Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Co s kosmetikou, kterou nepoužíváte? Recyklujte!

Co s kosmetikou, kterou nepoužíváte? Recyklujte!

Co s kosmetikou, kterou nepoužíváte? Recyklujte!

24. prosince 2017 od Karolína Hornová

24. prosince 2017 4 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová

Zkuste si spočítat, kolik peněz jste utratila za kosmetiku, kterou jste nakonec možná ani nezačala používat a přitom je stále ještě v záruce. Je to škoda. I kosmetiku totiž lze recyklovat a vyrobit si domácí mýdlo nebo namíchat nový odstín rtěnky. Přinášíme pár nápadů, jak na to.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Použitá kosmetika leckdy končí v koši dříve, než by si zasloužila. Při množství odpadu, který lidé produkují, ale i vzhledem k někdy ne zrovna nízkým cenám kosmetiky je to trošku škoda. Ale stane se: koupíte si produkt a doma zjistíte, že se vám nelíbí jeho barva, nebo vám upadl na zem a už ho nelze používat jako obvykle, nebo ho prostě máte příliš dlouho a už vás přestal „bavit“. Některé kosmetické produkty nemusíte hned vyhazovat, zkuste je recyklovat. A možná si s tím i užijete spoustu zábavy.


Rozsypané oční stíny

Tuhá tvářenka nebo oční stíny tu a tam spadnou na zem. Takový pád nemusí přežít „ve zdraví“. Co dělat, když se vám drahé stíny rozletěly na tisíc kousků? Možná se budete divit, ale lze je opět spojit v jednolitou hmotu, kterou bude možné používat stejně jako předtím. Stačí rozlámané části poskládat zpátky do vaničky v obalu a zalít malým množstvím čistého alkoholu (postačí líh z drogerie, ale použít lze i čistou vodku). Alkohol nechte vyprchat a počkejte, až hmota zcela zaschne.


Tužka jako tužka

Koupila jste si tužku na oči nebo konturku na rty, která vám nevyhovuje barvou nebo konzistencí, ale na vrácení nebo vyměnění v drogerii už je pozdě? Můžete ji použít alespoň místo běžného popisovače. Díky mastnému složení s ní lze psát i na velmi hladké povrchy, a když už písmo nebudete potřebovat, snadno ho smyjete čističem na okna nebo klidně i micelární vodou.


Třpytivý lak na nehty z očních stínů

Tuhé oční stíny, které se vám pod zářivkami v drogerii tolik líbily, jsou na vás nakonec moc třpytivé? Někomu oční stíny s glitry nesluší, nemá na ně odvahu nebo věk. Ale co takhle třpytivý lak na nehty? To už by šlo. Stačí stíny nadrtit na prášek a důkladně smíchat s lakem na nehty. Zkuste bezbarvý nebo lehce narůžovělý průsvitný: stíny ho krásně obarví a dodají třpytky, které z nehtů neopadají.


Tónovaný balzám ze rtěnky či lesku

Tekuté rtěnky a lesky na rty mají krásnou, jemnou konzistenci a šťavnaté barvy. Pokud je ale nestihneme včas upotřebit a nejsou ještě po záruce, mohou ztuhnout nebo se dostat do stavu, kdy už aplikátorem nedosáhneme na dno nádobky – přitom je v ní ještě dostatek produktu. Pečlivě uzavřený obal ponořte na pár minut do horké vody, dokud nezíská tekutou konzistenci, a mezitím si připravte malý kelímek s rovněž rozehřátou kosmetickou vazelínou. Obě ingredience spojte, pečlivě promíchejte a nechte ztuhnout. Tónovaný balzám na rty je na světě.

lesk na rty homemade


Nový, jedinečný odstín rtěnky

Patříte mezi takové ty sběratelky rtěnek, které mají doma deset různých odstínu a ani jeden se jim vlastně nelíbí? Experimentujte a namíchejte si svůj vlastní. Rtěnku jde dobře rozpustit v nádobce ve vodní lázni. Rozpusťte třeba tři odstíny a namíchejte si takový, který nikdo nebude mít. Směs pak stačí nalít do malé kovové nádobky z lékárny nebo od balzámu na rty a nechat ztuhnout. Produkt pak nanášejte prstem nebo pomocí štětečku na rty.

rtěnka


Domácí mýdlo s originálním designem

Pokud používáte tuhá mýdla, určitě vás také štve, když se ke konci dostanou do stavu, kdy už se s nimi nedá pořádně mydlit: tenké, lámající se placičky se nedají držet v ruce, rozmáčejí se a nevypadají dobře. Pokud jde o voňavé, třeba levandulové mýdlo, nechte tyto zbytky vyschnout a vložte do skříně mezi prádlo, které se tak příjemně provoní.

Další možností je vytvoření nových mýdel, které bude určitě bavit i vaše děti: zbytky mýdel nalámejte na kousky, hoďte do hrnce a přidejte půl šálku vody a lžíci kvalitního olivového oleje. Můžete přidat i pár kapek éterického oleje s oblíbenou vůní. Povařte, dokud se mýdlo úplně nerozpustí a směs nalijte do silikonových formiček na led nebo pečení. Nechte vyschnout (budete potřebovat pár dní až týden). Až mýdlová hmota ztuhne, vyloupejte ji a máte krásně tvarovaná malá mýdla. Ideální na cesty, k provonění šatní skříně nebo jako malý dárek pro kamarádku.

domácí mýdla
 

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Karolína Hornová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít