Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Krása v těhotenství: Make-up, nehty i vlasy v kondici

Krása v těhotenství: Make-up, nehty i vlasy v kondici

Krása v těhotenství: Make-up, nehty i vlasy v kondici

27. června 2020 od Eva Suchomelová

27. června 2020 4 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem MUDr. Jitka Kapounová

Chcete si i během těhotenství barvit vlasy, lakovat nehty a líčit se? Nevíte ale, zda to neuškodí vašemu děťátku? Co je ze zkrášlovací rutiny vhodné v těhotenství, jsme se zeptali dermatoložky MUDr. Jitky Kapounové.

Barvit, nebo nebarvit? Toť otázka!

Většinou se ženám během těhotenství vlasy změní, a to nejčastěji k lepšímu – bývají hustší, rychleji rostou. Pokud jste si doposud vlasy nebarvily nebo jen sporadicky, není důvod s tím nyní začínat. Ale i mezi budoucími maminkami je mnoho žen, které si vlasy barví pravidelně a neumí si představit, že by s tím nyní přestaly. Je tedy barvení vlasů pro jejich očekávaného potomka rizikem?

„V současné době je většina barev na vlasy bezpečná, a lze tak říci, že barvení vlasů v těhotenství by neměl být problém. Budoucí maminky se obávají působení chemikálií na vyvíjející se plod. Kontakt s pokožkou je ale většinou krátký, takže vliv na miminko je minimální,“ uklidňuje budoucí maminky dermatoložka a trojnásobná maminka MUDr. Jitka Kapounová. Větší problém je vdechování chemikálií (zvláště pak amoniaku), které se při barvení uvolňují. Lékařka doporučuje některý z následujících kroků:
barvení vlasů
  • Barvení provádějte v dobře větrané místnosti a při domácím barvení používejte rukavice.
  • V salonu vždy kadeřníka o svém těhotenství informujte ještě před barvením.
  • Jistější je provádět barvení až po 1. trimestru.
  • Chcete-li se vyhnout chemii, vsaďte na henu.
  • Sáhnout lze i po šamponech s barvicí schopností nebo po melírech – při nich se totiž barva nedostává do kontaktu s pokožkou, aplikuje se na vlas, jenž se pak zabalí do alobalu. Zkuste např. Schwarzkopf Palette Instant Color barva na vlasy Intenzivní Měděný 7 (koupit v e-shopu), smývatelnou barvu na vlasy, která vydrží 6-8 umytí.  
Tip experta:
„V těhotenství prochází tělo mnoha změnami, a vlasy tedy nemusí na barvu reagovat tak, jak jste zvyklá. Doporučuji tedy otestování na malém proužku vlasů,“ radí MUDr. Kapounová. Barva na vlasech může mít úplně jiný odstín, může vlasy ještě více vysušit a podobně.

Jiný stav, jiné líčení i péče

Je to tak, v jiném stavu se změní i vaše pleť. „Hormonální změny v těhotenství mohou změnit citlivost pokožky a běžně používaná kosmetika Vám najednou nemusí vyhovovat. Pokožka se může více mastit, objeví se akné nebo se zhorší ekzémové onemocnění,“ popisuje lékařka.Tomu všemu je potřeba přizpůsobit i výběr kosmetiky, protože ta dosavadní najednou může pleť dráždit. „Obecně líčení v těhotenství ale nevadí a make-up, pudr, stíny, rtěnky apod. můžete bezpečně používat nadále,“ míní expertka na krásnou pleť. Během těhotenství se ale vyhněte přípravkům s obsahem kyseliny salicylové, kterou obsahuje pečující kosmetika (např. krémy) i líčidla pro pleť s akné (make-upy, pudry, korekční tyčinky). Při výběru upřednostněte líčidla pro citlivou pleť, jako je třeba Dermacol BB Hydratační tónovací krém 8 v 1 fair (koupit v e-shopu) se středně krycí schopností.
líčení
Tip redakce:
Pozor na slunce! Pleť i pokožka celého těla nastávajících maminek je náchylnější k tvorbě pigmentových skvrn. I proto
by se měly v těhotenství více chránit vhodným způsobem proti UV záření. Nezapomeňte používat vhodné přípravky s vysokým OF, např. Helios Herb Gel-krém na opalování Sensitive OF 50+ (koupit v e-shopu) se složením vhodným i pro extra citlivou pokožku, obohaceným o zklidňující D-panthenol.
ochrana před UV

Krásná manikúra – riziko?

Hezky upravené, nalakované nehty už jsou pro mnoho žen nezbytností. Ani v těhotenství se jim nemusíte vyhýbat. „Laky na nehty, barevné i bezbarvé, obsahují chemikálie, např. formaldehyd a toluen. Více než lakování ale vadí vdechování výparů,“ vysvětluje MUDr. Kapounová. Naopak se nemusíte obávat úpravy nehtů v UV lampě. Důležité ovšem je:
lakování nehtů
  • Lakování a odlakování nehtů raději provádějte u otevřeného okna nebo na čerstvém vzduchu.
  • U profesionální manikúry volte dobře odvětrávané a spolehlivé salony.
  • Při odlakování nehtů preferujte odlakovače bez acetonu, např. Valea Bezacetonový odlakovač reparační s meruňkovým olejem (koupit v e-shopu).
  • Chcete-li mít jistotu, vyčkejte s potenciálně rizikovými procedurami do konce 1. trimestru.
  • Zkuste si krášlit nehty jinak, např. metodou P-Shine.

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem MUDr. Jitka Kapounová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

MUDr. Jitka Kapounová
Dermatoložka a dermatoveneroložka
192
"Na mé práci mě těší rozmanitost pacientů."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít