Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Ruka ruku myje, ale na suchou pokožku to nestačí

Ruka ruku myje, ale na suchou pokožku to nestačí

Ruka ruku myje, ale na suchou pokožku to nestačí

20. listopadu 2016 od Martina Hühneová

20. listopadu 2016 5 minut čtení
Připravil/a Martina Hühneová ve spolupráci s expertem MUDr. Petra Samková

Možná ten pocit důvěrně znáte. Pokožka na rukou je napjatá, hrubá, matná, místy popraskaná, a dokonce i více či méně svědí. Není nic platné, že nosíte rukavice, vrstvíte krémy a nejrůznější olejíčky. Suchá pokožka na rukou je problém, který se nevyplatí podceňovat. Ruce jsou totiž ze všech částí těla nejvíce namáhané, a proto byste jim měly věnovat náležitou péči.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
„Příčin, proč mají někteří lidé suchou a citlivou pokožku na rukou, je mnoho,“ říká MUDr. Petra Samková, primářka Kliniky estetické medicíny Petra Clinic, a problematiku dále objasňuje: „V některých případech mohou za nedostatečnou hydrataci geny. Suchá pleť byla mnohým lidem prostě dána 'do vínku'."
 
Stává se ale rovněž, že kůže začne trpět dehydratací až během života působením nejrůznějších vlivů. Vítr, přílišný chlad nebo teplo, klimatizace,  pobyt v zakouřeném prostředí, působení UV záření – to vše se podle lékařky negativně podepisuje na stavu naší pokožky a viditelně zejména na rukou a obličeji.


Pozor na vnější prostředí


Nejsou to ale jediné faktory ovlivňující stav naší kůže. Zapomenout bychom neměly ani na chemikálie, se kterými jsou naše končetiny dennodenně ve styku. A na různá, mnohdy agresivní mýdla, čisticí prostředky ani na nadměrné vystavování rukou vodě,  která je tvrdá nebo obsahuje chlor. Nepříznivé klimatické podmínky i chemie spolehlivě narušují přirozenou ochrannou vrstvu pleti. Ta pak má tendenci být přesušená, citlivá, náchylná k poranění, a často i k infekcím.

Možnou prevencí je minimalizovat pobyt v klimatizovaných prostorách. Pokud však není zbytí, dopřejte svým rukám během setrvávání v takovýchto místnostech dostatek hydratace v podobě kvalitních krémů s obsahem vitaminů A a E. Nenechávejte je nechráněné při nežádoucích přechodech z tepla do zimy. Používejte vždy rukavice. Extrémy jsou totiž téměř to nejhorší, čemu můžete své ruce vystavit.

Alkohol nesvědčí ani pokožce


Při domácích pracích doporučuje doktorka Samková v každém případě rukavice a používání šetrných saponátů. Na lakované nehty byste podle ní měly upřednostnit odlakovače bez acetonu a navíc dvakrát týdně dopřát rukám čtvrthodinovou lázeň ve vodě s přídavkem olivového oleje.

Mějte také na paměti, že kosmetické přípravky s obsahem alkoholu ruce vysušují. Vyhněte se jim na sto honů. Raději sáhněte po prostředcích na olejové bázi. Pro zjemnění kůže můžete použít velmi šetrný peeling. Odstraní odumřelé buňky na povrchu kůže a ta pak lépe absorbuje výživné složky z pečujícího přípravku. Živiny pak suchým prstům a hřbetům rukou dodá profesionální parafínový zábal. Pokožku zjemní. Kromě dodání výživy po něm budou ruce hebké a sametové.


Suché ruce mohou signalizovat i nemoc


„Kvalitu a žádanou elasticitu pokožky můžeme ovlivnit i zevnitř. A to jak k jejímu prospěchu, tak i opačně.  Jednoznačně záporně působí kouření, požívání alkoholu nebo třeba přílišná zátěž organizmu stresem. Také nedostatečná výživa a nedodržování pitného režimu ovlivňují to, jak naše kůže funguje. Své napáchá rovněž nadměrné užívání léků.  Příčinou snížené hydratace mohou být ale i některé choroby, jako je onemocnění ledvin nebo diabetes,“ vypočítává doktorka Samková a dodává: „Pokud nezměníme špatné stravovací návyky, ani intenzivní kosmetická péče nebude fungovat stoprocentně. Je důležité zařadit do jídelníčku potraviny bohaté na tuk. Tedy ořechy, slunečnicová semínka nebo ryby obsahující omega-3 mastné kyseliny. V zimním období sáhněte také po výživových doplňcích se železem, vápníkem a vitaminy B, D a E.“

Naše pokožka se může měnit i během života. Sklony k dehydrataci může způsobit i přirozený proces stárnutí. Zpomaluje se metabolismus buněk, pleť ztrácí elasticitu a také vodu. Proto bychom měly o pokožku nejen na rukou neustále pečovat. Pravidelně ji promazávat vhodnými hydratačními přípravky, jejichž účinné složky proniknou i do hlubších vrstev kůže. Pokud ani to nepomůže, je vhodné obrátit se na odborníka. Suchá pokožka na rukou může totiž signalizovat i počínající kožní onemocnění.  

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Martina Hühneová ve spolupráci s expertem MUDr. Petra Samková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

1 komentářů k článku
Milena Hejplíková 14.ledna 2017
Dobrý den,
a jaké vhodné hydratační přípravky na suché, někdy až popraskané a šupinaté, ruce byste doporučila?? nic mi nepomáhá, ani namazání krémem na ruce a spaní v rukavicích :-(
Děkuji.

s pozdravem Milena

Expert z článku

MUDr. Petra Samková
Specialista na klasickou a estetickou dermatologii
76
"Být krásná pro mě znamená cítit se ve své kůži."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít