Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Manuál správného odličování: 3 tipy k čisté a svěží pleti

Manuál správného odličování: 3 tipy k čisté a svěží pleti

Manuál správného odličování: 3 tipy k čisté a svěží pleti

24. března 2022 od Anna Šťastná

24. března 2022 3 minuty čtení
Připravil/a Anna Šťastná

Čistá pleť je základ. Jedině když ho zvládnete, můžete zpomalit tvorbu vrásek nebo se zbavit pupínků a dalších nedokonalostí. Proto je důležité vědět, že odličování není totéž co čištění, nebo že micelární vodu nebo ubrousky byste neměli používat každý den. A všechno oplachujte vodou. V následujícím manuálu se dozvíte proč.

73% žen se pravidelně líčí a používají k tomu v průměru až devět produktů. V tomto kontextu je logické, že je třeba tuto vrstvu nečistot z pleti zase odstranit, aby mohla volně dýchat. Nejsou to ale jen líčidla, co nám na obličeji během dne přistává. Také kožní maz, bakterie z rukou, kterými se tváře dotýkáme, prach a další nečistoty z okolního prostředí se usazují v pórech, které se tak rozšiřují a tvoří černé tečky. V další fázi se přidávají bakterie, vzniká zánět a infekce se může rozšířit.
 
Dalším významným následkem nedostatečného čištění je, že pleť rychleji stárne. Nečistoty z ovzduší totiž obsahují velké množství volných radikálů, které narušují buněčné struktury a rozkládají elastin a kolagen, což jsou látky zodpovědné za pevnost a pružnost pleti.

Jak se správně odlíčit?

krok 1

Krok č. 1:

V té první je potřeba odstranit všechny ve vodě nerozpustné nečistoty, jako je make-up, kožní maz, pot, krémy, silikony nebo volné radikály. Nejlepší k tomu je odličovací olej nebo odličovací voda.
 
Náš tip:
Nivea Výživný čisticí pleťový olej (koupit v e-shopu) jemně odstraní make-up a nečistoty, aniž by vysušil či podráždil. Proto ho ocení i velmi suchá pleť.

 

krok 2

Krok č. 2:

Ve druhé fázi je potřeba se zaměřit na ve vodě rozpustné nečistoty a pleť rovnoměrně a důkladně dočistit. Tady se doporučuje pěnový čisticí krém nebo gel. Mimochodem, věděli jste, že v zimě  a přes léto je dobré používat nejen jiný krém, ale i jiný čisticí přípravek? V chladném počasí proto vždy vyměňte gelový nebo pěnový přípravek za krémový či olejový.
 
Náš tip:
Neutrogena Čisticí gel Hydro Boost (koupit v e-shopu) je obohacený o kyselinu hyaluronovou, takže navzdory své gelové konzistenci při čištění intenzivně hydratuje.

Krok č. 3:

Pomyslnou třetí fází je ranní rituál. Částečky prachu kolem vás totiž poletují i v noci, kromě toho se potíte, večer jste také pravděpodobně nanesli noční krém a během spánku to všechno pěkně zatlačujete hloub a hloub. Pokud byste to všechno na tváři nechali, váš denní krém nebude moci účinkovat tak, jak má, make-up může tvořit skvrny, protože nepůjde rovnoměrně rozetřít. Je tedy třeba jim uvolnit cestu. Někomu ráno stačí jen voda, ale čím je tvrdší, tím více vysušuje a pleť pak může nepříjemně pnout. Mějte v záloze ještě termální vodu, která umytou tvář hezky zklidní a osvěží. Jestli vaše pokožka vyžaduje jemnější péči, můžete ráno použít tu stejnou čisticí vodu, gel nebo mléko, které aplikujete večer po odlíčení. Pleť je možné ještě dočistit tonikem a připravit na aplikaci krému mlékem nebo esencí.
Náš tip:
Ziaja Okurkový pleťový tonik (koupit v e-shopu) zvlhčuje, zpevňuje a lehce rozjasňuje pleť, obnovuje přitom její přirozenou úroveň pH.

Pro výjimečné případy

Důležitým faktorem při hledání šetrné cesty, jak vyčistit pleť, je pH. Kůže je slabě kyselá a má pH 5,5. U nižších pH může dojít k podráždění, vzniku pupínků a zvyšuje se produkce kožního mazu. Zásadité pH kůži naopak vysušuje. Právě proto je potřeba nakonec vše smýt vodou, klidně i studenou. Přípravky, které tvrdí, že opláchnutí nepotřebují, byste neměli používat příliš často, ale třeba jen na cestách.
 
Náš tip:
Garnier Skin Naturals Micelární voda s růžovou vodou (koupit v e-shopu) je určená i na citlivou pleť, přesto je lepší po vyčištění tvář důkladně opláchnout vodou.

Foto: Shutterstock
 

Připravil/a pro vás Anna Šťastná

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít