Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Vlasy Tabu: Boláky ve vlasech. Jak se jich zbavit?

Tabu: Boláky ve vlasech. Jak se jich zbavit?

Tabu: Boláky ve vlasech. Jak se jich zbavit?

12. října 2022 od Lenka Knápková

12. října 2022 2 minuty čtení
Připravil/a Lenka Knápková

Objevili jste ve svých vlasech nepříjemné boláky, které vám ztrpčují život? Věřte, že nejste sami, kdo podobné nepěkné problémy řeší. Drobné ranky, pupínky nebo vyrážky ve vlasech totiž patří mezi nejčastější neduhy vlasové pokožky.
Bolavé pupínky ve vlasech mohou vznikat z mnoha různých příčin. Někdy může jít o pouhé podráždění, třeba použitím nevhodného pečujícího přípravku, či o ucpání pórů, které vzniká i na jiných částech těla. Nelze ale zcela vyloučit, že jde i o něco mnohem vážnějšího. Pokud vás trápí problémy tohoto typu delší čas, navštivte zkušeného dermatologa, který stanoví správnou diagnózu.

Co mohou být boláky ve vlasech?

1. akné
2. seboroická dermatitida
3. alergie

Akné ve vlasech

Na vzniku akné ve vlasech se podílí více faktorů. Patří mezi ně například stres, nevhodná strava a hormonální výkyvy, jež vedou ke zvýšené produkci mazových žláz. Nadměrný maz ucpává póry, ve kterých se množí bakterie a ty pak stojí za vznikem zánětlivých projevů akné. Hranice obličeje a vlasové pokožky je bohatě protkaná póry.
Jaké jsou důvody akné ve vlasech? Hormonálně podmíněné akné nelze ovlivnit, ale můžete se zamyslet nad následujícími možnými důvody vzniku:
  • Nahromadění vlasových produktů – např. ze šamponu nebo jiných vlasových produktů, jako je gel nebo lak na vlasy.
  • Neumýváte si vlasy dostatečně často a dobře na to, abyste si přitom pořádně vyčistili pokožku hlavy.
  • Používáte nevhodné pečující produkty – zkuste používat produkty s obsahem tea tree oleje, který eliminuje výskyt bakterií na pokožce – zkuste třeba Head & Shoulders Osvěžující Tea Tree Šampon proti lupům (koupit v e-shopu).
  • Příliš dlouho čekáte na umytí vlasů po cvičení, ideální je umýt si vlasy ihned po skončení cvičení, zpocená a zapařená pokožka je ideálním místem pro vznik pupínků.
  • Nosíte klobouk či nevhodnou pokrývku hlavy, která způsobuje tření o pokožku hlavy či nadměrné pocení.

Lupy/seborea

Svědivá pokožka hlavy, boláky a olupující se kousky kůže. Lupy potrápí párkrát za život většinou každého z nás. Tento problém vzniká, když je pokožka hlavy příliš suchá nebo mastná. Zatímco lupy na ramenou a oblečení jsou spíše estetickým problémem, zarudlá svědící pokožka hlavy je mnohem nepříjemnější. Často pak vzniká začarovaný kruh mezi svěděním a škrábáním. Rozškrábaná pokožka se může zanítit, vzniká vyrážka nebo právě boláky. Zkuste používat šampony určené přímo na projevy seboroické dermatitidy, jako je Cannaderm Capillus seborea šampon (koupit v e-shopu), který má přírodní složení a účinně bojuje s citlivou a svědivou pokožkou hlavy. Pokud se stav nezlepší, a naopak se zhoršuje, navštivte lékaře.

Alergie

„Velmi často mohou být boláky a pupínky ve vlasové pokožce projevem alergie.  V ordinaci se velmi často setkávám s alergiemi na barvy na vlasy. Používejte proto vždy kvalitní produkty a sledujte také datum trvanlivosti,“ uvádí MUDr. Alice Tomková, dermatoložka z Dermatologie Spořilov. Pokud máte pocit, že příčinou vašich problémů může být jiná alergie, zapisujte si, co jste přes den jedli. Snáze pak můžete potraviny, které vám způsobují alergii, najít a vynechat.

Jak zkusit léčit pupínky podomácku?

  • Vitamíny a minerály – nejprve zkuste zvýšit příjem potravin s obsahem vitaminů skupiny B, selenu a zinku a také kvalitních proteinů. Přidejte do svého jídelníčku třeba krůtí maso, ryby, ovesné vločky nebo dýňová semínka.
  • Používejte kvalitní vlasové produkty. Vybírejte nejlépe produkty pro citlivou pokožku hlavy a takové, které nebudou zbytečně vysušovat a dráždit. Pokud se po dvou týdnech používání stav vlasové pokožky nezlepší, nebo dojde-li naopak ke zhoršení, produkt raději vyměňte.
  • Zkuste bylinky – blahodárně na vlasovou pokožku působí třeba tyto bylinky:
Přeslička rolní se užívá při vyrážkách a zánětlivých stavech pokožky. Na vlasy se používá pro zpevnění vlasů a na zklidnění vlasové pokožky.
Kopřiva, zejména její kořen, je vynikajícím tonikem pro vlasovou pokožku, pomáhá regulovat tvorbu kožního mazu a bojuje proti mastným lupům. Kopřiva jemně a účinně čistí vlasovou pokožku. Zkuste odvar z kopřivy nebo kopřivový šampon Swiss O Par Kopřivový šampon (koupit v e-shopu).
Bříza umí také krásně zklidnit vlasovou pokožku a pomoci s boláky. Zkuste březový extrakt, který zamezuje maštění vlasů a tvorbě lupů. Zároveň zvyšuje pružnost a lesk vlasů. Vyzkoušejte  Alpa Luna Vlasová voda bylinná březová ​ (koupit v e-shopu), jež zamezuje přebytečnému maštění pokožky.
Tip redakce:
MUDr. Alice Tomková dodává: „Ať už máte problémy s pokožkou hlavy z jakéhokoli důvodu, zkuste se vždy zaměřit nejdřív na šampon. Zkuste jakýkoli dehtový šampon, který je volně prodejný. Při svědění můžete vyzkoušet také volně prodejná antihistaminika, která by měla ulevit. Pokud ani za 14 dní nevidíte zlepšení, kontaktujte dermatologa.“

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Lenka Knápková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít