Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Kosmetické ingredience: Vazelína

Kosmetické ingredience: Vazelína

Kosmetické ingredience: Vazelína

10. ledna 2023 od Jana Kantorová

10. ledna 2023 3 minuty čtení
Připravil/a Jana Kantorová

Kosmetická vazelína patří mezi univerzální pomocníky, které se vyplatí mít v domácnosti. Její využití je totiž všestranné – od péče o pokožku až po boj s roztřepenými konečky vlasů.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Už naše babičky znaly tuhle mast, kterou používaly snad na každý neduh, jenž se objevil na pokožce. Její původní využití bylo pro léčení drobných ranek a popálenin. Své uplatnění nakonec našla ale i v dalších odvětvích krásy a zdraví.


Jak funguje vazelína?

Vazelína nahrazuje kožní maz, i když svým složením s ním není totožná. Na kůži totiž působí jako ochranná bariéra, která má za úkol bránit průniku škodlivin do kůže. Zároveň působí i opačným směrem – zabraňuje vymývání přirozeně obsažených ochranných a dalších látek z kůže. Odborníci ji právě kvůli této na jednu stranu pozitivní vlastnosti nedoporučují lidem, které trápí velký výskyt akné. Vazelína totiž pleť tzv. zakonzervuje. Nic nemůže dovnitř, ale ani ven, což znamená, že zastaví i samočisticí schopnost pokožky. Což škodí právě problematické a velmi mastné pleti. I přesto je stále velmi oblíbeným rodinným pomocníkem, a to proto, že ji lze použít jak pro dospělé, tak i pro děti.

Tip redakce: 
Vyzkoušejte třeba Vaseline Original kosmetická vazelína (koupit v eshopu)

Věděli jste, že…
…i slavná herečka Jennifer Aniston doporučuje používání vazelíny? Přestože má možnost navštěvovat ty nejluxusnější kosmetické salony, již v několika rozhovorech řekla, že jí v boji s vráskami pomáhá právě obyčejná vazelína. Nejčastěji ji prý používá na oblast kolem očí, kde se vrásky objevují nejrychleji. A nejen to, objeví-li se jí na těle sušší místa, prvním pomocníkem, po kterém sáhne, je právě vazelína.


žena s vazelínovým balzámem

Prefektně hydratuje

Vazelína se využívá zvláště pro svou skvělou hydratační funkci. Je možné ji používat i jako hydratační krém - zkusit můžete také Nivea Soft Svěží hydratační krém  (koupit v e-shopu). nebo také ochranný krém při cestách na hory. Je tedy jedním z nejlepších bojovníků se suchou pokožkou. Trápí-li vás suchá a tvrdá kůže, nanášejte vazelínu na postižená místa před spaním a ráno uvidíte doslova zázrak v podobě jemné a hebké pokožky.
 

Na co všechno vazelína funguje:


1. tip: VLASY

  • Skvěle funguje při problému s roztřepenými konečky. Nechceme tvrdit, že jde o zázračnou ozdravnou kúru, která okamžitě zabere. Ale pokud na ně nanesete trošku vazelíny, roztřepené konečky snadno a na delší dobu skryjete.
  • Díky vazelíně bude snazší také domácí barvení vlasů. Stačí natřít vazelínu do kontur čela, spánků a na krk a máte jistotu, že vám nezůstanou na pokožce fleky od barvy na vlasy, kterých je velmi těžké se zbavit.
  • Někteří odborníci dokonce doporučují při domácím barvení vetřít vazelínu do celé délky vlasů – od kořínků až ke konečkům. Díky tomu barva chytne rovnoměrně po celé hlavě.
  • Nemáte vosk nebo gel na vlasy? Hravě je nahradíte právě vazelínou.
roztřepené konečky

2. tip: OBLIČEJ

  • Vazelína je skvělou ingrediencí, kterou můžete použít kdykoli při výrobě domácího peelingu. A to ať na celý obličej, nebo jen na rty. Smíchejte ji s trochou třtinového cukru a vytvoříte skvělý peeling třeba na rozpraskané rty. Nebo zkuste třeba  Ellie VITAMIN C+ Jemný krémový peeling (koupit v e-shopu).
  • V případě, že nemáte po ruce odličovač či odličovací mléko, nebojte se použít vazelínu. Naneste ji na vatový tamponek a jemně otřete oční stíny nebo make-up. Jinak doporučujeme raději využít Garnier Skin Naturals Botanical odličovací mléko (koupit v e-shopu)
  • Z vazelíny jde také velmi snadno vytvořit domácí lesk na rty. Stačí ji jen obarvit – třeba na červeno. Pokud byste chtěli trošku barvy, vyzkoušejte raději Dermacol F****** High Shine lesk na rty  (koupit v e-shopu).
  • Využít ji můžete také při úpravě obočí.
  • Nanesením malého množství vazelíny můžete zvýraznit i lícní kosti a jejich kontury.
  • Když trochu přidáte do očních stínů, zvýrazníte tím jejich barvu. Navíc zabráníte zvrásnění očních stínů po delší době.
  • Vazelínu také někteří používají při recyklaci kosmetiky. Máte-li pocit, že vaše řasenka vysychá, pak naneste na kartáček trochu vazelíny, zapumpujte a můžete znovu používat.
vazelína jako krém na suché rty

3. tip: TĚLO

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Jana Kantorová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít