Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Stopněte podráždění po holení: Už jen hladká pokožka

Stopněte podráždění po holení: Už jen hladká pokožka

Stopněte podráždění po holení: Už jen hladká pokožka

17. června 2019 od Anna Adlerová

17. června 2019 3 minuty čtení
Připravil/a Anna Adlerová

S pravidelným holením jdou často ruku v ruce pupínky, začervenání a jinak podrážděná kůže. Obzvlášť silnější chloupky se derou na povrch nepřekonatelnou rychlostí a jejich neustálé odstraňování vede k dalšímu dráždění pokožky. Jak tomu zabránit?
Ze všech dostupných metod odstraňování chloupků u spousty žen pořád vede spolehlivá a rychlá žiletka. Její použití je praktické a řada žen ji bere jako automatickou součást svého pobytu ve sprše, a to i přesto, že hladce oholené nohy vydrží jen krátce. Kromě toho se mohou objevit i jiné potíže. Jak ale ven z toho, když vás oholená kůže svědí, krvácí, objeví se vyrážka či pupínky a následují strupy a jizvy? Noční můra? Realita tisíců žen, které mají silnější chloupky a citlivou kůži náchylnou k podráždění…

První chyba: Tupé náčiní

Nejčastějším důvodem podrážděné pokožky po holení je používání tupých žiletek. Máte pocit, že je v pořádku používat stejnou žiletku půl roku a déle? Omyl! Tupá žiletka způsobuje, že na kůži tlačíte víc, než je potřeba, řežete kůži a pokožka se brání podrážděním. O absenci hladkého oholení ani nemluvě. Běžná žiletka vydrží ostrá zhruba měsíc. Samozřejmě vždy záleží na značce i na četnosti holení.

Tip redakce:
Nezapomeňte také po každém tahu holítko opláchnout pod studenou vodou.
mokré holení

Druhá chyba: Mýdlo při holení

Ruce si s ním klidně myjte dál, ale ze sprchy ho raději odhoďte tak daleko, abyste na něj nedosáhli ani v situaci nejvyšší nouze. Ano, jde to i s ním, ale… Mýdlo kůži vysušuje, což je opačný efekt, kterého je třeba při holení dosáhnout. Kůže by měla být hladká a hydratovaná, aby holení probíhalo hladce a bez problémů.

Třetí chyba: Holení na sucho

S holením na sucho docílíte vůbec nejhoršího podráždění pokožky. Naopak čím déle ve sprše pobudete a čím lépe svou pokožku před holením prohřejete, tím bude výsledek hladší.
hladké oholení

Čtvrtá chyba: Příliš suchá pokožka

Jedním z důvodů podráždění po holení může být, že je vaše pokožka vysušená a citlivá. Pokud svou kůži před holením i po něm nehydratujete, odstraňujete spolu s chloupky při holení i zbytky kůže. Po holení je pak pokožka ještě citlivější, podrážděná a může nesnesitelně svědit.

Tip redakce:
Připravte pokožku před holením na celý proces nanesením kokosového oleje, díky kterému bude břit po kůži i hezky klouzat. Olej stačí nanést na pokožku chvíli před holením, nechat působit a pak začít. Nezapomeňte na důslednou hydrataci i po skončení holení. Vyzkoušejte třeba
100 % bambucké máslo Topvet, po kterém budou oholená místa jemná jako dětská prdelka.
aplikace kokosového oleje po holení

Pátá chyba: Žádný peeling

Obrušování pokožky pomáhá odstraňovat starou kůži a pomáhá bezproblémovému prorůstání starých chloupků. Je vhodné ho zařadit ve dnech, kdy si nohy neholíte. Pokud vychytáte vhodnou kombinaci surovin, pomůžete si i s hydratováním pokožky. Ideální je kombinace kokosového a olivového oleje s přimíchaným cukrem, který se postará o exfoliaci pokožky.

Šestá chyba: Agresivní holicí přípravky

Pokud máte příliš citlivou kůži, mohou pěny či gely na holení na pokožce negativně reagovat. Máte-li tento problém, sáhněte po doma vyrobených či přírodních variantách. Zkuste nohy holit pouze pomocí například kokosového oleje či domácího gelu na holení.

Jak to řešit?

Pokud už hasíte následky nešetrného holení, porozhlédněte se v domácnosti. Určitě najdete alespoň jednu z následujících surovin, které se dokážou s podrážděním kůže poprat. Jedná se o:

Med má silné antibakteriální účinky. Pokožku umí navíc hydratovat. Jedná se o běžnou domácí surovinu, která pomůže s podrážděním po holení. Jednoduše naneste organický med tam, kde vás to pálí…
med
Aspirin nemusíte jenom polykat. Vytvořte si pastu ze 2 prášků a lžičky teplé vody, kterou aplikujte na postižená místa. Masáž zanícených míst touto aspirinovou pastou vás rychle zbaví bolesti, pupínků i začervenání.

Tea tree působí antisepticky a antibakteriálně, takže kůži chrání před případným zanícením a pomáhá i tam, kde už se známky podráždění objevily. Smíchejte 5 kapek oleje s 2 lžícemi teplé vody a natřete na postižená místa.

Vazelína pomůže zastavit krvácení. Pokud nějaké místo bezprostředně po holení krvácí, setřete krev vatovým tamponkem a na postižené místo natřete vazelínu. Vybavte se třeba kosmetickou vazelínou Vaseline Original.
tea tree olejíček
Jedlá soda je nedocenitelný domácí pomocník, který uleví i pocitu pálení či svědění po holení a zatočí se začervenáním a pupínky. Smíchejte polévkovou lžíci jedlé sody a hrnkem teplé vody. Do směsi namočte vatový tamponek, který přiložíte na postižená místa a necháte několik minut působit.

Jak se vypořádáváte s podrážděním po holení vy? Máte své vlastní recepty, jak mu předcházet a řešit případné následky? Nebo se už těšíte, až vyzkoušíte ty naše?

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Anna Adlerová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít