Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo 7 věcí, které jste nevěděli o striích

7 věcí, které jste nevěděli o striích

7 věcí, které jste nevěděli o striích

9. září 2021 od Klára Kuníková

9. září 2021 3 minuty čtení
Připravil/a Klára Kuníková

Strie dokážou potrápit i velmi štíhlé ženy. Proč vznikají, jak se jim preventivně bránit, a hlavně, lze to vůbec? Máme pro vás tipy, jak se striemi jednou provždy zatočit.

1. Co jsou to strie

Strie jsou dlouhé drobné, tenké jizvičky nebo proužky, které vznikají při příliš rychlém protažení kůže. Podle způsobu a příčiny jejich vzniku rozlišujeme:
  • strie vzniklé roztažením kůže, tzn. když někdo náhle přibere, 
  • strie vzniklé v důsledku atrofie, což je extrémní smrštění pokožky, například při náhlém zhubnutí, 
  • strie na břiše vzniklé při těhotenství
Nejčastěji se vyskytují na břiše, prsou, stehnech, hýždích, tříslech, ale mohou se objevit také na pažích nebo bedrech. Postihují více ženy než muže, ale ani těm se nevyhýbají. 

2. Rizikové faktory aneb, kdy strie očekávat

Mezi rizikové faktory patří chronické choroby, vysoká hodnota BMI indexu před těhotenstvím, a také porodní hmotnost dítěte u těhotných žen. „U žen, které rodí děti s větší porodní hmotností, dochází k většímu napínání kůže a tím i většímu riziku vzniku strií. Další důvod ke vzniku pajizévek může také být spojený s věkem, kdy dochází k úbytku kolagenu a pojivové tkáně v kůži. A je tu také další důvod a to, pokud je v krvi více stresového hormonu kortizolu (hormon produkovaný kůrou nadledvin) nebo pokud na pokožku aplikujete masti s kortizonem (často se používá v kožním lékařství), je vyšší riziko vzniku strií, protože kortikosteroidy oslabují elastická vlákna v kůži“, vysvětluje odbornice.

Tip redakce: 
Pokud víte, že má vaše kůže tendenci ztrácet elasticitu, může pomoci dodat tělu kolagen, třeba ve formě tobolek –
Liftea ColagNova Hyaluronic+ (koupit v e-shopu), které pomohou zlepšit kvalitu pokožky, nehtů i vlasů. 

3. Co s tím můžete udělat?

Pokud se vám strie jednou udělají, v 90 % většinou zůstanou a nezmizí. Pořád ale máte možnosti, jak je minimalizovat. Asi nejjednodušší cestou je snažit se dodržovat zdravý životní styl a tím vzniku strií vůbec předcházet.

4. Proč (ne)mění barvu

Předtím, než se objeví vlastní jizvičky, bývá kůže velmi tenká a růžová, může být i podrážděná a může svědit.Nejprve se vám na místech, kde strie vznikají nejčastěji, začnou objevovat jakési červené cestičky, ty postupně zesvětlají, až nakonec vypadají stříbřitě. Jakmile se opálíte a vaše pokožka zhnědne, strie barvu nemění, ba naopak z opálené pokožky viditelně vystupují. I proto radím klientkám, aby na místa striemi postižená, používaly krémy s co nejvyšším OF“, říká odbornice. Vyzkoušet můžete třeba NIVEA SUN Sprej na opalování Sensitive OF 50+ (koupit v e-shopu). Místa, kde se strie vyskytují pak opalujte jen minimálně. Pokožka je zde totiž snadno náchylná ke spálení. U někoho strie vyblednou, zatáhnou se, oploští se a jsou pak mnohem méně viditelné. To ale může trvat i několik let. 

5. Teenageři a strie

Teenageři rychle rostou a mění se jim tělo. I oni se mohou v partiích zad, boků, stehen, břicha a prsou potýkat se vznikem pajizévek. I zde je třeba zakročit okamžitě, aby si do života neodnášeli nepříliš estetický důkaz o jejich zrání. Kromě mazání skvěle fungují masáže, otužování pokožky, dostatečný přísun vitaminů.

6. Strie a otužování

Pokud se chcete striím vyhnout, zkuste otužování. Právě to má totiž vliv nejen na celkové zdraví, ale také na elasticitu pokožky. V okamžiku, kdy máte pokožku vycvičenou pravidelným tréninkem, nezaskočí vás přibírání na váze. Navíc stanete-li se vyznavačem otužování, nebudete radikálně přibírat. To se spolu totiž neslučuje. „Rychle vznikající tuk je obrovský problém a elasticita pokožky jej nemusí zvládnout. Proto, pokud už přibírat musíte, nemělo by to být rychle. Například deset kilogramů v prvním trimestru těhotenství. To si o pajizévky přímo koledujete,” říká odbornice. 

7. Strie a sebevědomí

Strie nepředstavují z dlouhodobého hlediska žádné závažné zdravotní riziko. Největší újmu tak pajizévky mohou způsobovat se sebevědomím a vyvolávat třeba i úzkost, protože někteří lidé mají problém je přijmout a považují je za závažný kosmetický problém, který může podstatně ovlivnit kvalitu jejich života. Naštěstí už existují určitě instagramové profily, na kterých mnohé známé ženy propagují lásku k tělu a učí ženy přijmout se takové, jako jsou a naopak poukázat na to, co jejich tělo dokázalo (třeba zhubnout nebo porodit dítě). 

Věděli jste, že …

můžete mít genetickou dispozici ke vzniku pajizévek? Možná přibíráte na váze a divíte se, že se vám strie tvoří, přitom kamarádce, která je na tom stejně, nikoli. Obrovskou roli hraje genetika. Takže se mrkněte na své rodiče a budete mít jasno, jak dopadnete vy. I když, s trochou štěstí, prevence, pohybu a disciplíny – možná ne. 
 

Připravil/a pro vás Klára Kuníková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít