Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Pravda o micelárních vodách: co dělat, aby nevysušovaly pleť

Pravda o micelárních vodách: co dělat, aby nevysušovaly pleť

Pravda o micelárních vodách: co dělat, aby nevysušovaly pleť

3. října 2022 od Karolína Hornová

3. října 2022 4 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Lenka Peške

Jednoduchost jejich použití nadchla mnoho žen. K čemu ale jsou micelární vody? Kosmetička radí, jak a kdy je správně používat a po kterých sáhnout třeba v případě, že se bojíme o svou citlivou pleť.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Odkud se vzaly micelární vody?

Micelární voda byla vynalezena ve Francii na sklonku 80. let. V 90. letech se stala hitem Pařížanek, milujících vše jednoduché a nekomplikované. Micelární voda vyřešila jejich problém s pro město charakteristickou příliš tvrdou vodou. Novinka se rozšířila a pomohla i mnoha ženám v oblastech s jinak nekvalitní vodou. V poslední době jsou micelární vody hitem v odličování – ženy oceňují jednoduchost jejich použití a účinnost čištění. Všechno ale má své pro a proti.

 

Jak funguje micelární voda?

„Problémem přístupu k micelárním vodám je podle mě to, že evokují křišťálovou čistotu – ať už jde o slovo ‚voda v jejich názvu, nebo o obaly čistého, lékárenského vzhledu,“ říká kosmetička Julie Bauer. Kosmetická poradkyně Lenka Peške dodává: Micela jako taková je kulovitá buňka, která umí pohltit nečistoty do sebe. Iontové micely mají určitě vlastnosti rozpouštědla. Umí rozpustit oleje a vosky, ale už ji nelze dostat z povrchu pryč, protože je voděodolná. Proto je micela ještě obalena malými buňkami, které se s vodou spojí a pak se z obličeje smyjí, podobně jako detergent z nádobí.“

Pravda o micelárních vodách: co dělat, aby nevysušovaly pleť

V micelárních vodách jsou opravdu látky stejného původu jako ty v čisticích přípravcích pro odstranění silné mastnoty. Oproti nim je ale koncentrace těchto sloučenin v odličovací micelární vodě minimální. Podle Lenky Peške je ale zbytečné, abychom zbytky čisticícho produktu na obličeji nechávaly.


Jak postupovat při odličování s micelární vodou?

Kosmetička Julie Bauer rovněž doporučuje oplachování vodou. „Micelární vody jsou dermatologicky testované, nejsou agresivní, ale musíme je brát jako přípravky na čištění, ne péči o pleť. Při dlouhodobém používání může micelární voda narušovat přirozený ochranný film vaší pleti – to proto, že micely do sebe vážou nečistotu a mastnotu. To je sice pro odlíčení a vyčištění pleti žádoucí, ale musíme pamatovat na to, že micely odstraňují i přirozený kožní maz, který naše pleť naopak potřebuje. Může tak docházet ke zbytečnému vysušování a – především pokud máte citlivou pleť – následně i k problémům, jako je loupání nebo ekzémy,“ vysvětluje Julie Bauer. „Micelární vody nepracují s pletí - dobře odličují make-up, ale neotevírají a nečistí póry,“ říká Lenka Peške.

Pravda o micelárních vodách: co dělat, aby nevysušovaly pleť

Pravidla používání micelární vody:


Pokud nám naše micelární voda vyhovuje a nepůsobí problémy, nemusíme od ní upouštět. Podle odbornice je ale nutné dodržovat určitá pravidla.
  • Micelární voda funguje dobře jen s vatovým tamponkem, který micely váže zpět do svých vláken a nezanechává je na pleti. Zkuste  Tip Line Kosmetické tampony (koupit v e-shopu).
  • Po odlíčení ale na obličeji stejně ještě část micel (i s do sebe uzavřenou nečistotou) zůstává. Proto se doporučuje na závěr opláchnout obličej vodou z kohoutku nebo destilovanou či minerální vodou v případě, že máte citlivou pleť.
  • Micelární voda také není zároveň pečujícím přípravkem.
  • Po jejím použití nikdy nezapomeňte na aplikaci hydratačního krému.


Kdy a pro koho je micelární voda vhodná?

Zároveň ale kosmetička zmiňuje i výhody tohoto odličovače:
1. Jednoduchost a rychlost použití. Je ideálním prostředkem ve chvíli, kdy nemáte čas nebo chuť na dlouhé a pečlivé odličování – po večírku, na cestách nebo třeba pod stanem.
2. Pro jednorázové případy se skvěle hodí odličovací ubrousky s micelární vodou – vždy je lepší použít něco takového, než jít spát neodlíčená. 

Tip redakce:
Vyzkoušejte třeba
  Ellie Micelární pleťové ubrousky 3v1 (koupit v e-shopu), které jsou vhodné čištění a tonizaci pleti. 

3. Micelární voda má výhodu i v tom, že na rozdíl od odličovacího mléka nebo vody na bázi oleje nezanechává pokožku mastnou – vytváří tak ideální „výchozí pozici“ pro líčení a prodlužuje výdrž make-upu.

4. Poradí si navíc i s odolným make-upem, takže se hodí v případě, že se potřebujeme zbavit třeba slavnostního večerního líčení. Vyzkoušejte Nivea Hydra Skin Effect Micelární voda (koupit v e-shopu), která důkladně odstraní nečistoty s pleti a dodá jí pocit hydratace a osvěžení. 

Pravda o micelárních vodách: co dělat, aby nevysušovaly pleť

5. Důležité je i dbát zvýšené pozornosti při výběru micelární vody. Nejsou šechny stejné.

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Lenka Peške

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Lenka Peške
Nezávislá kosmetická poradkyně a vizážistka
6229
"Učím ženy být krásné každý den."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít