Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Suchá pleť a jak o ni správně pečovat

Suchá pleť a jak o ni správně pečovat

Suchá pleť a jak o ni správně pečovat

29. listopadu 2017 od Pavla Maříková

29. listopadu 2017 4 minuty čtení
Připravil/a Pavla Maříková ve spolupráci s expertem MUDr. Jitka Kapounová

Suchá pleť je asi jeden z nejčastějších problémů, který ženy řeší. Můžete k ní mít sklony od dětství, ale může se také objevit až v dospělosti vlivem různých okolností. Ve všech případech je však potřeba o suchou pokožku správně dbát, abyste předešly jejímu předčasnému stárnutí a tvoření vrásek.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Suchou kůži poznáte snadno. Projevuje se pocity pálení, svěděním, sklonem k popraskání a především na obličeji také tvorbou vrásek. V mnoha případech je suchá pleť zároveň také velmi citlivá na podráždění a objevují se na ní červené flíčky. Jak již bylo zmíněno v úvodu, můžete se se suchou pokožkou narodit, ale zároveň se u vás může projevit až v průběhu života, a to i tehdy, když máte sklon k pleti spíše mastné.

„Kůže se skládá z několika vrstev a zastává velké množství funkcí - mezi jinými i mechanickou a ochrannou, včetně toho, že brání před zvýšeným vypařováním vody. Suchá pleť je tedy stav, kdy se z pokožky vypařuje více vody, než je do ní dodáváno,“ vysvětluje dermatoložka Jitka Kapounová.

Suchá pokožka se může objevit na jakékoliv části těla, ale nejvíce náchylné jsou k ní ruce, paže (lokty), nohy (kolena) – tedy oblast kloubů, kde nebývá tak silná tuková vrstva, a také obličej. Příčiny mohou být různé, ty nejčastější uvádíme níže.

suché ruce


Kromě přirozeného stárnutí a dědičnosti je příčinou suché pokožky: 

  • Kouření
  • Dědičnost
  • Některá onemocnění – především ledvin
  • Chladné počasí – mráz, silný vítr
  • Časté vystavování pokožky slunci
  • Pobyt v klimatizovaných místnostech
  • Nízký příjem tekutin
  • Nedostatek vitaminů a zdravých tuků ve stravě
  • Kosmetika s obsahem alkoholu
  • Časté sprchování a horké koupele
  • Agresivní mýdla, chlorovaná voda, čisticí prostředky – především na rukou


Hydratujte zevnitř i zvenku

Péče o suchou pokožku spočívá v její pravidelné hydrataci a zároveň vhodném promašťování a výživě. „Základem je skutečně správná hydratace, a to hned dvojí cestou – správným pitným režimem a hydratačními krémy. V zimě určitě doporučuji volit tyto krémy spíše na lipidové než vodní bázi,“ zdůrazňuje dermatoložka Jitka Kapounová. „U lidí pracujících s chemií je dobré před prací použít bariérový krém, který vytvoří ochranný film na pokožce a ta se pak tolik nevysušuje. Případně používat rukavice a ochranné pomůcky při práci.“ Správná péče a zároveň ochrana před vnějšími vlivy je nejdůležitější právě na rukách, a případně i na obličeji, kde zase bývá pokožka citlivější.

I když se to může zdát v souvislosti s předchozím odstavcem o hydrataci jako paradox, voda jako taková příliš suché pleti nesvědčí. Zapomeňte tedy na časté omývání pleti vodou a už vůbec ne v kombinaci s klasickým mýdlem. „Problematické bývají i čisticí gely, které také většinou vysušují,“ říká Jitka Kapounová. „Na čištění pleti na obličeji používejte pouze pleťová mléka, popř. micelární vody určené pro suchou pleť. Novinkou jsou i čisticí oleje, které bývají také pro suchou pleť vhodné.“

tělové mléko


Krémujte co nejdříve

Máte-li suchou pleť na celém těle, vyhýbejte se dlouhým koupelím, a pokud si ji chcete alespoň jednou za čas dopřát, přidejte si do ní místo pěny nebo různých solí spíše koupelový olej. „Sprcha nebo vana by neměla trvat déle než 5 či 10 minut. Pokožku pak jen lehce otřete, ideálně velmi měkkým ručníkem, a ihned na ni naneste tělové mléko nebo máslo. Tak zabráníte jejímu nadměrnému vysušování,“ vysvětluje lékařka. „Masti, krémy a pleťová mléka pracují na principu zachycení stávající vlhkosti v pokožce. Chcete-li tuto velmi potřebnou vlhkost zachytit, musíte během několika minut po koupeli použít hydratační krém.“

Při výběru vhodných přípravků se vyhněte všemu, co obsahuje alkohol nebo je příliš parfémované. Naopak se zaměřte na produkty, které mají ve složení olivový olej, jojobový olej nebo bambucké máslo. Další ingredience, které suché pleti prospívají, jsou mléčná kyselina, urea, kyselina hyaluronová, glycerín nebo lanolín.
 

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Pavla Maříková ve spolupráci s expertem MUDr. Jitka Kapounová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

MUDr. Jitka Kapounová
Dermatoložka a dermatoveneroložka
195
"Na mé práci mě těší rozmanitost pacientů."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít