Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Trvalé odstranění chloupků? Zkuste toto!

Trvalé odstranění chloupků? Zkuste toto!

Trvalé odstranění chloupků? Zkuste toto!

19. září 2019 od Jana Kantorová

19. září 2019 4 minuty čtení
Připravil/a Jana Kantorová ve spolupráci s expertem Mgr. Petra Řehořková

Rychlý růst chloupků dokáže být otravný. Podzimní měsíce jsou ale ideální pro to, abychom vyzkoušeli trvalou epilaci, díky níž se jich zbavíme napořád. Víte, jak na to?
Podle metody odstranění chloupku jde buď o epilaci, nebo depilaci, což jsou dva pojmy, které si častou pletou i některé kosmetické salony. Při depilaci se odstraňuje pouze viditelná část chlupu – je to tedy procedura, kterou provádíme dnes a denně pomocí žiletky nebo třeba depilačního krému. Epilace je proces mnohem efektivnější, kdy se chlup odstraňuje včetně kořínku, a to natrvalo nebo na velmi dlouhou dobu,“ říká Mgr. Petra Řehořková, wellness koučka a zakladatelka kliniky estetické medicíny Petra Clinic. Vhodným termínem pro trvalou epilaci jsou podzimní, zimní a jarní měsíce.
IPL epilace

Laser, nebo IPL?

Jednou z nejoblíbenějších a nejšetrnějších metod trvalé epilace je laser nebo IPL, tedy tzv. intenzivní pulzní světlo. Chloupky rostou v cyklech a při laserové epilaci je nutné je zachytit v růstovém stadiu. Světlo proniká v rychlých záblescích do spodní vrstvy pokožky, kde „najde“ vlasový folikul kvůli jeho tmavšímu zbarvení a přeměnou na teplo způsobí jeho odumření. Na rozdíl od laseru pracuje IPL světlo v širším spektru frekvencí, což je výhodné při odstraňování o něco světlejších či tenkých chloupků.


Jak to funguje?

Záleží na typu chloupků a také na zvolené metodě.
  • Laserová epilace je vhodná k odstranění chloupků kdekoliv na těle a při opakovaném ošetření bývá opravdu trvalá. Výhodou ošetření je, že epilované chloupky nezarůstají, a netvoří se tak nevzhledné vřídky a „husí kůže“. Pomocí laseru je ošetření rychlé a vhodné i pro velké plochy.
  • Ošetření pomocí intenzivního pulzního světa (IPL) zlikviduje kořínek chloupku pouze v případě, že chloupek je ve fázi růstu. Pokud je chloupek v klidové fázi, vypadne během ošetření. Protože ale nedojde k narušení jeho kořínku, vyroste znovu.

Budiž světlo!

Ošetření přístrojem IPL je šetrné, vhodné pro citlivou pleť obličeje a celkově pro pokožku se sklonem k podráždění. Vyplatí se proto vyhledat odborníka, který má zkušenosti s estetickou dermatologií a pracuje s kvalitními přístroji.
  • Zákrok je neinvazivní, bezbolestný a po ošetření není potřeba žádná rekonvalescence, pacient se může hned po ošetření vrátit do práce, ke sportu nebo zábavě.
  • Pro dosažení nejvyššího možného účinku je vhodné opakovat epilaci celkem pětkrát, vždy po třech týdnech.
  • Úspěšnost závisí také na hormonální hladině klienta a na tom, zda užívá hormonální léky, antikoncepci, substituci, kortikoidy a podobně, protože ty úspěšnost epilace snižují a bývá zapotřebí vyšší počet návštěv.
  • Mezi jednotlivými ošetřeními je pak vhodné chloupky nevytrhávat.
  • Epilace trvá zhruba od 20 minut až po necelou hodinu v závislosti na vybrané tělesné partii.
  • 75–95 % chloupků zmizí po 4–6 ošetřeních IPL světlem.
laserová epilace

Laserem natrvalo

Nejúčinnější metodou je právě laserová epilace. A právě na ni je na podzim ideální čas. Pokožka ošetřená laserem by se minimálně 10 dní neměla vystavovat silnému slunečnímu záření, protože by se mohla objevit hyperpigmentace.
  • Pět až sedm týdnů před laserem nepoužívejte jiné epilační přípravky, jako je vosk, epilátor či pinzeta, které odstraní chloupky i s kořínkem.
  • Laserový paprsek zničí cibulku chloupku jednou provždy, takže chloupek již nevyroste.
  • Paprsek umí odhalit pigment v chloupku, s jehož pomocí se dostane do cibulky. Proto je účinný u tmavších chloupků.
  • Důležité je ošetření 3 až 6× v rozmezí 6 týdnů.
aloe vera

Důležitá je i péče „po“

Obě ošetření jsou sice bezbolestná, ale o pokožku je potřeba pečovat i po trvalé epilaci. Čemu se vyhnout, a co naopak zařadit do každodenní rutiny?

1. Péče o pokožku
Hlavní je tedy hydratace a zklidnění pokožky, protože se může objevit citlivost a zarudnutí. Vyzkoušet můžete například NIVEA Výživnou tělovou pěnu nebo Mixa Baby & Adult Atopiance Zklidňující tělové mléko, případně Barnängen Sensitive tělové mléko. Vhodný je také kokosový olej, přípravky s bambuckým máslem, měsíčkem nebo heřmánkem.

2. Prodyšné oblečení
Vyhněte se na pár dní nošení těsného oblečení, které by mohlo pokožku ještě více dráždit. Po epilaci tak volte ideálně volné oblečení z bavlny. 

3. První pomoc
Ochlaďte se. Při velké citlivosti postačí obyčejný studený obklad. Zabalte gelový sáček nebo kostky ledu do čisté utěrky a přiložte na červená místa. Studený obklad působí protizánětlivě, navíc napomáhá uzavření pórů. I sprcha by měla být po epilaci pár dní spíše vlažná.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Jana Kantorová ve spolupráci s expertem Mgr. Petra Řehořková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

1 komentářů k článku
Martina Dokoupilová 29.září 2019
Nic neni trvale, laser se musi pouzivat pravidelne tak jako ziletka.

Expert z článku

Mgr. Petra Řehořková
wellness koučka a zakladatelka kliniky Petra Clinic
4342
"Kdo chce, hledá způsob, kdo nechce, hledá důvod."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít