Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Pěkně dohladka: Víte, jak si správně oholit nohy?

Pěkně dohladka: Víte, jak si správně oholit nohy?

Pěkně dohladka: Víte, jak si správně oholit nohy?

19. července 2022 od Jana Kantorová

19. července 2022 3 minuty čtení
Připravil/a Jana Kantorová

Suchá kůže, zarudnutí, zarůstající chloupky – to je jen malý výčet toho, co všechno se může na pokožce objevit, když si nesprávně oholíte nohy. Máme pro vás tipy a rady, díky kterým bude vaše pokožka hebká a hladká i několik dní.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Snad každá žena už měla tu čest oholit si nohy. Někdy se ale i tak banální věc nemusí povést a může zanechat na pokožce nepříjemné stopy. Nejdříve probereme možnosti, jimiž se lze chloupků zbavit. Důležité je znát rozdíl mezi depilací a epilací, které mnoho žen zaměňuje.
  • Depilace: odstraňování chloupků jen z povrchu kůže (žiletky, depilační krém apod.)
  • Epilace: odstraňování chloupků i s vlasovou cibulkou (epilátory, voskové pásky, cukrová pasta apod.)

holení nohou žiletkou1. Vyberte si správné holítko

Existuje mnoho způsobů, jak se zbavovat chloupků na nohách. Ale tím nejpoužívanějším nástrojem je právě obyčejná žiletka. A to zvláště v létě, kdy chcete mít nohy hladké rychle. Proto je na začátku velmi důležité zaměřit se na výběr kvalitní žiletky. Právě tady se šetření příliš nevyplatí. Není-li to nutné, vyhýbejte se jednorázovým žiletkám a rozhodně si nepůjčujte partnerovu žiletku na holení vousů. Jednak nevíte, jak dlouho ji partner používá, navíc si jí můžete ublížit a není to zrovna hygienické. A i když vyberete kvalitní, pak ji nezapomínejte měnit, a to minimálně každé dva měsíce, nejlépe však zhruba po deseti použitích. Tupá žiletka velmi dráždí pokožku, dochází pak k většímu vysušování a začervenání.

Tip redakce: 
Zkuste  Bic Miss Soleil Holicí strojek s třemi břity pro hladké oholení (koupit v e-shopu), který má kromě tří břitů také lubrikační proužek s vitaminem E. Zvlhčující proužek usnadňuje skuz po pokožce a zabraňuje poranění či podráždění. Skvělá jsou také Gillette Venus Sensitive Pohotová Holítka (koupit v e-shopu), která zvládnou důkladné a hladké oholení jedním tahem, při holení se přizpsobí pokožce a zaoblená hlavice pomhá chránit pokožku před podrážěním. navíc jsou vhodná  pro osoby s citlivou pokožkou. 


2. Zkuste z holení nohou udělat  večerní rituál 

Kolik času sama sobě přes den věnujete? Ráno rychle oholíte nohy, navléknete si silonky a sukni nebo kalhoty a utíkáte do práce? Zkuste to tentokrát udělat jinak (mimochodem správně) a ještě u toho relaxovat. Z odstraňování chloupků si udělejte takový malý večerní rituál. Holit nohy je totiž ideální večer ve sprše nebo ve vaně zhruba po 15 minutách koupele. Během této doby totiž chloupky změknou a otevřou se jejich folikuly. Díky tomu jdou snadněji oholit u samotného kořínku, a tak lze docílit oholení, které vydrží delší dobu. Kůže se kolem chloupků během noci zacelí, zregeneruje, a tím se vyhnete následnému podráždění nebo možnému zanícení.
 
Tip redakce:
Čerstvě depilované nebo epilované nohy je dobré nevystavovat alespoň po dobu 24 hodin slunečním paprskům.


elektrický strojek

3. Nohy holte jedině s pěnou

Z vlastní zkušenosti vím, že nejhorší, co můžete svým nohám udělat, je oholit si je na sucho. Možná ušetříte nejdříve trochu času, ale další den vás může čekat podrážděná, vysušená pokožka, která bude pálit, červené pupínky a zarostlé chloupky. Při holení tedy používejte pěnu nebo gel na holení - třeba Satin Care Normal Skin Avocado Twist Gel Na Holení (koupit v e-shopu), jež si můžete navíc vyrobit i doma. Některé ženy nahrazují pěnu na holení sprchovým gelem nebo mýdlem. Ale mýdlová pěna nezajistí dostatečné zvlhčení pokožky, aby žiletka správně po pokožce sklouzávala. Když nemáte jinou možnost, raději se holte jen s vodou nebo použijte vlasový kondicionér - třeba  Ameté Kondicionér Repair (koupit v eshopu).

Tip redakce:
Hladké a bezpečné oholení vám také dopřejí žiletky s hlavicí, která je již napuštěná gelem. Poté stačí jen navlhčit vodou a gel v žiletce pokožku změkčí tak, že holení půjde skoro samo. Zkuste 
Venus ComfortGlide Breeze Dámský Holicí Strojek (koupit v e-shopu).
 

4. Před holením si udělejte peeling

Den před holením si udělejte důkladný peeling, abyste se zbavili odumřelých kožních buněk, do kterých chloupky zarůstají. Předejdete tak jednomu z dalších nepříjemných projevů špatného holení nohou. K tomu pak patří i holení nohou po směru růstu chloupků. I když možná holení proti směru vypadá jako účinnější, opak je pravdou. Nakonec myslete i na péči po holení. Holené místo na závěr opláchněte studenou vodou, která stáhne póry kůže. Nohy pak osušte jemným ručníkem a použijte zklidňující tělový krém nebo máslo. V ideálním případě aplikujte přímo přípravky určené po holení, protože kromě klidnících složek obsahují i ty dezinfekční. Pokud nic podobného právě nemáte po ruce, neuděláte chybu ani s běžným tělovým mlékem, zkuste třeba Lactovit Lactourea¹⁰ Regenerační tělové mléko (koupit v e-shopu).

peeling

5. Jaké jsou další možnosti holení

Jak jsme již zmínili, vedle žiletky existuje hned několik dalších možností, jak docílit hladké pokožky bez chloupků. Jaké?
 
Depilační krém: Jeho nanášení je snadné, a přestože jde o metodu depilační, chloupky vydrží nerůst zhruba o týden až čtrnáct dní déle než při holení žiletkou. Důležité je vybrat si krém, který bude sedět vašemu typu pokožky. Zkuste Ameté Depilační krém (koupit v e-shopu), který obsahuje výtažek z aloe vera, D-panthenol, alantoin a ureu. je vhodný k odstranění chloupků nejen na nochách, ale i v oblasti tříšel a v podpaží. 

Voskové pásky: Hledáte-li dlouhodobější řešení chloupků na nohách, pak zatněte zuby a zkuste voskové pásky. Za trochu bolesti ten výsledek poté určitě stojí. Pokud se ale pro vosk rozhodnete, dodržujte časové rozmezí zhruba čtyři týdny mezi jednotlivými epilacemi. Před použitím také pokožku ochlaďte, a to studenou vodou nebo například pytlíkem mražené zeleniny či masa obaleném v ručníku. Zkuste třeba Veet Easy-Gel voskové pásky pro citlivou pokožku nohy a tělo (koupit v e-shopu), které jsou určeny pro citlivou pokožku, obsahují výtažky chrpy, tkerá  pokožku zklidní a navíc ji zanechá hladkou a hydratovanou. Po epilaci vždy použijte zklidňující a hydratační krém.

epilace voskemEpilační strojek: Aby epilace tolik nebolela, je vhodné vybrat si strojek, který funguje na principu wet & dry. Jsou vodotěsné, a proto je můžete vzít do vany a použít jej na nahřátou pokožku.

Cukrová pasta: v současnosti jde o jednu z oblíbených metod dlouhodobějšího odstraňování chloupků. Ačkoli naučit se pracovat s cukrovou pastou chce trochu cviku, její použití nakonec není složité ani tak bolestivé jako voskové pásky. Doporučujeme například Purity Vision BioEpil depilační cukrová pasta (koupit v e-shopu), která je obohacená o pečující bylinné extrakty a obsahuje také zklidňující růžovou vodu a desinfekční čajovníkový olej. 
 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Jana Kantorová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít