprve objeví zarudlé skvrny, které se následně promění v tekutinou naplněné puchýřky. Pokud jsou potničky rozsáhlé, mohou se na těle dokonce spojit do větších map. Provází je svědění, následné praskání a zasychání. Jsou to nepříjemné projevy, ale ve většině případů se zahojí a vymizí do několika dní.

Jak vznikají?

Horečka, letní sportování nebo samo o sobě horké a vlhké počasí, které vyvolávají zvýšené pocení, to jsou ideální předpoklady pro vznik potniček. Objevují se poté, co se pokožka zahřeje a zpotí, ale pot z ní nemůže volně unikat – dochází k jejímu zapaření. Vznik potniček ještě podněcují nošení oblečení z neprodyšných materiálů, spánek pod příliš teplými přikrývkami nebo používání kosmetiky, která ucpává potní žlázy. Ačkoli se objevují mnohem častěji u dětí, není jejich výskyt výjimkou ani u dospělých.

Jak je léčit?

Potničky většinou vymizí samy během pár dnů. Nejlepší je nechat pokožku volně dýchat a nevystavovat ji vysokým teplotám. Pokožka by také neměla být vystavena přímému působení slunce.  
Tip redakce:
Na potničky zabírá koupel s přídavkem
jedlé sody, například Tip Line Jedlé sody (koupit v e-shopu). Po ní je dobré pokožku dobře vysušit a vyvětrat. Následně můžete postižená místa namazat hojivou mastí, například mastí Bepanthen Sensiderm krém (koupit v e-shopu)

Sluneční alergie

Jak vypadá?  

Na místech vystavených slunečním paprskům se po několika hodinách začnou objevovat červené pupínky. Mohou zůstat ojediněle lokalizované nebo se začít slévat do červených ložisek. Jejich výskyt doprovází silné svědění. Nenalévají se tekutinou ani nepraskají. A pokud nejsou nadále vystavovány slunci, po několika dnech postupně vymizí. Na rozdíl od potniček, které postihují více děti, se sluneční alergie vyskytuje více u dospělých.

Jak vzniká?

Sluneční alergie vzniká jako reakce imunitního systému na UV záření. Pokožka, která je citlivá, hodně světlá anebo není na dlouhé či intenzivní slunění zvyklá, zareaguje výsevem vyrážky. Může se objevit již po několika hodinách, ale výjimkou není ani její výskyt den či dva po slunění. Nejčastěji se objevuje na jaře s prvními intenzivními paprsky nebo během letní dovolené, kde trávíme sluněním hodně času.

 

Mazání opalovacím krémem

 

Jak ji léčit?

Pokud se u vás sluneční alergie už v minulosti objevila, můžete začít svou pokožku připravovat předem. Začněte užívat betakaroten, třeba Cemio Kapsle Betakaroten Forte (koupit v e-shopu), a pokožku vystavujte slunci v kratších časových úsecích, aby měla možnost si na působení slunce po dlouhé zimní pauze postupně zvyknout. Při každé expozici na slunci ji chraňte opalovacím krémem s SPF 50, například Helios Herb Balzámem na opalování Sensitive OF 50+ (koupit v e-shopu), a vyhněte se používání dráždivých látek, jako jsou například parfémy. Jestliže se sluneční alergie i tak na pokožce objeví, její projevy zmírní užívání antihistaminik a mazání postižených oblastí krémy zmírňujícími svědění, třeba Fenistil gelem (koupit v e-shopu). Vyrážku dále už slunečnímu záření nevystavujte a chraňte ji nejlépe lehkými oděvy z přírodních materiálů. Pokud je sluneční alergie velmi silná, sáhněte po jemných dětských přípravcích, které ji pomohou zklidnit a léčit – jsou to neparfemovaný dětský pudr a mast Bepanthen (koupit v e-shopu).

TIP: Potravinové doplňky zlepšující stav pokožky i její obranyschopnost, stejně jako celou řadu opalovacích přípravků, vhodných pro váš typ pokožky, najdete v prodejnách i na e-shopu Teta drogerie (pokračovat na e-shop). Obecně dávejte přednost opalovacím přípravkům určeným pro citlivou pokožku – tedy bez parfemací a s minerálními slunečními filtry, které jsou k pokožce šetrnější.  

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Vanda Vízková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít