Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo I vodou si můžete uškodit: Kolik a co pít v létě

I vodou si můžete uškodit: Kolik a co pít v létě

I vodou si můžete uškodit: Kolik a co pít v létě

29. července 2021 od Lea Kotková

29. července 2021 4 minuty čtení
Připravil/a Lea Kotková ve spolupráci s expertem Josef Procházka

Pitný režim není jen voda, důležitou roli hraje i to, co sníte. Kolik toho v létě vypít, čím si pitný režim ozvláštnit a jak doplňovat tekutiny při hubnutí? Proč i tady platí všeho s mírou a jak se projevuje, když pijete málo, nebo naopak moc?
Voda je pro lidský organismus nepostradatelná. Potřebují ji všechny orgány, tkáně i buňky, zajišťuje transport živin a odpadních látek v těle a reguluje tělesnou teplotu. U dospělého tvoří okolo 55 % celkové hmotnosti. „V této souvislosti je třeba dodat, že ženské tělo obsahuje o něco méně tělesné vody než mužské, protože ženy mají v průměru o 8 % vyšší podíl tuku. Méně tělesné vody mají i lidé s nadváhou,“ doplňuje sportovní kouč Josef Procházka.

Potřeba tekutin je individuální

 Potřeba tekutin je do jisté míry individuální věc. Svou roli hrají tělesná hmotnost, věk, zdravotní stav, fyzická aktivita, ale třeba i složení stravy. Podle doporučení Evropského úřadu pro bezpečnost potravin nicméně platí, že dospělý člověk by měl denně vypít zhruba 30 až 40 ml tekutin na každý kilogram své váhy, přičemž fyzická aktivita tuto potřebu navyšuje,“ vysvětluje Josef Procházka. Lidský organismus si určité množství vody dokáže vytvořit sám prostřednictvím metabolických procesů, jedná se však pouze o asi 250-600 ml vody denně. To ani zdaleka nevyrovná bilanci na druhé straně, kdy z těla denně vyloučíme v průměru kolem 2,5 litru. Rozdíl je tedy nutné doplnit vhodnou stravou a dostatečným pitným režimem.

Pitný režim v létě a co všechno se počítá

V létě máme obecně pocitově vyšší potřebu tekutin, což úzce souvisí s venkovní teplotou a větší mírou pocení. Pitný režim není pouze o pití, protože i v některých potravinách se nachází nezanedbatelné procento vody. Obecně se udává, že vody vázané v potravě přijmeme denně okolo 900 ml. Tomu nahrává i letní jídelníček, protože v horkých dnech intuitivně preferujeme lehčí jídla doplněná ovocem a zeleninou. Vhodné jsou i 100% džusy v kapesním balení. Na výlet se hodí třeba Relax 100% POMERANČ (koupit v e-shopu).

Když vás voda nudí

Čistá voda je pro tělo největším přínosem, ale nikde není psáno, že součástí vašeho pitného režimu nemůže být i něco jiného. Vodu můžete občas nahradit zeleninovými a ovocnými šťávami, osvěžující domácí limonádou bez zbytečného cukru, případně ovocnými a bylinkovými čaji. V menší míře pak lze přidat minerální vodu a zelený nebo černý čaj. Výborná je také čerstvá kokosová šťáva, která skvěle chutná, hydratuje a je plná vitamínů a minerálních látek. Zkuste například COCOXIM Kokosovou vodu 100% PURE (koupit v e-shopu).

Když sportujete nebo hubnete

Během fyzické aktivity z těla kvůli pocení odchází výrazně víc vody než v běžném režimu. „Ani toto ovšem nelze zobecnit. Ztráta úzce souvisí s intenzitou a délkou tréninku, okolní teplotou, vlhkostí a opět individuálním nastavením. Během hodinového tréninku můžete ztratit od 0,3 až do 2,5 litru vody,“ uvádí kouč. Proto radí doplňovat tekutiny i během aktivity. Sportovcům však nestačí nahradit ztráty jen čistou vodou, vhodné jsou nápoje s obsahem sodíku a elektrolytů. „Také v případě, že hubnete, je třeba mít se na pozoru. Redukční jídelníček obsahuje vyšší podíl vlákniny, která na sebe váže vodu. Na to je dobré myslet a příjem tekutin navýšit,“ radí expert. Při odbourávání tukové tkáně, kdy se uvolňují odpadní látky, je voda víc než užitečná; díky dostatečnému pitnému režimu se škodliviny z těla snadněji vyloučí.

TIP: V e-shopu nebo na pultech Teta drogerie najdete také řadu šumivých vitamínů, ze kterých připravíte chutný nápoj vhodný i během sportovní aktivity, případně po ní (přejít do e-shopu).

Když pijete málo

Rizika spojená s nízkým příjmem tekutin jsou nezanedbatelná. Z krátkodobého hlediska to můžou být bolest hlavy, únava, zhoršená schopnost soustředění, v létě navíc hrozí i riziko úpalu či úžehu. Jste-li s pitným režimem dlouhodobě na štíru, kromě suché pokožky se sklonem k tvorbě vrásek vás mohou nemile překvapit také závažnější onemocnění. Riziko dehydratace se pak logicky zvyšuje u dětí a seniorů, u kterých je citlivost na žízeň obecně nižší. Těm nejmenším zkuste připravit třeba Sunar Malinový nápoj (koupit v e-shopu), který je plný vitamínů a dá se konzumovat i za studena.

Když pijete moc

Jako všude i tady platí, že čeho je moc, toho je příliš. Pokud to s vodou opravdu hodně přeháníte, může nastat až intoxikace vodou. „Zní to možná překvapivě, ale i vodou se můžete – laicky řečeno – otrávit. Taková situace nastává ve chvíli, kdy se množství soli a dalších elektrolytů ve vašem těle zředí moc. Nastane hyponatrémie, což je stav, kdy hladina sodíku klesne pod minimální hladinu,“ vysvětluje Josef Procházka. „Dobrým indikátorem hydratace organismu je barva moči. Bledě žlutá je v pořádku. Tmavší barva značí, že pijete málo, a naopak bezbarvá moč signalizuje, že pijete příliš,“ doplňuje kouč.
Tip redakce:
Obohaťte svůj pitný režim také o vitamínové vody DrWitt, chutnat by vám mohla třeba netradiční příchuť
DrWitt FIT mango-citron-zelený čaj (koupit v e-shopu).

Připravil/a pro vás Lea Kotková ve spolupráci s expertem Josef Procházka

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Josef Procházka
osobní trenér a běžec
"Ať patříte mezi začátečníky nebo pokročilé běžce, všichni jsme na stejné startovní čáře. Vyberte si cestu v podobě typu tréninku, který se vám líbí, a já vám poradím, jak dosáhnout svého vytouženého cíle."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít