Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Intenzivní hydratace? Alfa a omega každé pleti!

Intenzivní hydratace? Alfa a omega každé pleti!

Intenzivní hydratace? Alfa a omega každé pleti!

1. června 2017 od Vendula Nováková

1. června 2017 4 minuty čtení
Připravil/a Vendula Nováková ve spolupráci s expertem Eva Hašková, DiS.

Se slunečnými dny nepřichází pro dehydrovanou pokožku vysvobození. Naopak ji začíná bombardovat sluneční svit, střídání počasí nebo chlorovaná voda. Pomoci jí můžete tím nejzákladnějším – vodou.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
„Dehydratovaný může být každý typ pleti, nezáleží na tom, jestli máte pokožku ve škatulce suchá, mastná nebo smíšená. Jde o momentální stav pleti, který se neustále mění,“ upozorňuje vedoucí kosmetického centra Eva Hašková na fakt, že právě hydratace pokožky často závisí na podmínkách kolem nás – na ročním období, ale i stresu nebo na dekorativní kosmetice, kterou zrovna užíváte. Pozor – nedostatek vody rozhodně nevyřešíte tím, že si obličej budete intenzivně mýt – naopak, příliš mnoho klasické vody z kohoutku pleť poškozuje a ničí.


Čistěte svou pokožku vhodnými přípravky

Naše kůže ztrátou vody trpí stejně jako naše tělo. Když je pokožka hydratovaná ideálně, umí se dobře regenerovat, nemá tendence se vysoušet a rychleji stárnout. Je třeba začít na úplném začátku. „Je dobré začít u odličování a čištění. Večer, ale i ráno použít čisticí mléko a pak i pleťovou vodu – bez alkoholu, protože ten pokožku stahuje. Vhodná je samozřejmě i micelární voda,“ říká kosmetička. Tyto přípravky právě fungují na bázi vody, jak jsme psali zde. Ale používat jen je nestačí.


Namažte se a hydratujte zároveň

Po čištění přicházejí na řadu krémy. Tahle investice se vyplatí. Nejdřív ze všeho je důležité volit krémy podle toho, jaký typ pokožky máte, abyste pleti dodaly přesně to, co potřebuje. Obvykle se přípravky dělí na ty pro suchou pleť, pro mastnou, smíšenou nebo normální. „Pokud si nejste jistá, udělejte si analýzu pleti spolu s kosmetičkou, která vám i doporučí plán péče. Pokud jdete do prodejny, vybírejte podle stavu a typu – to znamená třeba suchá a dehydratovaná pokožka,“ uvádí Eva Hašková a dodává: „V tu chvíli je nejvhodnější hydratační krém pro suchou pleť.“

Jak udržet pokožku hydratovanou


Pro lepší orientaci:


Suchá pleť 

Produkuje málo mazu a kvůli tomu je pleť napjatá a někdy až hrubá. Právě lipidy ale drží v pleti vodu, a tak je tento typ pokožky náchylný na dehydrataci. Je třeba používat hydratační krémy – a to jak denní, tak noční. Tady je hydratace pokožky ze všech typů pleti úplně nejdůležitější. Nutno podotknout, že nakonec se pomalu zbavuje vody každá pleť spolu s věkem.

Jak hydratovat: Tento typ pokožky je vhodné ošetřovat produkty, které obsahují vitaminy A, E nebo pupalkový olej. Běžný hydratační krém nestačí, dobré je pořídit si mastné krémy s obsahem másel, např. s bambuckým nebo kakaovým. Dlaší možností jsou séra s esenciálními oleji či oleji rostlinnými (např. pupalkový, arganový, jojobový apod.).


Normální pleť  

Zkrátka ideální. Jemná a hladká, vyvážená pokožka. I o tu je ale třeba se dobře starat a hydratační složky jí dopřávat tak, aby se z ní časem nestala právě suchá.
Jak hydratovat: Normální pleti stačí běžný hydratační krém obohacený např. o aloe vera, které pleti dodá vitaminy a minerály. 


Smíšená pleť  

Mastnější je tato pokožka v takzvaném „T“ na tváři – tedy ve spojnici čela, nosu a brady. Naopak zbytek tváře může být až suchý. Ve chvíli, kdy takové pleti chybí voda, je třeba používat produkty přímo určené pro smíšenou pleť.
Jak hydratovat: Krém by měl mít spíše jemnější, gelovou texturu, která se dobře vpije do pokožky a nezanechá mastný film. Ideální je tak pro tento typ pleti suchý olej.


Mastná pleť  

Leskne se, trpí na pupínky a akné, je pórovitá. Mastná pleť je zkrátka víc promazaná mazovými žlázkami. Většina žen pak neustále bádá, jak se jí zbavit. Není ale pravda, že mastná rovná se hydratovaná. Hydratační přípravky se nemají vynechávat. Jen pozor, aby neobsahovaly třeba olejové složky a naopak byly lehčí.
Jak hydratovat: Mastnou pleť není nutné příliš promašťovat. V péči o tento typ pleti nezapomínejte na pročišťování pleti. A nenechte se zmýlit – i tato pleť potřebuje hydratovat. Vybírejte ale lehčí krémy bez obsahu olejů. Volte takové, které obsahují třeba ovocné kyseliny.

„Krém můžeme mít pouze jeden, který je na den i noc, ale i noční a denní zvlášť. Záleží velmi na tom, co přesně chceme řešit a v jakém stavu pleť máme. Hydratace je navíc nejlepší anti-age prevence, proto je důležité začít s péčí co nejdříve a nezapomínat na okolí očí a rtů,“ upozorňuje Eva Hašková. A dodává, že pokud opravdu na dehydrataci pleti trpíte, měly byste si i další produkty volit ve formě těch hydratačních, a ne jen regeneračních.

Pozor ale na sluneční paprsky. Teď v létě je třeba chránit pokožku i před nimi. Krémy by tak měly mít i ochranný faktor.


V síle je krása

Kromě klasické péče je ale vyschlou pokožku bez vody nutné obstarat i jinak. Na trhu existuje velké množství sér, která jsou mnohem silnější a rychleji působí. „Mají totiž největší koncentrace účinných látek. Působí navíc díky svému složení i v hlubších vrstvách a mnohem intenzivněji než krém,“ říká kosmetička, ale současně doplňuje, že použití séra neznamená, že vynecháte krém. Tyto produkty na sebe většinou navazují. Sérum se aplikuje jako první, „vtlačí“ se do kůže a rychle se vstřebá. Obsahuje různé účinné látky – dobré je s antioxidanty, ale může obsahovat i kyselinu hyaluronovou nebo vitaminy.

Jak udržet pokožku hydratovanou


A jednou za čas se hýčkejte

Jednou za čas je pak dobré dopřát si péči v kosmetickém salonu. Pro toho, kdo ani toto nestíhá, existují hydratační masky – intenzivní, které pleti vodu dodají velmi rychle. Navíc se nemusejí smývat, takže vám nezaberou zbytečně moc volného času.

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Vendula Nováková ve spolupráci s expertem Eva Hašková, DiS.

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Eva Hašková, DiS.
vedoucí kosmetického centra Esthesia
1468
"Dávám do své práce srdce."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít