Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Holítka a žiletky – jak se v nich vyznat

Holítka a žiletky – jak se v nich vyznat

Holítka a žiletky – jak se v nich vyznat

3. února 2017 od JaS

3. února 2017 4 minuty čtení
Připravil/a JaS

Odstraňování chloupků je sisyfovský úkol, který lze zdolávat různými způsoby. Voskem, cukrovou pastou, depilačním strojkem či krémem. Anebo klasickou žiletkou. Právě ta je mezi ženami stále tou nejoblíbenější metodou. Jak se ale zorientovat v záplavě holítek? Máme pro vás alespoň základní navigaci.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Holení je jednoduše osvědčenou a hojně rozšířenou depilační metodou. A to přes to, že má jednu obrovskou nevýhodu: výsledek má jepičí trvání. Pakliže se tedy zbavujete chloupků žiletkami, znamená to každodenní řeholi. Na druhé misce vah je však celá řada výhod. Holení je rychlé, snadné a bezbolestné. Navíc při dodržování určitých zásad zaručuje i solidní výsledek, neboť nohy jsou hladké a kůže není podrážděná.


Holení je rychlé, ale krátkodobé

Ať už si k depilaci vyberete strojek s jedním, nebo pěti břity, vždy si v prvé řadě nohy umyjte mýdlem a vodou, aby se kůže odmastila. Dobré je také pokožku nahřát, chloupky v teplé vodě změknou. Před samotným holením naneste gel, ideálně s obsahem hydratační složky. Pokud jde o směr, platí, že šetrnější je jet žiletkou po směru růstu chloupků. Trvá to sice déle, ale nedráždí to pokožku a zmenší se riziko zarůstání chloupků. Po depilaci se doporučuje opláchnout kůži vlažnou vodou, vydezinfikovat (vodou po holení nebo nějakým přípravkem s Tea Tree olejíčkem) a zklidnit, například dětským olejem a zásypem. Pro dosažení dobrého výsledku je také důležité používat vždy ostrou žiletku.


Hlavice pro každý kousek kůže

Kromě toho, že je rychlé, nebolí a zacházet s žiletkou se naučí každý, má holení ještě další výhodu. Odstraňují se při něm totiž i odumřelé kožní buňky. V obrovské nabídce strojků najdete ten správný pro holení nohou, třísel nebo podpaží. Třeba značka Wilkinson nabízí speciální holítko pro oblast bikin (Wilkinson Sword Quattro Bikini). Obecně platí, že například na podpaží se hodí spíše holítka s menší a kratší hlavicí, delší hlavice zase lépe oholí nohy. Třeba výrobce holítek značky Gillette Venus ale garantuje jejich univerzálnost. Díky výměnnému systému může navíc každý vyzkoušet různé hlavice, protože všechny pasují na univerzální rukojeť. Vyberete si pak tu, která vám nejvíc vyhovuje.


Jednou a dost!

Dalším kritériem pro výběr vhodného strojku jsou okolnosti. Na cestování jsou příhodná takzvaná pohotová nebo také jednorázová holítka. V drogerii je seženete od těch úplně nejjednodušších (jejichž výhodou je nízká cena, nevýhodou zase, že nezaručují příliš dobrý výsledek) až po ta kvalitnější. Obecně platí, že například na podpaží se hodí spíše holítka s menší a kratší hlavicí, delší hlavice zase lépe oholí nohy. Například výrobce holítek značky Gillette Venus garantuje jejich univerzálnost. Zejména u nejnovějšího modelu Venus Swirl slibuje bezchybný výsledek holení i v místech, která se holí poněkud obtížněji – například kolena a kotníky. Hlavice je umístěna na pohyblivé kouli, a dobře se tudíž přizpůsobuje tělesným křivkám.  Pohotová holítka jsou k nezaplacení také tehdy, když nárazově přespáváte jinde než doma (mít jedno v kabelce se vždy může hodit) nebo máte-li prostě naspěch.


Kolik břitů máš…

To zásadní dělení strojků se ovšem odvíjí od počtu břitů. Měla by platit zásada „čím více břitů, tím lepší oholení“. Klouže-li totiž po kůži více břitů, snáze oholíte chloupky jedním tahem. Ovšem řada uživatelských testů takový předpoklad vyvrátila. Hodně záleží na konstrukci strojku – ty s více břity se mohou někdy zanášet. Většinou však právě tyto strojky označují výrobci jako nejkvalitnější. Ostatně značka Gillette Venus již prakticky strojky, u kterých se vyměňují hlavice, s méně než pěti břity nedělá. Rovněž mezi lepší holítka od Wilkinsonu patří ta se čtyřmi břity.


Zvlhčovací proužky

Při výběru správného holítka dále záleží na tom, zda od něj čekáte nějakou přidanou hodnotu. Tím jsou již zmiňované zakomponované proužky gelu – má je model Venus Breeze od Gillette s vyměnitelnou hlavicí s třemi břity. Ovšem pozor, zakomponovaný gel se po několika holeních logicky vypotřebuje. Dalším nadstandardem je zvlhčovací proužek, který umožňuje hladký skluz. Například u žiletek Wilkinson je tento proužek napuštěný látkami, které ošetřují kůži (jojoba, acai či papája). Tento proužek mají i jiné, méně známé značky, ale tady je třeba dávat pozor. Není holítko jako holítko. Někdy proužky vůbec nezvlhčují, někdy se příliš rychle rozpustí.

Holení je v porovnání s jinými metodami vcelku levná záležitost. Strojek s výměnnými hlavicemi lze pořídit v průměru za cenu kolem 300 korun. Není to však jediná investice, je samozřejmě nutné pravidelně dokupovat nové hlavice (záleží na druhu strojku - například u strojku Venus Embrace od značky Gillette vyjde kolem stovky). Ty je nutné vyměňovat při prvních známkách ztupení, což zpravidla bývá po pěti až deseti holeních. Pro srovnání: depilace nohou voskem u kosmetičky vyjde průměrně na 600 korun, cukrovou pastou až 900 korun. Efekt však vydrží i čtyři týdny.

Zdroj foto: Fotolia a archiv značek Gillette a Wilkinson

Připravil/a pro vás JaS

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít